Omscholen tot timmerman

Omscholen tot timmerman

Je wilt je graag laten omscholen tot timmerman maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je je kan laten omscholen tot timmerman!

Opleidingen omscholen tot timmerman

Om jezelf te laten omscholen tot timmerman moet je de opleiding timmerman niveau 2 halen. Alles over wat je leert en hoe je bij deze opleiding terecht komt kun je lezen in het artikel hoe word ik een allround timmerman.

Persoonlijkheid en vaardigheden timmerman

  • Vies werk – Werken in de bouw is niet bepaald schoon werk. Je wordt snel vies door al het zaagsel, lijm, verf, noem het maar op. Hier werk je dagelijks mee dus zal schoon blijven erg moeilijk zijn.
  • Fysiek werk – Heb jij er plezier in om veel fysiek bezig te zijn? Dat is een vraag dat je jezelf moet stellen voordat je je laat omscholen tot timmerman. Je moet vaak onderdelen tillen van de ene plek naar de andere plek zoals stenen en grofvuil. Ook ben je veel bezig met je handen om apparatuur te bedienen of iets te schroeven met je schroefmachine.
  • Opdrachten opvolgen – In de bouw heb je altijd mensen die boven je staan en waar je dus opdrachten van krijgt en naar moet luisteren. Je moet dus wel open staan voor gezag en opdrachten op kunnen volgen.
  • Buiten werken – In een opstart van een bouw werk je veel buiten, het maakt niet uit wat voor weer het is. Je moet dus bereid zijn in kou, regen en hitte te werken.
  • Veilig – In de bouw is het erg belangrijk dat je veilig werkt. Met de machines, zware onderdelen en het fysieke werk dat je dagelijks verricht is het belangrijk dat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Hiervoor zijn verschillende regels en richtlijnen die je in de loop van het omscholen tot timmerman meekrijgt..
  • Leergierig – In de bouw is elke dag weer wat nieuws te leren. Je ontdekt je eigen manieren om iets zo snel mogelijk te doen en ontvangt tips van collega’s met ervaring. Je hoort deze tips graag aan en vindt het leuk om die nieuwe tips toe te passen op je werkzaamheden.
  • Analyserend – Soms ervaar je problemen die je dan zelfstandig moet oplossen zoals een wand die een paar centimeter afwijkt. Jij kan goed het probleem analyseren en kan snel de beste oplossing bedenken.

 

Omscholen tot timmerman

Toekomst functie timmerman

Vraag naar timmermannen
Sinds 2019 wordt de arbeidsmarkt steeds krapper en het lijkt er op dat daar niet snel verandering in gaat komen. In 2021 waren 55% van de vacatures met moeite te vervullen. Van deze vacatures springen de bouw vacatures er sterk uit. Driekwart van de bouw vacatures zijn met moeite in te vullen. Als je je laat omscholen tot timmerman.

Meer huizen, meer werk
Naast de krapte op de arbeidsmarkt is er ook steeds meer werk in de bouw. Het kabinet in Nederland wil vanaf 2024 meer dan 100.000 huizen bouwen waardoor er nog meer vraag is naar timmermannen. Door deze grote vraag zal het salaris van functies in de bouw hoogstwaarschijnlijk stijgen, een mooi moment om je te laten omscholen tot timmerman.

Omscholen tot timmerman

Verschillende soorten timmermannen
De werkzaamheden van een algemene timmerman is voor het grootste gedeelte overal hetzelfde. Echter kan een werkdag bij elke organisatie verschillen. Zo heb je werkplaatstimmermannen die binnen werken, voornamelijk in de houtbouw. Maar je hebt ook vraag naar timmermannen gespecificeerd in kozijnen en detailhandel.

Benieuwd naar alle verschillende soorten timmerman functies binnen de bouw? Neem een kijkje bij onze timmerman vacatures.

Salaris timmerman

Het salaris van een timmerman verschilt tussen €2.200 tot €3.500 bruto per maand.
Het gemiddelde hiervan in Nederland is €32.400 per jaar (€16,62 per uur).
Houdt er rekening mee dat bij het omscholen tot timmerman je salaris afhangt van je vorige salaris, leeftijd en ervaring.

Tips
Nog steeds niet helemaal zeker of het timmermanschap bij je past? Doe een beroepskeuzetest waar wij alles over vertellen in dit artikel.
Of ben je benieuwd naar iemand die jou voorging in het omscholen tot timmerman? Lees Michiel (48) zijn carriereswitch van supermarkt naar timmerwerkplaats.

 

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....