Werken met warm weer

werken met warm weer

Buiten werken met warm weer 

Moet je werken met warm weer? De temperaturen rijzen de pan uit. En dat is het moment dat iedereen die buiten werkt zich afvraagt: wanneer is het te warm om buiten te werken?  

Een goede vraag! Het is niet alleen onprettig om met hoge temperaturen buiten te werken, het kan ook gevaarlijk zijn. Zo kun je oververhit raken, uitdrogen of verbranden. Ook neemt de kans op huidkanker toe.   

Binnen werken met warm weer  

Binnen werken kan met warm weer ook intensief zijn. Niet iedereen is gezegend met een airco. Kleine ruimtes, ruimtes met een plat dak of ruimtes met veel ramen kunnen snel opwarmen. Zeker bij fysiek binnenwerk kan dit snel voor onwenselijke situaties zorgen.  

Regels bij werken in de warmte  

Er zijn geen wetten die je precies vertellen wanneer je wel en niet mag werken bij warm weer. Of het verantwoord is om te werken hangt niet alleen af van de temperatuur, maar ook van de luchtvochtigheid, luchtsnelheid, de werkkleding die je misschien moet dragen en de fysieke inspanning die je levert.  

In de wet staat dat de temperatuur op het werk geen schade mag toebrengen aan de gezondheid van werknemers. Hierbij moet gekeken worden of er sprake is van fysieke arbeid of vooral zittend werk. De werkgever moet beschermingsmiddelen aanbieden als er gezondheidsschade dreigt door hoge temperatuur. Als deze niet voldoende voor verkoeling zorgen, moeten de werkdagen korter worden of moet er afgewisseld worden tussen warme en koelere ruimtes. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk voor een goed werkende luchtverversingsinstallatie.  

Hier worden geen concrete temperaturen genoemd. Lastig dus om te duiden wanneer het echt te warm is om je werk te doen! Voor binnenwerk is er wel een indicatie waarop je je kunt baseren.  

Regels voor werken in de warmte op kantoor  

In de Arbowet staat een aantal regels voor werken in de warmte op kantoor beschreven. Deze regels vind je bij het Arboportaal en zijn een indicatie.  

 • De ideale werktemperatuur in de zomer is tussen 23 en 26 °C.  
 • Wanneer de temperatuur boven 26 °C is, spreek je van extra lichamelijke belasting en moet je nadenken over extra maatregelen.  
 • Voor licht fysiek kantoorwerk mag het maximaal 28 °C zijn.  
 • Voor lichamelijk inspannend kantoorwerk mag het maximaal 26 °C zijn. Als er geen voelbare luchtstroom is mag het 25 °C zijn.  
 • Voor zeer lichamelijk inspannend kantoorwerk mag het maximaal 25 °C zijn. Als er geen voelbare luchtstroom is mag het 23 °C zijn.  

Maatregelen bij werken met warm weer  

Zowel jij als je werkgever kunnen maatregelen treffen als je moet werken met warm weer. Zo verklein je de risico’s en zorg je ervoor dat je fijner kunt werken.  

Deze dingen kun je zelf doen als je moet werken met warm weer: 

 • Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème (minimaal factor 30).  
 • Draag koele maar beschermende kleding.  
 • Drink veel water.  
 • Houd het zoutgehalte in je lichaam op peil.  
 • Als je veel buiten werkt: controleer je lichaam regelmatig op verdachte plekjes op de huid. De meeste vormen van huiskanker zijn goed te genezen als je er op tijd bij bent.  

Risicogroepen  

Heb jij regelmatig te maken met warmte? De volgende groepen lopen extra risico als zij werken in de warmte: 

 • Zwangere mensen 
 • Mensen met een slechte conditie 
 • Mensen met een gewicht van minder dan 50 kilo  
 • Mensen met een hoog vetgehalte  
 • Mensen die medicatie gebruiken  
 • Mensen met een hart- en vaatziekte 
 • Mensen met diabetes 
 • Mensen met astmatische klachten  

Val jij in een van deze categorieën? Wees dan extra voorzichtig op warme dagen. Het is verstandig om jouw situatie met je werkgever te bespreken, zodat jullie samen kunnen zoeken naar een werkbare oplossing. 

In goed overleg  

In overleg met je werkgever is er veel mogelijk als je moet werken in de warmte. Doe voorstellen en denk mee naar een goede oplossing. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om vroeger te beginnen zodat je minder lang in extreme hitte hoeft te werken. Ook kortere werkdagen of langere pauzes in een koele ruimte zijn goede opties. Uiteindelijk gaat het erom dat jij in goede gezondheid je werk kunt doen, ook als je moet werken met warm weer! 

Andere blogs:

Meer salaris ontvangen komt natuurlijk altijd van pas! Maar het vragen erom, dat is een ander verhaal. Veel mensen ervaren het salarisonderhandeling gesprek als een vervelende taak. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en adviezen die je kunt volgen, zodat het allemaal net wat makkelijker en soepeler gaat. Sleep jij die extra euro’s in the pocket? Doe je voordeel met deze 7 tips voor het salarisonderhandeling gesprek!...