Werken als zonnepanelenmonteur

zonnepanelenmonteur

Toen jij jong(er) was, bedacht je vast niet dat je later zonnepanelenmonteur wilde worden. Dit beroep is de laatste jaren erg in opkomst. En dat is niet voor niets!

Wat verdient een zonnepanelenmonteur? 

Een zonnepanelenmonteur verdient gemiddeld € 2.900 bruto per maand. Het startsalaris ligt meestal rond de € 2.400. Een hoog startsalaris, als je bedenkt dat je voor dit beroep niet per se een opleiding nodig hebt!  

Wat doet een zonnepanelenmonteur? 

Als zonnepanelenmonteur zorg je er samen met je collega’s voor dat de daken van bedrijfspanden, boerenschuren en woningen voorzien worden van zonnepanelen. Eerst meet je het dak uit zodat de zonnepanelen recht gemonteerd worden. Dan monteer je het montagesysteem. Tot slot plaats je de zonnepanelen op het dak. Een elektromonteur sluit de meterkast aan, dus daar hoef jij je niet druk over te maken. Naast het aansluiten van zonnepanelen ben je soms ook op pad om zonnepanelen te onderhouden of om storingen te verhelpen.  

Je taken op een rijtje: 

 • Zonnepanelen installeren en onderhouden 
 • Stijgers bouwen 
 • De plaats van de panelen uitmeten en aftekenen  
 • Zonnepanelen plaatsen  
 • Storingen verhelpen.  

Volop werkgelegenheid 

De vraag naar zonnepanelenmonteurs is groot. Het leven is aanzienlijk duurder dan een jaar geleden. Veel mensen gaan dus nadenken over besparen en duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen om elektriciteit van te krijgen. Daarbij komt dat de overheid subsidies geeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Het resultaat: er is veel vraag naar zonnepanelen en dus ook naar zonnepanelenmonteurs! De verwachting is dat er de komende jaren volop werkgelegenheid zal zijn voor zonnepanelenmonteurs.  

 

‘Met een gezonde portie werklust en een beetje durf kom je een heel eind als zonnepanelenmonteur!’ – Tarik

Wanneer ben je geschikt als zonnepanelenmonteur? 

Zoals eerder gezegd heb je niet per se een diploma of werkervaring nodig om zonnepanelenmonteur te worden. We vragen wel van je dat je: 

 • Geen hoogtevrees hebt 
 • Gemotiveerd bent om het vak te leren 
 • Graag de handen uit de mouwen steekt.  

Het is een voordeel als je een rijbewijs hebt.  

3 redenen waarom jij zonnepanelenmonteur wilt worden: 

 • Het verdient goed (€ 2.400-€ 4.000 per maand) 
 • Je hebt genoeg werkgelegenheid de komende jaren 
 • Je leert een vak (monteur) waar je altijd nog wat aan hebt, ook in andere branches  

Vacatures zonnepanelenmonteur  

Zie jij de toekomst wel glimmen als zonnepanelenmonteur? Bekijk de vacature.

Bekijk meer over banen van de toekomst!

Andere blogs:

Een zzp'er inhuren: waarom zou je dat doen? In dit artikel verkennen we de voordelen van het inhuren van een zzp'er en waarom dit een aantrekkelijke optie is voor bedrijven die flexibiliteit en specialistische vaardigheden nodig hebben.  ...
Sinds 2022 werken er maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders als zzp’er, en dit blijft toenemen. Waarom kiezen zoveel Nederlanders hiervoor en waarom zou je er eigenlijk niet voor kiezen? Over alle voor- en nadelen van het zijn van een zzp’er vertellen we je in dit artikel meer over....