Ben jij de veertig, vijftig of zestig gepasseerd en denk je na over omscholen? Omscholen op latere leeftijd is geen gek idee en komt vaker voor dan je denkt! Soms omdat vanwege fysieke beperkingen het huidige werk niet meer aantrekkelijk is. Maar ook omdat andere beroepen lonken en mensen graag wat nieuws leren. Wat is jouw reden om een carrièreswitch te overwegen? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de belangrijke zaken rondom omscholen op latere leeftijd.
Een beroep kiezen
Je ziet het misschien wel bij je eigen kinderen op de middelbare school. Er is volop aandacht voor het kiezen van een vervolgstudie. Er worden testen gedaan, scholen bezocht en ook als ouder bezoek je vaak nog een of meerdere open dagen van een mbo, hbo of universiteit. En zelfs dan verzuchten zowel ouder als kind vaak: ‘er is zóveel keuze, hoe kan je nou zeker weten dat je de juiste richting kiest?’.
In jouw tijd was de keuze misschien wat minder reuze en de aandacht voor het kiezen van een studie of beroep was in elk geval anders! Daarbij komt dat sinds de komst van het Internet de arbeidsmarkt veranderd is en er veel nieuwe beroepen bij zijn gekomen. Niet zo gek dus als je je af en toe afvraagt of een ander beroep ook heel leuk zou zijn! Zie jij door de bomen het bos niet meer? Een beroepskeuzetest helpt je ontdekken welke beroepen bij jou passen. Wij zetten de drie beste beroepskeuzetesten voor je op een rij.
De voordelen van omscholen op latere leeftijd
Omscholen op latere leeftijd lijkt misschien wat ingewikkeld. Maar vergeet niet dat hier ook voordelen aanzitten. Heb je hier al eens aan gedacht?
- Je weet beter wat je wilt. Je bent inmiddels al heel wat jaartjes met jezelf onderweg. En daardoor weet je wat jou wel en wat jou minder ligt. Veel beter dan toen je net van de middelbare school kwam! Deze zelfkennis kun je goed gebruiken bij het kiezen van een nieuw beroep.
- Je hebt beter overzicht. Als tiener is een vervolgstudie of beroep kiezen vaak groot en onoverzichtelijk. Jij hebt inmiddels ervaring opgedaan met grote projecten (wat dacht je van een huwelijk, klushuis of een grote reis plannen) en daardoor is het makkelijker om het overzicht te houden.
- Beter in je vel met een baan waar je plezier uithaalt. Misschien is je lichamelijke conditie de reden dat je omscholen overweegt. Of heb je simpelweg niet zoveel werkplezier meer bij je huidige baan. Je overweegt in elk geval niet voor niets een carrièreswitch. En wat als het lukt? Het zou fantastisch zijn als jij de komende jaren met een lach op je gezicht rondloopt, omdat je het gewoon gedaan hebt en zo naar je zin hebt met je werk!
Omscholen op latere leeftijd, waar moet je op letten?
Voordat je begint aan een omscholingstraject, is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Een andere fase in je leven breekt aan! Denk vooraf na over de volgende dingen:
- De tijd die het kost om je om te scholen. Ga jij voor een combinatie van werken en leren? Kun je jouw nieuwe beroep op de werkvloer leren? Of kies je voor een avondstudie of thuisstudie? Per optie verschilt de tijdsinvestering. Zoek van tevoren goed uit hoeveel tijd jouw omscholingstraject je wekelijks gaat kosten. Past dit in jouw agenda, of moet je hier actief tijd voor vrijmaken?
- Het financiële plaatje van omscholen op latere leeftijd. Moet jij je opleiding zelf betalen, of is er een werkgever die dit doet? In het geval van zelf betalen, helpt de overheid je graag een handje. Zo zijn er het STAP-budget en het levenlanglerenkrediet. Je leest alles over de financiële kant van omscholen in ons artikel omscholen met salaris.
- Support vanuit je netwerk. Eerlijk is eerlijk, omscholen kan best pittig zijn. Wanneer heb jij voor het laatst met je neus in de studieboeken gezeten? Het kan best even wennen zijn om naast je werk nog aan de bak te moeten. Wat steun vanuit je netwerk is dan ook niet verkeerd! Heb jij mensen om je heen die je af en toe een hart onder de riem kunnen steken, of een keer een maaltijd voor je koken zodat jij tijd over houdt voor je studie? Zulke mensen zijn goud waard!
Is een carrièreswitch op latere leeftijd de moeite waard?
Vraag jij je af of omscholen op latere leeftijd de moeite waard is? Daar kan ik geen simpel ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Dit verschilt namelijk per situatie en bovendien ben jij de enige persoon die kan bepalen of een carrièreswitch op latere leeftijd voor jou echt de moeite waard is!
Er zijn een paar onderwerpen om mee te nemen in jouw overweging of omscholen op latere leeftijd de moeite waard is.
Wanneer mag je met pensioen?
Als je in Nederland woont of werkt, heb je vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW. Dit is een basispensioen. De meeste mensen stoppen met werken wanneer ze de AOW-leeftijd bereikt hebben. Op de website van SVB zie je vanaf welke datum jij recht hebt op AOW.
Hoelang duurt het om je om te scholen?
Een ander belangrijk punt is de tijd die je nodig hebt om je om te scholen. In sommige gevallen leer je op de werkvloer en kun je direct aan de slag in je nieuwe beroep. Voor andere carrièreswitches heb je een opleiding nodig die twee jaar duurt.
Hoe gelukkig word jij van een nieuw beroep?
Tot slot: hoe gelukkig word jij van een nieuw beroep? Dit is een belangrijke factor om mee te nemen in je overweging.
Kun jij straks naar verwachting nog tien jaar werken in je nieuwe beroep en verwacht je het mega leuk te vinden? Volgens mij is het dan de moeite waard om je om te scholen op latere leeftijd!
Ter inspiratie: lees het verhaal van Michiel, die een carrièreswitch maakte van supermarkt naar timmerwerkplaats.
Kun jij wel wat hulp gebruiken?
De beslissing om je op latere leeftijd om te scholen is een grote beslissing. Dat begrijp ik. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij je overwegingen of bij de praktische kant van omscholen? Mijn collega’s van Flox helpen je graag! Zij hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van omscholers. Je komt met ons in contact via info@flox.nl of 0318-255300.