Deze 5 dingen heb je nodig om ZZP’er te worden

Je wilt gaan starten als ZZP’er? Voordat je kunt beginnen met je eerste opdracht moet je het een en ander regelen. In dit artikel een overzicht van 5 dingen die jij nodig hebt om ZZP’er te worden.

1. Inschrijven bij KvK

De eerste stap is je inschrijven bij KVK. Dit kost ongeveer €50. Hierbij is het belangrijk dat je nagedacht hebt in welke rechtsvorm je wilt gaan beginnen. De meeste ZZP’ers beginnen met een eenmanszaak. Let hierbij op dat de keuze van rechtsvorm belastingtechnisch kan verschillen. Voordat je je gaat inschrijven bij KVK is het trouwens wel goed om alvast een bedrijfsnaam te hebben.

P.S als je niets kunt verzinnen kun je altijd nog je eigen achternaam gebruiken 😉

Tablet met nodige documenten voor zzp

2. Huisvesting bedrijf 

Er is een grote kans dat huisvesting niet uitmaakt. Wanneer je op de locatie van de opdrachtgever werkt bijvoorbeeld. Mocht het wel zo zijn dat je een bedrijfsruimte nodig hebt is het goed om na te denken wat je precies nodig hebt. Het belangrijkste waar je naar moet kijken is het bestemmingsplan van de ruimte. 

 3.Administratie opzetten

Het is misschien niet het leukste onderdeel van je werk. Maar als ZZP’er zal je toch zelf de administratie moeten regelen. Waar moet je aan denken bij het opzetten van administratie? Zorg er in ieder geval voor dat je overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven (zakelijk). Het is hierbij het meest handig en overzichtelijk om een zakelijke rekening op te zetten. Dit zorgt voor overzicht en een duidelijk onderscheid tussen privé en zakelijk. Daarnaast moeten je facturen en offertes op orde zijn. Weet je nog niet hoe je een factuur en offerte opstelt? Bekijk dan hier de voorbeelden op KVK.

4. Lees je in op welke aftrekposten jij recht hebt

Als ZZP’er heb je vaak recht op verschillende aftrekposten. Het is goed om te weten welke dit zijn.  

Hieronder de grootste aftrekposten: 

Btw
Wanneer je btw over je diensten of producten vraagt kun je een gedeelte terugkrijgen. Dit geldt over de inkopen die je doet. Je kunt bijvoorbeeld btw terugvragen wanneer je gereedschap koopt. Zorg ervoor dat je bonnen en facturen bewaart, deze heb je nodig wanneer je btw terugvraagt.  

Zelfstandigenaftrek
Wanneer je gemiddeld 24 uur per week zelfstanding werkt of de helft van je arbeidstijd aan je onderneming besteedt heb je recht op deze aftrekpost. In deze tijd zit alle tijd die je aan je onderneming besteed dus zowel directe als indirecte uren.  

Startersaftrek
Als starter heb je ook recht op de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost mag je in de eerste 5 jaar dat je zelfstandig onderneemt 3 keer gebruiken. De startersaftrek is in totaal €2.123. 

5. Belastingen

Naast verschillende gunstige aftrekposten krijg je ook te maken met belastingen. Over welke belastingen hebben we het dan?  

De eerste belasting is de omzetbelasting(btw). Je heft namelijk belasting over de dienst of producten die je levert. Het tarief dat voor de meeste ondernemers geldt is 21%. Bekijk zelf welk tarief voor jou geldt. Aangifte van belasting doe je over het algemeen iedere drie maanden.   

De tweede belasting die je betaald is inkomstenbelasting. Dit wordt afgetrokken van je brutowinst. De kosten van inkomstenbelasting is afhankelijk van je winst: hoe meer winst hoe meer belasting. 

Als laatste betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering. Deze is 5,5% (2022) en betaal je naast je maandelijkse zorgverzekering.  

Hoe verder?  

Dit waren 5 tips om je verder op weg te helpen als ZZP’er. Er is nog veel meer informatie te vinden op websites zoals Kvk.nl, Ikgastarten.nl. Ook kun je adviesgesprekken aanvragen om ervoor te zorgen dat je niets mist! 

Voor je het weet ben jij gestart als ZZP’er. Ben je nou op zoek naar je eerste opdracht? Bij Flox werken de meeste ZZP-ers in de bouw of in de techniek. Bijvoorbeeld als zonnepanelenmonteur, timmerman of metselaar. Vraag gerust naar de voorwaarden en het gunstige tarief. Klik voor meer informatie hier. 

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...