Wanneer is het te warm om te werken? De ideale werkomstandigheden voor buitenwerk en kantoorwerk

wanneer is het te warm om te werken

Wanneer is het te warm om te werken? Werk is een groot deel van je leven en het is belangrijk dat je hieraan plezier beleeft. Maar wat als het kwik stijgt en de hitte toeslaat? In dit artikel gaan we in op de vraag: Wanneer is het te warm om te werken? We richten ons op zowel buitenwerk als kantoorwerk, zodat je de ideale werkomstandigheden kunt vinden, ongeacht waar je speelveld zich bevindt!  

De risico’s van werken in de hitte  

Werken in een té warme werkomgeving heeft verschillende risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Hier zijn enkele van de belangrijkste risico’s: 

  • Verminderde concentratie en prestaties. Hoge temperaturen kunnen de concentratie en alertheid van werknemers beïnvloeden. Hierdoor neemt de productiviteit af.  
  • Verhoogd risico op ongelukken. Hitte kan leiden tot vermoeidheid en verminderde coördinatie, waardoor werknemers meer vatbaar zijn voor ongevallen en verwondingen op de werkplek.  
  • Gezondheidsproblemen verergeren. Werken in een warme omgeving kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Denk aan hart- en longaandoeningen, een hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen.  
  • Uitdroging. Door in de hitte te werken, verlies je meer vocht door zweten. Als je niet voldoende drinkt, kan dit leiden tot uitdroging. Hierdoor voel je je moe en duizelig.  
  • Hitte-gerelateerde ziekten. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot hitte-uitputting, hittekrampen of zelfs een levensbedreigende aandoening genaamd hitteberoerte. Dit kan optreden wanneer het lichaam niet in staat is om zijn temperatuur te reguleren en oververhit raakt.  

Wetgeving over werken bij warm weer 

Om de vraag ‘wanneer is het te warm om te werken?’ goed te beantwoorden, kijken we eerst naar diverse cao’s. Maar de meeste cao’s noemen geen specifieke temperaturen waarbij het te warm is om te werken. In de Arbowet kom je wel tekst tegen over werken met warm weer.  

Ook in de Arbowet worden geen specifieke temperaturen genoemd. De temperatuur is namelijk niet de enige factor die ervoor zorgt dat je het warm hebt of juist niet. Ook de luchtvochtigheid, mate van fysieke inspanning en of het waait of niet hebben hier invloed op. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe minder snel je zweet verdampt en hoe warmer je blijft. Als je stil zit zal je waarschijnlijk minder snel last van warmte hebben dan wanneer je zware dozen aan het sjouwen bent. En een windje kan weer verkoelend zijn. Wanneer loopt de gezondheid van een werknemer dan schade op bij warm weer? Dit zal door een deskundige bepaald moeten worden.  

Wél staat er in de Arbowet dat de temperatuur niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Werkgevers moeten er alles aan doen om gezondheidsklachten en schade te voorkomen.  

Wanneer is het te warm om te werken in de buitenlucht? 

Als het gaat om buitenwerk, kunnen de temperaturen soms het veld verhitten. Maar wanneer is het te warm om te werken in de buitenlucht? Zoals hierboven beschreven, is hier geen standaard regel over. Een goede vuistregel is om de wedstrijd te vermijden wanneer de thermometer boven de 30 graden Celsius uitschiet. En let op signalen als plotselinge moeheid en duizeligheid. Heb jij of je collega hier last van, zoek dan een koele plek op en bespreek de situatie met je werkgever.  

Wanneer is het te warm om te werken op kantoor? 

En wat als je je carrière op het kantoorveld hebt? Is er een moment waarop het te warm is om productief te zijn achter je bureau? Nou, laten we dat eens bekijken. Bij temperaturen boven de 26 graden Celsius zul je waarschijnlijk merken dat je lichaam meer moeite moet doen om te focussen en het hoofd koel te houden. Let ook hier op symptomen als moeheid en duizeligheid. Houd jezelf en je collega’s in de gaten, en trek aan de bel als iemand zich niet goed voelt door de hoge temperatuur.  

Tips om het hoofd koel te houden 

Wanneer het warm is in Nederland, lig je natuurlijk het liefst ergens in het water af te koelen. Helaas, er moet ook brood op de plank komen en soms kom je er niet onderuit: je moet werken. Met de volgende tips houd je het hoofd koel, ondanks de hoge temperaturen.  

  • Pas je tenue aan en draag lichte, ademende kleding.  
  • Zorg dat je voldoende water bij je hebt.  
  • Extra fijn: leg een avond van tevoren een flesje water in de vriezer. Neem het bevroren flesje mee. Zo heb je gedurende een paar uur lekker koud water.  
  • Bij buitenwerk: smeer je goed in met zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen.  
  • Vraag je werkgever of je de warmste uren van de dag mag vermijden door extra vroeg of juist later op de dag mag werken.  

Dit kan een werkgever doen om schade te voorkomen bij warm weer 

De werkgever moet er dus alles aan doen om gezondheidsklachten en schade te voorkomen bij warm weer. Dit kan op de volgende manieren. 

  • Het werk uitstellen. Is het werken in de warmte écht noodzakelijk? Of kan het misschien ook later in de week gebeuren?  
  • Het personeel extra vroeg laten beginnen, zodat ze niet op de warmste uren van de dag hoeven te werken.  
  • De duur van de werkzaamheden in de warmte verkorten.  
  • De werkzaamheden in de warmte afwisselen met werkzaamheden in een koelere omgeving.  
  • Regelmatig koel drinken aanbieden. En ijsjes doen het natuurlijk ook altijd goed!  
  • Ervoor zorgen dat werknemers koele en luchtige werkkleding hebben. 
  • In het geval van kantoorwerk: een goede airco of ventilator en zonwering voor de ramen. 

Wanneer is het te warm om te werken? Lees de ins en outs van werken met warm weer!

Kortom: wanneer is het te warm om te werken? 

Wanneer is het te warm om te werken? Als antwoord op deze vraag kan ik je geen feitelijke temperatuur geven. Er zijn wel verschillende factoren om in de gaten te houden. Denk aan de temperatuur, luchtvochtigheid, of het waait of niet en of je je fysiek moet inspannen. Neem op tijd maatregelen om het hoofd koel te houden en zorg goed voor jezelf en je collega’s! 

Benieuwd wanneer het te koud is om te werken? Dat lees je hier!  

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...