Ben jij een werkgever en werk je met een zzp’er of wil je werken met een zzp’er? Voor veel werkgevers is dit een slimme keuze!
Met deze 8 tips haal je het maximale uit jouw samenwerking met een zzp’er!
1. Maak duidelijke afspraken en leg ze vast
Wanneer je wilt werken met een zzp’er, is het slim om duidelijke afspraken maken. Dat klinkt logisch. In de praktijk blijkt echter maar al te vaak dat dit lastiger is dan gedacht! Zo komt het bijvoorbeeld voor dat er afgesproken is welke taak de zzp’er oppakt en tegen welke betaling. De werkgever gaat ervanuit dat de zzp’er de taak gelijk na de afspraken oppakt. De zzp’er is echter druk en doet steeds hapsnap een deel van de taak. Na 3 maanden is de taak nog niet afgerond. Er ontstaat een conflict tussen de zzp’er en werkgever.
Op deze manier is het niet fijn werken met een zzp’er. Om dit soort situaties te voorkomen, is het goed om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een contract dat beide partijen ondertekenen. Maak afspraken over:
- De taken die de zzp’er gaat uitvoeren.
- Het tijdsbestek waarin hij of zij dat gaat doen.
- De vergoeding die hier tegenover staat.
- Wie voor de benodigde materialen zorgt.
Dit is een vereenvoudigde weergave van een contract. Een echte overeenkomst bevat meer informatie. Op de website van de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten die je kunt gebruiken voor het opstellen van een contract.
2. Vraag naar de rol van de zzp’er
Om in te schatten of een zzp’er past bij de opdracht die jij in gedachten hebt, moet je doorvragen over de ervaring van de zzp’er. Enkel het noemen van een aantal projecten is hierbij niet voldoende. Vaak blijft het onduidelijk of de zzp’er in een ondersteunende, leidinggevende of zelfstandige rol gewerkt heeft. Voor een goede match met je opdracht is het echter wel belangrijk om te weten wat de zzp’er kan en graag doet. Vraag hier dus over door! Hiermee voorkom je een mismatch.
3. Referenties over werken met een zzp’er
Schroom niet om een aantal referenties van een zzp’er te checken. Dit heeft niets te maken met wantrouwen. Wel met de wens om een goede investering te doen! In een enkel geval zal een zzp’er een website of social media pagina hebben met daarop reviews. Waarschijnlijker is dat je de zzp’er moet vragen naar referenties.
Leg uit dat je het fijn vindt om ervaringen van eerdere opdrachtgevers te horen voordat je een handtekening zet. De zzp’er kan dan zelf een aantal opdrachtgevers aandragen.
4. Blijf in contact om fijn samen te werken met een zzp’er
En dan is het zover: de zzp’er gaat aan de slag voor jouw bedrijf. Om goed samen te werken met een zzp’er is het belangrijk dat je met de zzp’er in contact blijft. Misschien werkt de zzp’er bij jou op locatie en is dat niet zo moeilijk. Als dat niet het geval is, zorg er dan voor dat je meerdere keren per week een contactmomentje hebt. Dat kan live maar ook via bellen, appen of videobellen. Vraag hoe het gaat met de zzp’er, of de zzp’er nog iets van je nodig heeft en wat de status is van het project.
5. Behandel de zzp’er als ‘één van ons’
Ook al komt een zzp’er bij veel verschillende bedrijven binnen, een echt team heeft hij vaak niet om zich heen. Dat is natuurlijk een keuze, maar kan soms best jammer zijn. We zien dat veel zzp’ers het enorm waarderen als opdrachtgevers hen behandelen als gewoon teamlid. Dus werk je met een zzp’er en organiseer je een werknemersborrel, ga je een hapje met elkaar eten of heb je een mooi kerstpakket samengesteld? Nodig de zzp’er ook uit of breng dat pakket even langs. Hiermee bind je de zzp’er en geef je hem/haar waardering. Dat zie je altijd terug in het werk van de zzp’er.
6. Op tijd betalen
Jij hanteert een betalingstermijn op de facturen voor je klanten en zo werkt het ook voor een zzp’er. Zou je graag nog eens een opdracht bij de zzp’er neerleggen? Goede betaling is een van de belangrijkste dingen als je nog eens wilt werken met een zzp’er. Zorg er dus voor dat je op tijd en volgens afspraak betaalt. De zzp’er komt zo niet in de problemen en hoeft geen extra werk te doen zoals de factuur nabellen of een herinnering sturen. Een correcte betaling zorgt ervoor dat de zzp’er loyaal blijft en graag nog eens terugkomt.
7. Evaluatie en feedback
Onderdeel van goed samen werken met een zzp’er is een evaluatie houden. Plan al aan het begin van het project een afspraak in voor als het project is afgelopen. Zo voorkom je dat een evaluatie niet mogelijk is vanwege volle agenda’s.
Het doel van de evaluatie is om te bespreken wat er goed ging en wat er beter kan in het geval van een nieuw project dat je samen met de zzp’er op wilt pakken. Geef de zzp’er ook de ruimte om feedback te geven op jou. Laat merken dat je luistert en dat je de feedback ter harte neemt. Dit maakt de drempel naar een eventuele volgende samenwerking laag!
8. Benut het netwerk van de zzp’er
Tot slot: benut het netwerk van een zzp’er. Een zzp’er heeft vaak een netwerk waarin veel andere zzp’ers zitten. Vaak in dezelfde branche, maar met net weer andere werkzaamheden. Mogelijk een relevante groep mensen voor jouw bedrijf! Dus heb jij een opdracht die deze zzp’er niet kan doen vanwege tijd of net een andere expertise? Dan kan de zzp’er je misschien wel verwijzen naar een andere goede zzp’er.
Met deze 8 tips kun jij als een pro samen werken met een zzp’er! Twijfel jij nog over het inhuren van een zzp’er? Lees hier welke 5 voordelen er zitten aan het werken met een zzp’er!