Dit doet een operator

Operator

Als operator sta jij aan het front van de toekomst. Je werkt met machines die processen gedeeltelijk of volledig automatiseren. Jij zorgt ervoor dat de machines goed werken. Het kan zijn dat je verantwoordelijk bent voor een robot die producten verplaatst, of een machine die sandwichpanelen op elkaar perst.  

“Met de juiste skills heb je als operator een toekomstbestendige baan.”

Hierbij zijn operators nodig:

  • Sandwichpanelen 
  • Kaasrobot 
  • Lasrobot 
  • Betonplaten 
  • Prefab houtbouw

Sandwichpanelen 

In dit geval werk je als operator aan de lijn. Dit betekent dat er sprake is van een productielijn met verschillende posities waarin je verantwoordelijk bent voor 1 positie. We onderscheiden er 4: inloop, schuimstation, zaag, stapelaar en transport. Aan het eind van de lijn ligt het product klaar en verpakt om naar de klant vervoerd te worden. Ieder proces vraagt om zijn eigen specifieke handelingen en kennis. Je voert kwaliteitscontroles uit en stelt de machine goed in. 

Kaasrobot 

De kaasrobot vervoert duizenden kazen naar de juiste plekken in het magazijn. Jij zorgt ervoor dat de machines goed hun werk doen. Je houdt de lijn schoon en bij storingen zorg jij voor oplossingen.  

Betonplaten 

Je bent verantwoordelijk voor het productieproces van betonnen prefab platen. Je bedient de zaag-, stort- en freesmachine. Je stelt de machines in en onderhoudt ze ook. Je regelt het voorbereidende werk zoals het spannen van bewapening.  

Werkzaamheden operator

De werkzaamheden kunnen per machine of robot sterk verschillen. De volgende werkzaamheden kun je verwachten: kwaliteitscontrole, bediening robotlijn en eerstelijns storingen oplossen. 

Kwaliteitscontrole 

Bij de kwaliteitscontrole of inspectie draait het om het controleren van producten op kwaliteit en correctheid. Hierdoor is de klant verzekerd van goede producten. Fouten die je vroegtijdig in het proces ontdekt, kunnen gecorrigeerd worden.  

Eerstelijns storingen 

Een ongeplande stop is een storing. Dit kan gebeuren door een foute instelling in de machine, verkeerd materiaal, vervuiling, slijtage, een bedieningsfout of een afstellingsfout. Als operator ben jij verantwoordelijk voor het oplossen van deze problemen. Is er meer aan de hand of is het probleem te complex? Dan wordt het een tweedelijns storing. Vaak wordt er dan een ervaren operator, expert of machinebouwer bij gehaald. 

Salaris  

Wat kun je in Nederland verdienen als operator? Het gemiddelde salaris in Nederland ligt op € 2.670 euro bruto per maand (bron: werkzoeken.nl). Afhankelijk van je niveau, opleiding en branche kun je een salaris verwachten tussen de € 2.300 – € 3.900 bruto per maand.  

Opleidingen 

Veel bedrijven bieden interne scholing aan om je op het juiste niveau te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om naar school te gaan. Zo kun je de opleiding operator volgen. De volgende opleidingen kun je volgen: operator A, B en C. Operator A is op mbo 2 niveau. B is op niveau 3 en C is op 4.  

Heb jij ander werk, maar overweeg je een carrièreswitch naar operator? Lees hier alles wat je wilt weten over omscholen!

Baan voor de toekomomst

Met de opkomst van steeds meer machines, robots en AI worden er steeds meer processen geautomatiseerd. Dit betekent echter ook dat deze machines bestuurd moeten worden. Met de juiste skills heb je als operator een toekomstbestendige baan. Denk hierbij aan technische kennis van machines, in sommige gevallen code, jargon binnen je vakgebied. Ook sociale vaardigheden zijn steeds belangrijker. Denk hierbij aan je manier van communiceren, uiten, je vaardigheden in het luisteren en het stellen van vragen.  

Bekijk hier onze banen van de toekomst.

Andere blogs:

Meer salaris ontvangen komt natuurlijk altijd van pas! Maar het vragen erom, dat is een ander verhaal. Veel mensen ervaren het salarisonderhandeling gesprek als een vervelende taak. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en adviezen die je kunt volgen, zodat het allemaal net wat makkelijker en soepeler gaat. Sleep jij die extra euro’s in the pocket? Doe je voordeel met deze 7 tips voor het salarisonderhandeling gesprek!...