Als je zoekt naar werk als vrachtwagenchauffeur kom je het al snel tegen. Je moet een code 95 aanduiding op je rijbewijs hebben. Als jij al een aantal jaar werkt als chauffeur, weet je vast wat dit betekent. Maar als beginnend vrachtwagenchauffeur heb je misschien geen idee. Daarom leg ik in dit artikel uit wat code 95 precies is én hoe je deze aanduiding op je rijbewijs krijgt.
Wat is code 95?
Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs die aangeeft dat je vakbekwaam bent. Je weet dan onder andere hoe je veilig moet werken, hoe lang achter elkaar je mag rijden, hoe je criminaliteit en illegaliteit voorkomt en wat je moet doen bij een noodsituatie.
De code 95 aanduiding staat achter een voertuigcategorie op de achterkant van je pasje in kolom 12. Deze aanduiding is verplicht als je voor je werk rijdt in een voertuig waarvoor je rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig hebt. Dit geldt voor alle beroepschauffeurs die in de EU werken en alle beroepschauffeurs die in de EU wonen.
Hoe krijg je de code 95 aanduiding op je rijbewijs?
Om code 95 op je rijbewijs te krijgen, moet je de basiskwalificatie halen. Hiervoor moet je een aantal examens doen, afhankelijk van welke rijbewijzen je hebt. Zowel voor het busrijbewijs als het vrachtwagenrijbewijs moet je theorie-examens en praktijktoetsen maken.
Stel, je hebt je vrachtwagenrijbewijs en wilt de code 95 aanduiding op je pasje. Hiervoor doe je dan twee theorie-examens en twee praktijktoetsen.
Op de theorie-examens krijg je vragen over:
- Veiligheid
- Milieu
- Arbeidstijden
- Vervoerswetgeving
Tijdens de praktijktoetsen word je onder andere getoetst op:
- Het voorkomen van criminaliteit
- Signaleren en voorkomen van fysieke risico’s
- Het laden, stuwen en vastzetten van goederen
- Maatregelen bij gladheid en storingen
- Maatregelen bij noodsituaties
- Het invullen van een Europees schadeformulier
De theorie-examens kun je maken bij het CBR. Hiervoor moet je minimaal 17 jaar zijn. De praktijktoetsen moet je doen bij een gecertificeerde opleider. Hier vind je een overzicht met gecertificeerde opleiders van de praktische toets.
Om je goed voor te bereiden op de examens wordt het aangeraden een opleiding te volgen. Dit is niet verplicht, maar helpt je wel enorm. Er zijn verschillende aanbieders van een dergelijke opleiding en je vindt er gemakkelijk één bij jou in de buurt.
Voor de code 95 aanduiding heb je geen gezondheidsverklaring nodig. Je vraagt een vervangend rijbewijs aan en dat heeft dezelfde einddatum als je huidige rijbewijs. Als je slim bent, verleng je je rijbewijs. De einddatum van je rijbewijs en code 95 aanduiding zijn dan gelijk. Een volgende keer kun je alles in één keer aanvragen. Voor het verlengen van je rijbewijs heb je wel een gezondheidsverklaring nodig.
Zo werkt het verlengen
De code 95 aanduiding op je rijbewijs is vijf jaar geldig. Het is belangrijk om de code op tijd te verlengen, want zonder de code mag je niet meer beroepsmatig rijden. Je verlengt de code door eens in de 5 jaar 35 uur nascholing te volgen. Hiervan zijn 7 uren verplichte praktijkuren.
De kosten
De twee theorie-examens kosten € 37,95 en € 42,90. Praktijktoetsen zijn niet overal dezelfde prijs, dit verschilt per opleider.
Ook de kosten van de verplichte nascholing verschillen per aanbieder. Je kunt ervoor kiezen de nascholing op locatie te volgen of online. De 7 verplichte praktijkuren moet je uiteraard op locatie maken.
In de meeste gevallen hoef je als vrachtwagenchauffeur niet zelf de kosten voor je code 95 te betalen. Dit doet je werkgever voor jou. Tenslotte heeft hij er ook belang bij dat jij vakbekwaam bent!
Wil jij werken als vrachtwagenchauffeur? Kijk dan eens bij onze vacatures in de logistiek! Ook als je nog geen vrachtwagenrijbewijs en/of code 95 hebt nodigen we je uit contact met ons op te nemen. Wij leiden je graag op tot een goede chauffeur!