Werken als monteur

werken als monteur

Werken als monteur is lonend en opwindend. De vaardigheden die je als monteur leert, kun je in allerlei andere bedrijfstakken en beroepen toepassen. De carrièremogelijkheden zijn eindeloos, en je verdient goed. Maar monteur worden vereist een opleiding, en het kan moeilijk zijn om in dit gebied aan de slag te gaan als je geen ervaring of formele opleiding hebt. In dit artikel lees je alles over werken als monteur.  

Verschillende monteurs functies  

Als monteur kun je op veel verschillende plekken aan het werk. Denk maar aan het beroep van een automonteur, een isolatiemonteur, een zonnepanelenmonteur of een onderhoudsmonteur. Het hangt van je werkplek af wat je kunt verdienen en aan welke voorwaarden je moet voldoen.  

Wat verdient een monteur? 

Een monteur verdient tussen € 2.400 en € 4.000 bruto per maand. Het exacte salaris hangt af van je leeftijd en ervaring. Maar je hebt dus sowieso een mooi startsalaris, ook als je weinig of zelfs helemaal geen ervaring hebt.  

Wat doet een monteur? 

Een monteur installeert, repareert en/of onderhoudt machines en apparaten. In een enkel geval bouwt hij ze. Het werk van een monteur is dus technisch.  

Werken als monteur heeft vele voordelen ten opzichte van andere banen. Vaak krijg je een werkbus van de zaak. Hiermee ga je zelfstandig of met een collega op pad. Je gaat langs verschillende klanten. Lekker afwisselend dus! Je hebt veel vrijheid en bent lekker onderweg.  

Monteur worden 

Monteur worden met opleiding 

Wil jij een monteur worden en hiervoor een opleiding volgen? Dan kun je bijvoorbeeld de mbo-opleiding Monteur Service en Onderhoud Installatietechniek volgen. Bij deze opleiding leer je zowel op school als in de praktijk. Dit is niet de enige opleiding die je kunt volgen om monteur te worden. Als je graag trekkers wilt gaan repareren, is het handig om een opleiding te volgen die gericht is op landbouwmachines. En zo zijn er nog meer keuzes. Op deze website zie je de opleidingen voor monteur op een rijtje.  

Monteur worden zonder opleiding 

Misschien heb jij wel geen zin om naar school te gaan. Of je hebt vaste lasten waardoor het niet mogelijk lijkt te zijn om nog te gaan studeren. Maar je wilt wel monteur worden? Daar zijn opties voor! Monteurs zijn zeer gewild door werkgevers. Een werkgever denkt dus graag met jou mee over de mogelijkheden. Bij sommige bedrijven is het mogelijk om het beroep van monteur te leren op de werkvloer. Je wordt dan intern opgeleid en krijgt gewoon salaris betaald.  

Of je nu hebt besloten om eerst te gaan leren en dan te werken of om te leren op de werkvloer, als monteur moet je hard werken. Je moet niet alleen weten hoe je problemen oplost, maar ze ook herkennen en begrijpen hoe dingen werken. En daar is wat ervaring voor nodig. Die doe je vanzelf op in het vak.   

“Monteurs zijn zeer gewild door werkgevers. Bij sommige bedrijven is het mogelijk om het beroep van monteur te leren op de werkvloer. Je wordt dan intern opgeleid en krijgt gewoon salaris betaald.”

Monteur vacatures 

Er is momenteel veel vraag naar monteurs. Dit komt onder andere door de groeiende markt van isolatie en zonnepanelen. De overheid geeft subsidies voor het isoleren van woningen en voor het plaatsen van zonnepanelen. Met de stijgende energieprijzen is dit nog aantrekkelijker voor veel mensen. Met als gevolg dat er veel vraag is naar mensen die deze isolatie en zonnepanelen plaatsen. Bij Flox noemen we deze banen ook wel banen van de toekomst. Want voorlopig ben je als zonnepanelenmonteur of isolatiemonteur wel zeker van werk. Als je een carrièreswitch wilt maken en monteur wilt worden, is dit het juiste moment! 

Bekijk hier monteur vacatures  

Eigenschappen van een monteur  

Wil jij werken als monteur? Dan is het handig als je de volgende eigenschappen bezit. 

  • Op grote hoogten werken is voor jou geen probleem. 
  • Je houdt ervan om lekker aan te pakken en door te werken. Een werkweek langer dan 40 uur is voor jou geen probleem.  
  • Je vindt het geen probleem om buiten te werken.
  • Het lijkt je mooi om echt een vak te leren waar je in de toekomst ook wat aan hebt.  

Veel bedrijven vragen monteurs met een rijbewijs B. Het is handig als je zelf op pad kunt naar een klus!  

Omscholen 

Wil jij je omscholen tot monteur? Een carrièreswitch is niet niks! Toch verlangen meer mensen hiernaar dan je denkt. Na een aantal jaren werken kan je soms een beetje vast zitten in je werk. Of misschien valt jouw beroep je na een kortere tijd al tegen en heb je gewoon een verkeerde keuze gemaakt. Niet getreurd! Het is (bijna) altijd mogelijk om hier iets aan te doen. Hier lees je alles wat je moet weten over omscholen!

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....