Een carrièreswitch maken: 4 tips

Een carrièreswitch maken. Misschien droom je er weleens van, maar zie je vooral leeuwen en beren op de weg. Kun je je huis nog wel betalen als je weer naar school gaat? Hoe zal het zijn om weer onderaan de ladder te beginnen? En wat als de nieuwe baan je ook niet zo goed bevalt?  

Deze vragen zijn niet gek en het is verstandig om hier goed over na te denken. Overweeg jij een carrièreswitch? Deze stappen helpen je naar het maken van een verstandige keuze.  

1. Kijk in de spiegel  

De eerste stap naar het maken van een carrièreswitch: kijk goed naar jezelf. Twee vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn: wat wil ik? En: wat kan ik? Als jij droomt over je ideale baan, wat zie jij jezelf dan doen? En bij welk bedrijf doe je dat? Dit kan soms best spannend zijn en ver weg voelen. Het is daarom goed om ook te kijken naar wat je kunt. Spoiler alert: dit is vaak meer dan je van tevoren denkt! Misschien heb je niet exact de opleiding die nodig is voor jouw droombaan, maar heb je wel bepaalde vaardigheden die verdraaid handig zijn.  

Ook Ramon overwoog een carrièreswitch. Hij maakte de stap van kok naar kantoor. Hier lees je zijn verhaal.

2. Zet je financiën op een rijtje  

De mogelijke financiële onzekerheid is een groot obstakel voor mensen die een carrièreswitch overwegen. Het is dus zaak om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Zet je vaste lasten eens onder elkaar. Hoeveel geld heb je elke maand minimaal nodig om rond te kunnen komen? Kun je misschien nog op dingen besparen?  

Een nieuw vak leren kan op veel manieren. Het is niet altijd nodig om fulltime naar school te gaan. Soms kun je een dag school in de week combineren met een betaalde stage of leer je op de werkvloer. Het is ook mogelijk om een dag in de week naar school te gaan en verder je huidige werk te blijven doen. Op deze manier heb je nog steeds een inkomen terwijl je een nieuw vak leert. Jouw mogelijkheden hangen natuurlijk af van welk beroep je wilt gaan uitoefenen.  

3. Doe het niet alleen 

Een carrièreswitch is een grote verandering die veel impact heeft op je leven. Zet de stap dus niet alleen! Jouw vrienden en familie kunnen je goed helpen bij het nadenken over waar je kwaliteiten liggen. Zij kijken met andere ogen en zien soms weer andere dingen dan jij.  

Daarnaast is het handig om een deskundige in te schakelen die je kan begeleiden in het hele proces. Met zijn of haar kennis en ervaring kun je een goed afgewogen keuze maken. Daarnaast heeft zo iemand vaak een groot netwerk van werkgevers en opleiders waar je gebruikt van kunt maken.  

4. Durf de carrièreswitch te maken  

Tot slot: durf! Wie niet durft te falen, krijgt ook niet de kans om te slagen. Soms moet je de stap gewoon zetten!  

Kun jij wel wat hulp gebruiken rondom jouw carrièrekeuze? Wij hebben ervaring met het begeleiden carrièreswitches en helpen ook jou graag naar een baan in de logistiek, techniek, bouw of op kantoor. Bel 0318-255300 of mail naar info@flox.nl. 

Andere blogs:

Werken als monteur

Flox magazine 2022-2023

Nu live: de Flox fanshop

Wat doet een administratief medewerker?

Banen van de toekomst: zonnepanelenmonteurs en isolatiemonteurs gezocht

Hoe word ik een allround timmerman