Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

secundaire arbeidsvoorwaarden flox veenendaal

Bij het wel of juist niet accepteren van een nieuwe baan, speelt het salaris een belangrijke rol. Dit is een primaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast letten werknemers op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden maken zelfs in sommige gevallen een wat minder salaris goed! Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel duiken we dieper op dit onderwerp in en onthullen we waarom ze een essentieel aspect zijn van elke baan. 

Dit zijn secundaire arbeidsvoorwaarden 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voordelen en voorzieningen die een werkgever aanbiedt boven op het basissalaris van een werknemer. Ze zijn niet direct gerelateerd aan de financiële vergoeding voor het werk dat wordt verricht, maar ze dragen bij aan het totale welzijn en de tevredenheid van de werknemer. Niet elk bedrijf biedt dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. De volgende secundaire arbeidsvoorwaarden kom je vaak tegen:  

  • Ziektekostenverzekering. Een van de meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden gaat over de ziektekostenverzekering. Veel werkgevers beiden een gedeeltelijke of volledige dekking voor medische, tandheelkundige en visuele zorg. De ziektekostenverzekering is een aardig bedrag elke maand. Deze tegemoetkoming verlicht de financiële lasten dus voor werknemers en eventueel hun gezinnen.  
  • Pensioenregeling. Van een pensioenregeling merk je nu misschien niet zoveel, maar tegen de tijd dat je met pensioen gaat wel. Een pensioenregeling is een belangrijk secundair voordeel dat je helpt financiële zekerheid te bereiken na je pensionering. Veel werkgevers dragen bij aan individuele pensioenfondsen. Sommige werkgevers bieden ook nog pensioen adviesgesprekken aan met een deskundige.  
  • Vakantiedagen en verlof. Ook vakantiedagen en verlof vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Per wet is geregeld dat je in elk geval 4 keer het aantal uur dat je per week werkt aan vakantieuren krijgt. Dit betekent dus minimaal 4 weken vakantie per jaar. Veel werkgevers bieden meer vakantie. Bij sommige bedrijven is deze secundaire arbeidsvoorwaarde bepaald in de cao. Bij andere bedrijven niet en dat maakt het makkelijker om over vrije dagen te onderhandelen. Vakantiedagen, betaalde verlofdagen en feestdagen dragen bij aan een gezonde werk-privébalans. Het maakt nogal een verschil of je 4 of bijvoorbeeld wel 8 weken betaald verlof op mag nemen per jaar. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde is dan ook voor veel mensen een belangrijke.  
  • Flexibele werktijden. Sommige werkgevers bieden flexibele werktijden of de mogelijkheid om (deels) vanuit huis te werken. Na de coronaperiode zijn veel werkgevers hier makkelijker in dan voorheen. Flexibele werktijden en thuiswerken helpt veel werknemers bij het balanceren tussen werk en persoonlijke verplichtingen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen oppas te regelen als je kind een dag ziek is, maar kun je zelf een oogje in het zeil houden terwijl je ook (grotendeels) je werk kunt doen.  
  • Een auto van de zaak of kilometervergoeding. Voor werknemers die veel onderweg zijn voor hun werk, is een auto van de zaak of een kilometervergoeding een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde. Wanneer een werknemer een auto van de zaak krijgt, kan hij deze in veel gevallen tegen een kleine maandelijkse vergoeding ook privé rijden. Dit is voor veel werknemers een interessante optie.  
  • Opleidingsmogelijkheden. De mogelijkheid om door te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen is belangrijk voor professionele groei. Sommige werkgevers bieden financiële ondersteuning voor opleidingen en trainingen. In sommige gevallen vergoedt de werkgever een deel van de opleiding, soms zelfs het gehele bedrag. Hier hangt vaak een terugbetalingsregeling aan voor het geval je ervoor kiest binnen een bepaalde periode uit dienst te gaan.  
  • Bedrijfscultuur en werkomgeving. Bij secundaire arbeidsvoorwaarden denk je misschien niet direct aan de bedrijfscultuur en werkomgeving. Toch kunnen een positieve bedrijfscultuur en een prettige werkomgeving wel als secundaire voordelen worden beschouwd. Denk aan zaken als teambuildingactiviteiten, bedrijfsevenementen en een stimulerende werkomgeving.  
  • Kinderopvangfaciliteiten. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde kom je niet vaak tegen, maar is voor veel werknemers met kinderen wel een hele fijne. Sommige werkgevers (voornamelijk grotere bedrijven) bieden kinderopvangfaciliteiten of een vergoeding voor kinderopvang aan werknemers met kinderen. Aangezien het lastig is om opvang te vinden en opvang erg prijzig is, zijn veel ouders hier blij mee.  
  • Gezondheids- en welnessprogramma’s. Sommige werkgevers bieden programma’s die gericht zijn op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de werknemers. Denk aan (korting op) een sportschoolabonnement, gezondheidscontroles of een cursus voor een goede werkprivébalans. Ook het fietsplan valt hieronder. Hiermee koop je voordelig een fiets via de zaak.  

 

Naast deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er nog meer. Ze zijn een essentieel onderdeel van elke baan en dragen bij aan de algehele tevredenheid, gezondheid en het welzijn van werknemers. Bij het overwegen van een nieuwe baan of bij het beoordelen van je huidige arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk om niet alleen naar het basissalaris te kijken maar ook naar de extra voordelen die de werkgever je biedt.  

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....