Flox

Wat is een VCA en wanneer heb je deze nodig?

Tekst met man op achtergrond
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Wat is een VCA?

Wat is een VCA? VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. VCA is eigenlijk allemaal samengevoegde kennis en informatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Met een VCA-certificaat kunnen bedrijven laten zien dat ze de basisvaardigheden in huis hebben om veilig te kunnen werken.

Met een VCA-diploma kunnen beroepsprofessionals laten zien dat zij veilig kunnen werken, gevaarlijke situaties herkennen en kunnen voorkomen. De cursus moet ervoor zorgen dat werknemers in praktische beroepen, met een verhoogd veiligheidsrisico, hun werk veilig kunnen doen. 

Wanneer heb je een VCA nodig?

Een VCA-certificaat is tegenwoordig praktisch verplicht in alle branches waar er een verhoogd veiligheidsrisico is. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven en werknemers die werkzaam zijn in de bouw, techniek of logistiek een VCA. Als werknemer is een VCA-diploma dus onmisbaar. 

VCA-cursus

Ben je werkzaam in een sector met een verhoogd veiligheidsrisico, dan heb je dus een VCA-diploma nodig.) Dan heb je een VCA-certificaat nodig. Er zijn 3 verschillende VCA’s te behalen.

  1. Basis VCA
  2. VOL VCA
  3. VIL VCU

De basis VCA is voor uitvoerende medewerkers. Wanneer je in loondienst werkt heb je deze nodig. Met dit certificaat heb je de basiskennis in huis om veilig en gezond te werken. Je bent in staat onveilige situaties en handelingen te voorkomen.

Ben je een ZZP’er of operationeel leidinggevende dan is de VOL VCA  voor jou. Naast dat je weet hoe je veilig moet werken, ben je ook een aanspreekpunt voor anderen als het gaat om veiligheid, gezondheid en milieu. Start je pas net als zelfstandige? Lees dan hier 5 dingen die jij nodig hebt om te starten.

VIL VCU is voor medewerkers van uitzendbureaus. Wanneer je als bemiddelaar werkzaam naar VCA gecertificeerde bedrijven heb je VIL VCU nodig.

VCA-certificaat halen?

Wil je je certificaat halen? Dat kan gemakkelijk door een training te volgen. Deze duurt 1 dag waarbij je aan het einde van de dag direct examen doet.

Ook bij Flox hebben alle werknemers die werken in branches met een hoger veiligheidsrisico een VCA-certificaat. Heb jij je VCA nog niet, geen probleem, deze kun je halen door een één-daagse training te volgen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Andere blogs:

In 2022 is het er niet makkelijker op geworden: het vinden van personeel. Ondertussen is het begrip “wervingscampagnes” dan ook niet meer nieuw. De campagnes vliegen je om de oren, open Facebook, Instagram of een ander willekeurig kanaal en je ziet gesponsorde berichten voor vacatures. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt in de huidige arbeidsmarkt?