Omscholen en het UWV

omscholen en het uwv Flox Veenendaal

Ben je werkloos of ziek (geweest) en krijg je een uitkering via het UWV? Het UWV helpt jou graag weer aan het werk. In sommige gevallen betaalt het UWV (deels) een opleiding voor jou. Ik zocht voor je uit hoe dit precies werkt. In dit artikel lees je alles over omscholen en het UWV.  

Weet jij al welk werk je wilt gaan doen? Zo niet, dan zijn deze 3 beroepskeuzetesten handig voor jou!  

Opleiding met behoud van WIA-uitkering 

Ontvang je een WIA-uitkering (of WGA-uitkering) en ziet het ernaar uit dat je in de toekomst (deels) kunt werken? Met een opleiding lukt het mogelijk beter om een baan te vinden. Wil je een opleiding volgen? Voordat je je gaat omscholen moet je dit met het UWV overleggen. Dit doe je door een bericht te sturen in de werkmap. De arbeidsdeskundige of adviseur werk laat dan weten of je de opleiding mag volgen. 

Opleiding met behoud van WW-uitkering 

Ontvang jij een WW-uitkering en wil je omscholen en een opleiding volgen? Dit is zeker mogelijk! Misschien vergroot een diploma de kans om een baan te vinden. Dit bespreek je met je adviseur werk. Hij kan je eventueel ook helpen bij het vinden van de juiste opleiding.  

Wanneer je een opleiding hebt gevonden die je graag wilt volgen, geef je dit door aan het UWV. Dit doe je door een bericht te sturen in de werkmap. De adviseur werk neemt dan contact met je op om de praktische kant hiervan te bespreken.  

Een opleiding volgen terwijl je een uitkering krijgt, kan sowieso. In sommige gevallen is het mogelijk om ook een vrijstelling van de sollicitatieplicht te krijgen als je een opleiding volgt tijdens je WW-uitkering. Die vrijstelling geldt zolang de opleiding duurt.  

Als de opleiding die je wilt volgen de kans op werk niet vergroot, ben je nog steeds verplicht te solliciteren tijdens je opleiding. Als er een passende baan voorbijkomt, moet je deze accepteren. Dit betekent dat je minder tijd hebt voor je opleiding. Houd hier dus vooraf rekening mee.  

Inspiratie: Michiel werkte in een supermarkt en koos ervoor zich om te scholen tot timmerman.  

Wanneer betaalt het UWV je opleiding?  

Zit je in de ziektewet en ontvang je een WIA- of WGA-uitkering? Het UWV betaalt je opleiding als omscholen nodig is om ander werk te vinden. Je kunt dan ook ontheffing van de sollicitatieplicht aanvragen. Als de opleiding niet noodzakelijk is om een andere baan te vinden, betaal je de opleiding zelf. Je bent dan ook verplicht te solliciteren en passend werk te accepteren.  

Ontvang je een WW-uitkering? Dan zijn er verschillende regelingen waarmee (een deel van) de kosten van je opleiding vergoed kunnen worden. Of je hier aanspraak op kunt maken, hangt van verschillende omstandigheden af. Je vindt uitgebreide informatie over financiële regelingen en werken en leren op het leerwerkloket. Je adviseur werk helpt je bij het uitzoeken of je gebruik kunt maken van deze regelingen.  

Ook kun je mogelijk gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Met dit krediet kun je jaarlijks een bedragen lenen zo hoog als je collegegeld of lesgeld. Je moet bijvoorbeeld jonger dan 56 jaar zijn. Bekijk alle voorwaarden en meer informatie over het levenlanglerenkrediet op de website van DUO. 

Leerbanen met baangarantie via het UWV 

In plaats van alleen een opleiding volgen, kun je ook kiezen voor een leerbaan met baangarantie. Hiermee kies je voor een combinatie van werken bij een erkend leerbedrijf en het volgen van een opleiding.  

Je volgt de opleiding en doet tegelijkertijd werkervaring op. Aan het einde van de opleiding ontvang je een diploma of een erkend certificaat. De baangarantie houdt in dat je na dit traject sowieso een baan hebt voor 6 maanden.  

Wanneer kun je een leerbaan met baangarantie krijgen? 

Hiervoor moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je ontvangt een Wajong-, WIA-, WGA-, WAO- of ZW-uitkering.  
  • Je hebt geen diploma’s, of een algemeen of verouderd diploma.  
  • Je zoekt werk.  
  • Je hebt altijd in een bepaald beroep gewerkt.  
  • Je kunt je oude beroep niet meer uitoefenen.  

Wil jij graag een leerbaan met baangarantie? Bespreek dit dan met je adviseur werk. Op leerwerkloket.nl vind je meer informatie over leerbanen.  

Omscholen en het UWV: tips  

Met bovenstaande informatie ben jij op de hoogte van alles over omscholen en het UWV. Dat wil zeggen: alles wat ik je kan vertellen. Elke situatie is uniek en wordt apart bekeken door de adviseurs van het UWV.  

Overweeg je na bovenstaande informatie om je om te scholen? Lees dan deze tips voor als je je wilt omscholen 

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....