Zzp belasting 2024: alles wat je moet weten

zzp belasting flox veenendaal

Als zzp’er, oftewel zelfstandige zonder personeel, heb je te maken met verschillende vormen van belasting. Het is belangrijk om als zzp’er goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten belastingen die van toepassing zijn en hoe je hiermee moet omgaan. In dit artikel lees je alles over de belangrijkste aspecten van zzp belasting, zoals belastingaangifte, aftrekposten, administratie en het belang van belastingadvies.  

Verschillende soorten zzp belasting

Als zzp’er heb je te maken met verschillende soorten belastingen: inkomstenbelasting, omzetbelasting (btw) en eventueel vennootschapsbelasting.  

Inkomstenbelasting: deze belasting betaal je over je winst als zzp’er. Dit wordt berekend op basis van je totale inkomen uit de onderneming na aftrek van zakelijke kosten en aftrekposten.  

Omzetbelasting of btw: deze belasting breng je in rekening aan je klanten over de producten of diensten die je levert.  

Vennootschapsbelasting: deze belasting is alleen van toepassing als je een bv hebt, wat een andere rechtsvorm is dan een eenmanszaak.  

Belastingaangifte doen als zzp’er 

Moet je altijd belastingaangifte doen als zzp’er? Nee. Ondernemers met een jaaromzet onder € 20.000 die meedoen aan de kleineondernemersregeling hoeven geen belastingaangifte te doen. Daarnaast zijn er goederen en diensten die vrijgesteld zijn van btw.  De meeste zzp’ers zijn echter verplicht om belastingaangifte te doen en moeten dit elk kwartaal doen.  

Belastingaangifte doen houdt in dat je de Belastingdienst op de hoogte moet stellen van je inkomsten en aftrekposten van het afgelopen kwartaal, zodat zij de hoogte van je zzp belasting kunnen berekenen. Het is belangrijk om de deadlines voor belastingaangifte goed in de gaten te houden en je aangifte op tijd te doen. Hiermee voorkom je boetes en rente.  

De deadline voor btw-aangifte is altijd de laatste dag van de maand na het betreffende kwartaal. De btw-aangifte van kwartaal 1 moet dus uiterlijk 30 april gedaan zijn. Vind je het lastig om dit te onthouden? De Btw-Alert app geeft je op tijd een seintje! Download de app hier voor Android en hier voor iOS 

belastingaangifte zzp flox veenendaal

Wees bij het invullen van je belastingaangifte zo nauwkeurig en volledig mogelijk. Geef dus al je inkomsten, zakelijke kosten en aftrekposten op. Denk hierbij aan kosten als zakelijke reiskosten, kantoorruimte, marketinguitgaven en eventuele afschrijvingen. Zorg ervoor dat je bonnen, facturen en andere bewijsstukken goed bewaart voor als de Belastingdienst hier om vraagt.  

Aftrekposten en vrijstellingen voor zzp’ers 

Er zijn verschillende aftrekposten en vrijstellingen waar je gebruik van kunt maken om je zzp belasting te verlagen. Aftrekposten zijn kosten die je van je winst mag aftrekken. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Vrijstellingen zijn bedragen die je niet hoeft mee te nemen in je belastingaangifte. Ook hierdoor betaal je minder belasting.  

Aftrekposten voor zzp’ers 

Er zijn meerdere aftrekposten waar je als zzp’er mogelijk gebruik van kunt maken. Dit zijn de drie belangrijkste.  

Zelfstandigenaftrek: besteed jij minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming? Dan mag je een vast bedrag aftrekken van je winst. In 2024 is de zelfstandigenaftrek € 3.750. 

Startersaftrek: een extra aftrekpost voor beginnende ondernemers in de eerste 5 jaar van hun onderneming. In 2024 gaat dit om een bedrag van € 2.123. Je mag deze aftrekpost 3 keer toepassen. 

Mkb-winstvrijstelling: een percentage van je winst dat je niet hoeft mee te nemen in je belastingaangifte. In 2024 is dit percentage 13,31%.  

Vrijstellingen voor zzp’ers 

Als zzp’er kun je mogelijk ook gebruik maken van vrijstellingen, zoals de kleineondernemersregeling (KOR) voor omzetbelasting. Hier mag je gebruik van maken als je een jaaromzet lager dan € 20.000 hebt. Je hoeft dan geen btw af te dragen aan de Belastingdienst.  

Administratie bijhouden als zzp’er 

Als zzp’er ben je verplicht om een goede administratie bij te houden. Wat is nou een goede administratie? Dat is er een waarin alle financiële gegevens nauwkeurig vastgelegd en bewaard zijn. Denk aan alle inkomsten, uitgaven, facturen en bonnen.  

Verplichtingen voor administratie bijhouden  

De volgende gegevens moet je vastleggen in je administratie: 

  • Facturen die je verstuurt en ontvangt  
  • Bonnen en betaalbewijzen van zakelijke uitgaven 
  • Bankafschriften en de kasadministratie  
  • Contracten en overeenkomsten met klanten en leveranciers 
  • Correspondentie met de Belastingdienst  

Deze gegevens moet je 7 jaar bewaren, zodat je ze kunt laten zien bij een eventuele controle van de Belastingdienst.  

De voordelen van een goede administratie  

Een goede administratie is niet alleen verplicht, maar ook voordelig voor jou! Dankzij een goede administratie heb jij inzicht in je financiën en ben je goed op de hoogte van je inkomsten en uitgaven. Hierdoor kun je een gezond financieel beleid voeren en tijdig bij sturen als dat nodig is.  

Daarnaast is het met een overzichtelijke administratie een stuk eenvoudiger om je btw-aangifte te doen. Hiermee bespaar je tijd en dus geld.  

Tot slot is een voordeel van een goede administratie dat je hiermee voldoet aan de wettelijke verplichtingen van de Belastingdienst. In het geval van een controle, maakt jouw overzichtelijke administratie de controleprocedure eenvoudig en doordat alles klopt voorkom je een boete of naheffing.  

administratie bijhouden zzp flox veenendaal

De rol van een boekhouder voor zzp’ers 

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om zelf je administratie bij te houden, maar je kunt deze ook uitbesteden aan een boekhouder. Een boekhouder is een financieel expert die gespecialiseerd is in het bijhouden van administraties en het doen van belastingaangiftes voor zzp’ers. Het inschakelen van een boekhouder heeft verschillende voordelen.  

De voordelen van een boekhouder 

Omdat het zijn vak is, is een boekhouder altijd op de hoogte van de laatste belastingregels en –voordelen. Hij adviseert je over de aftrekposten en vrijstellingen die je kunt gebruiken om zo min mogelijk zzp belasting te betalen. Het is lastig om hier zelf 100% overzicht over te krijgen als je er niet dagelijks mee bezig bent.  

Daarnaast kan een boekhouder je helpen bij het maken van een financieel plan, opstellen van facturen en het beheren van je zakelijke bankrekening.  

Tot slot is de kans groot dat een boekhouder je flink tijd en geld bespaart. Het bijhouden van een administratie en het doen van belastingaangiftes kan tijdsintensief zijn. Als een boekhouder deze taken van je overneemt, kun jij je richten op waar jij goed in bent.  

De kosten van een boekhouder  

Een boekhouder komt natuurlijk niet gratis jouw administratie bijhouden en belastingaangifte doen. De tarieven van een boekhouder variëren van € 40 tot € 80 per uur. Het tarief is afhankelijk van de kennis en ervaring van de boekhouder. Het is belangrijk om de kosten van een boekhouder af te wegen tegen de voordelen die het kan opleveren. Een goede boekhouder kan je helpen belastingvoordelen te benutten, waardoor je misschien wel meer geld bespaart dan dat de boekhouder kost.  

Kortom: zzp belasting is niet zo simpel. Maar als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt of als je de juiste hulp hebt, kom je er wel uit! Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent zodat je gebruik kunt maken van verschillende voordelen. En: een goede administratie is de basis voor alles wat betreft je zzp belasting!  

Op zoek naar leuke zzp klussen? Meld je aan bij Flox zzp! 

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....