Modaal inkomen 2024

modaal inkomen 2024

Wat betekent het en wat moet je weten?  

Heb je weleens gehoord van ‘Jan Modaal’? Misschien vraag je je af wie dat nou eigenlijk is en wat dat betekent voor zijn of haar portemonnee. In dit artikel nemen we een duik in het onderwerp van modaal inkomen in 2024. Dit is een term die je vaak hoort als het gaat over de middenklasse in Nederland. We gaan bekijken wat modaal inkomen precies is, hoeveel het is en wat het betekent voor een doorsnee gezin. 

Wat is het modaal inkomen?  

Modaal inkomen is een term die gebruikt wordt om het meest voorkomende inkomen in een land aan te duiden. Het is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen, omdat het niet hoger of lager wordt door mensen die heel veel of juist heel weinig verdienen. Het modale inkomen geeft dus een beter beeld van wat een ‘typische Nederland’ verdient.  

Wat betekent modaal inkomen?  

Het modaal inkomen is belangrijk als economische indicator. De overheid en bedrijven gebruiken deze gegevens om beslissingen te maken over bijvoorbeeld belastingen, subsidies en salarisaanbiedingen. Het modaal inkomen wordt ook vaak gebruikt om maatschappelijke effecten van politieke beslissingen te laten zien. Voor jou als individu is het ook handig. Je kunt het modaal inkomen zien als een soort maatstaf om te checken hoe je er zelf financieel voorstaat in vergelijking met anderen.  

Hoeveel is het modaal inkomen in 2024? 

Voor het jaar 2024 is het modaal inkomen in Nederland geschat. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is het modaal inkomen in 2024 € 44.000. Dit is een brutobedrag en inclusief vakantiegeld. Dit cijfer is belangrijk omdat veel overheidsbeleid en regelingen hierop zijn afgestemd.  

hoeveel is het modaal inkomen

Modaal inkomen per maand  

Het modaal inkomen in 2024 is € 44.000. Dit betekent een modaal inkomen van € 3.666 bruto per maand.  

Inkomen Jan Modaal  

Jan Modaal is eigenlijk een bijnaam voor iemand die precies dat modale inkomen verdient. Het is een soort gemiddelde Nederlander. Als we het over Jan hebben, praten we vaak over gewone leefkosten, belastingen, en wat allemaal niet meer. Het is een handige manier om te laten zien wat economische veranderingen doen met de portemonnee van normale mensen. 

Modaal inkomen gezin  

Voor gezinnen is het modaal inkomen van groot belang. Het bepaalt vaak de toegang tot sociale voorzieningen en subsidies, zoals kinderopvangtoeslag of huurtoeslag. Een modaal inkomen voor een gezin betekent vaak twee werkende ouders die samen rond dit inkomen verdienen, wat een belangrijke maatstaf is voor de middenklasse.  

Nu heb je een helder beeld van wat het modaal inkomen in 2024 inhoudt en wat dit voor jou en andere Nederlandse huishoudens kan betekenen. Het is altijd handig om te weten waar je staat in het financiële spectrum, vooral in tijden waarin economische veranderingen aan de orde van de dag zijn.  

Op zoek naar een nieuwe baan waarmee je modaal of boven modaal verdient? Check onze vacatures! 

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....