De voor- en nadelen van werken als een zzp’er

Voor- en nadelen werken als zzp'er

Sinds 2022 werken er maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders als zzp’er, en dit blijft toenemen. Waarom kiezen zoveel Nederlanders hiervoor en waarom zou je er eigenlijk niet voor kiezen? Over alle voor- en nadelen van het zijn van een zzp’er vertellen we je in dit artikel meer over.

Voordelen zzp

Het starten van je eigen bedrijf als zzp’er kan eng zijn, maar er zijn veel voordelen verbonden aan het werken voor jezelf. Hierbij de vele voordelen van het zijn van een zzp’er.

Vrijheid

Als zzp’er heb je volledige controle over je werk. Je kunt zelf bepalen welke klanten en projecten je aanneemt en welke je afwijst. Dit betekent dat je je werk kunt aanpassen aan je levensstijl en dat je meer tijd kunt besteden aan de dingen die belangrijk voor je zijn.

Hoger uurtarief

Een groot voordeel van het zijn van een zzp’er is dat je in de meeste gevallen een hoger uurtarief kunt vragen dan wanneer je in loondienst zou zijn. Dit komt omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van klanten en het uitvoeren van projecten, en omdat je kosten kunt doorberekenen aan je klanten.

Voor- en nadelen zzp'er

Flexibel

Je kunt je eigen uren bepalen en je kunt je werk aanpassen aan je levensstijl. Dit betekent dat je bijvoorbeeld kunt werken wanneer het jou het beste uitkomt, of dat je meer tijd kunt doorbrengen met je familie of vrienden.

Start is laagdrempelig

Het starten van een bedrijf als zzp’er is relatief eenvoudig en betaalbaar. Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben en je kunt je bedrijf snel en gemakkelijk inschrijven bij de KvK.

Diversiteit werkzaamheden

Als zzp’er heb je de vrijheid om te kiezen welke projecten je aanneemt en welke niet. Dit betekent dat je een breed scala aan werkzaamheden kunt uitvoeren en dat je je kunt specialiseren in de gebieden waarin je echt geïnteresseerd bent.

Fiscale voordelen

Je kunt als zzp’er ook profiteren van fiscale voordelen, dit zijn verschillende aftrekposten waar alle zzp’ers recht op hebben. Je kunt dan denken aan aftrek van je btw over diensten en producten, zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dit kan leiden tot lagere belastingen en meer geld in je zak.

Nadelen zzp

Als zzp’er heb je veel vrijheid, maar deze vrijheid brengt ook nadelen met zich mee. Het is belangrijk om deze nadelen te kennen voordat je de stap zet om zzp’er te worden.

Onzekerheid

Een van de grootste nadelen van het werken als zzp’er is de onzekerheid. Als zzp’er ben je afhankelijk van opdrachten en klanten om je inkomen te verdienen. Dit betekent dat je geen vast inkomen hebt en dat je inkomen kan variëren van maand tot maand. Je moet daarom in staat zijn om financiële onzekerheid te dragen.

Administratie

Wanneer je zzp’er bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de administratie van je bedrijf. Dit betekent dat je je eigen boekhouding moet bijhouden, belastingaangifte moet doen en andere administratieve taken moet uitvoeren. Dit kan tijdrovend en complex zijn, vooral als je geen achtergrond hebt in administratie.

Voor- en nadelen zzp'er

Geen collega’s

Je werkt als zzp’er vaak alleen. Dit betekent dat je geen collega’s hebt om mee te overleggen of om ideeën mee uit te wisselen. Dit kan ongezellig zijn of het kan tegenwerken wanneer je advies nodig hebt.

Zelf pensioen opbouwen

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Dit betekent dat je zelf moet sparen voor je pensioen en dat je geen werkgever hebt die bijdraagt aan je pensioenopbouw. Dit kan een grote financiële last zijn, vooral als je later in je leven besluit te stoppen met werken. Hoe je zelf je pensioen opbouwt vertellen we hier alles over.

Geen betaald ziekte- en vakantieverlof

Je hebt als zzp’er geen recht op betaald ziekte- en vakantieverlof. Dit betekent dat je geen inkomen hebt als je ziek bent of op vakantie gaat. Dit kan leiden dat je het moeilijk vind om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning terwijl dit wel erg belangrijk is.

Klanten zelf regelen

Als zzp’er moet je zelf klanten regelen om werk te krijgen. Dit betekent dat je actief moet zijn in het zoeken naar nieuwe opdrachten en klanten moet overtuigen om met jou samen te werken. Dit kan tijdrovend zijn en kan leiden tot financiële onzekerheid als je niet genoeg klanten hebt. Hoe je aan klanten komt vertellen wij meer over in deze blog.

Heb jij nu dit artikel gelezen en ben je desondanks de nadelen net zoals 1,2 miljoen andere Nederlanders enthousiast om als zelfstandige aan de slag te gaan? Lees in ons artikel hoe word je een zzp’er hoe je in 5 stappen een zzp’er wordt.

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....