Werken als zzp administratief medewerker

freelance administratief medewerker

Werken als zzp administratief medewerker biedt verschillende voordelen als je op zoek bent naar flexibiliteit en onafhankelijkheid in je werk. In dit artikel ga ik in op de voordelen van werken als zzp administratief medewerker, de vereisten om dit te doen, hoe je aan klanten en opdrachten komt en wat je kunt verwachten qua inkomen en belastingen. 

Voordelen van werken als freelancer in de administratie  

Werk jij als administratief medewerker en wil je aan de slag als zzp’er? Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van administratief werk in loondienst. Als zzp administratief medewerker ben je onafhankelijk en kun je je eigen tijd indelen. Ideaal als je bijvoorbeeld rekening wilt houden met de schooltijden van je kinderen. Je hebt ook de mogelijkheid om voor verschillende klanten te werken en je ervaring te vergroten in verschillende sectoren. Bovendien heb je de vrijheid om te kiezen welke projecten je aanneemt en hoeveel werk je wilt doen.  

Kortom: als zzp administratief medewerker kies je zelf hoeveel uur je werkt, welke tijden je aan het werk bent en wat voor soort opdrachten je aanneemt. Je hebt veel vrijheid en van een sleur heb jij geen last! 

zzp administratief medewerker flox veenendaal

Diploma’s om zzp administratief medewerker te worden  

Om als zzp administratief medewerker te werken, moet je eerst beslissen welk soort administratief werk je wilt doen. Dit kan bijvoorbeeld boekhouding, facturatie of gegevensinvoer zijn. Of misschien wil jij juist een combinatie van verschillende soorten administratief werk doen. Vervolgens moet je de juiste vaardigheden ontwikkelen en ervaring opdoen in dit vakgebied, als je dit nog niet hebt. Dit kan door middel van opleidingen, cursussen of werkervaring in een administratieve functie. Wat een administratief medewerker allemaal doet, lees je hier.  

Er zijn geen specifieke diploma’s vereist om als zzp administratief medewerker te werken. Wel kan het helpen als je een opleiding hebt gevolgd voor boekhouding, bedrijfsadministratie of (directie)secretaresse. Daarnaast is het belangrijk om bekend te zijn met relevante software, zoals Excel en boekhoudprogramma’s. 

Hoe word je zzp administratief medewerker? 

Als je voldoende kennis hebt om administratief werk te doen, kun je aan de slag gaan als zzp’er. Om officieel zzp’er te zijn, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Van de KvK krijg je een btw-id en een omzetbelastingnummer.  

Als freelancer moet je een administratie bijhouden. Zo moeten je facturen en offertes aan bepaalde eisen voldoen. Hiervoor zijn handige apps en boekhoudprogramma’s. Grote kans dat jij als administratief medewerker hier wel raad mee weet. Zo niet, dan kun je altijd nog een boekhouder inhuren om jouw administratie netjes op te zetten.  

Hoe kom je aan werk als zzp’er?  

Als zzp administratief medewerker kun je op verschillende manieren aan klanten komen. Zo kun je je netwerk gebruiken om potentiële klanten te vinden, bijvoorbeeld via LinkedIn. Ook kun je jezelf aanbieden op platforms voor freelancers en inschrijven bij een bemiddelingsbureau dat zzp’ers koppelt aan opdrachtgevers, bijvoorbeeld bij Flox. Bij Flox geef je online je voorkeuren aan. Welk werk wil je doen en wanneer ben je beschikbaar? Je ontvangt vervolgens een voorstel op maat. Als je dit voorstel accepteert, regelt Flox dat alles contractueel gezien netjes geregeld wordt. Jij gaat lekker aan het werk en binnen 14 dagen staat je verdiende loon op je rekening!  

Wat is het uurtarief van een zzp administratief medewerker? 

Het uurtarief van een zzp administratief medewerker varieert afhankelijk van ervaring, vaardigheden en de aard van het werk. Meestal ligt het uurloon van een zzp administratief medewerker tussen de € 30 en € 45 per uur. (Bron: freelance.nl) Dit bedrag is exclusief btw. Bij een korte opdracht is het gebruikelijk om een hoger uurloon te vragen dan bij een lange opdracht.  

Pensioen en belasting 

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen en bijvoorbeeld een pensioenverzekering af te sluiten. Daarnaast dien je als zzp’er zelf belastingaangifte te doen en ben je verplicht om btw te berekenen en af te dragen. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een boekhouder of accountant. 

Ga jij aan de slag als zzp administratief medewerker? 

Werken als zzp administratief medewerker biedt veel voordelen, zoals flexibiliteit en onafhankelijkheid. Om aan de slag te gaan als zzp’er moet je ervoor zorgen dat je vakbekwaam bent. Vervolgens schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel en is het officieel! Dit betekent niet dat het klaar is. Je moet opdrachten vinden, alles administratief netjes afhandelen en natuurlijk lekker aan de slag gaan! Wil jij hulp krijgen bij het vinden van leuke klussen? Meld je dan gratis aan als zzp’er bij Flox en krijg doorlopend leuke opdrachten, alle administratie op één plek en een snelle betaling!

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....