Fietsplan 2024: zo zit het!

Fietsplan 2024

Het fietsplan is een regeling om werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden van het fietsplan 2024, gaan we in op de voordelen en nadelen, fiscale gevolgen en meer. Zo weten zowel werknemer als werkgever of het fietsplan 2024 voor hen een aantrekkelijke keuze is.

Wat is een fietsplan?

Een fietsplan is een regeling waarbij werknemers een fiets kunnen aanschaffen via hun werkgever, met korting (belastingvoordeel). Het doel van het fietsplan is het bevorderen van de gezondheid van de werknemer. Het stimuleert om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, en draagt daardoor ook bij aan het milieu.

Hoe werkt fietsplan 2024?

Het fietsplan wordt ook wel ‘fiets van de zaak’ of ‘fiets leasen’ genoemd. Hoe het precies ingericht is kan per werknemer verschillen. In het fietsplan 2024 komen daarbij in de basis vier situaties voor die bij jou van toepassing kunnen zijn.

Dit heeft vervolgens ook weer invloed op je salaris en/of op je aangifte. We schetsen de opties van het fietsplan 2024 en de bijbehorende belastingregels. Let op, regels kunnen altijd veranderen en we adviseren je daarom om altijd de fietsplan Belastingdienst regels van het moment na te lezen als je met een fietsplan aan de slag wilt.

1.     Je krijgt een fiets van werkgever, die je ook privé mag gebruiken

Dit is een van de populairste scenario’s. Werknemers zijn blij dat ze een fiets van de zaak krijgen die ze ook in de vrije tijd kunnen gebruiken. De werkgever telt 7% van de adviesprijs bij je loon op, en daarover betaal je loonbelasting en premie volksverzekeringen. Als je een eigen bijdrage moet betalen, wordt die van de bijtelling afgetrokken. De werknemer kan de bijtelling soms opnemen in de ‘vrije ruimte’, maar dat verschilt per werkgever.

2.     Je krijgt een fiets van de werkgever, die je alleen zakelijk mag gebruiken

Als je geen bijtelling wilt betalen, dan is de oplossing om de fiets alleen zakelijk te gebruiken. Dan hoeft er niets betaald te worden, en kan de werkgever de fiets 100% vergoeden.

Fietsplan 2024 - Flox meme

3.     Je werkgever leent je geld om een fiets te kopen

De werkgever mag je renteloos geld lenen, en deze lening is belastingvrij. Bovendien mag de werknemer €0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden. Deze vergoeding kan optioneel worden ingezet om de lening af te lossen. Het fietsplan verrekenen met vakantiedagen wordt ook nog wel eens gedaan. Jullie kunnen dit in overleg naar wens afspreken.

4.     Je hebt een eigen fiets, werkgever vergoedt zakelijk gereden kilometers

Dit is eigenlijk hetzelfde als wanneer je met de auto naar werk komt. De werkgever mag je maximaal €0,21 per kilometer vergoeden.

Fietsplan: werkgever geeft fiets voor werk en privé

De eerste situatie is een van de populairste als het aankomt op het fietsplan 2024. Maar laat dat nu ook net fiscaal gezien de meest ingewikkelde zijn. Het precieze voordeel kan afhangen van je inkomen en de prijs van de fiets. Over het algemeen valt het belastingvoordeel van het fietsplan 2024 tussen de 37% en 49%, met 40% als gemiddelde. Een fiets van €2000 privé aanschaffen, zou via de werkgever dan uiteindelijk maar €1200 kosten.

Fietsplan 2024: elektrische fiets?

Vaak geven werkgevers en werknemers de voorkeur aan een elektrische fiets, zodat het fietsplan ook voor werknemers die wat verder weg wonen, aantrekkelijker wordt gemaakt. Ook kan het gaan om een pedelec of gewone fiets. De ene werkgever kiest voor een specifiek merk en type, terwijl de ander de keuze voor een bepaalde fiets vrijlaat.

Fietsplan voordelen en nadelen

Een werkgever is niet verplicht tot een fietsplan 2024, maar het is zeker slim om het te overwegen. Het is immers gratis om mee te doen en werknemers kunnen er erg blij van worden. Soms sluit het ook goed aan bij de kernwaarden van de onderneming, bijvoorbeeld als gezondheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wil je als werknemer een fietsplan dat er nog niet is, dan is het ook altijd een idee om dit voor te stellen.

De voordelen van het fietsplan voor werknemer én werkgever zijn wat dat betreft duidelijk. Kosten besparen, beweging stimuleren, indirect een positief effect op de gezondheid uitoefenen en een steentje bijdragen aan het milieu.

Zitten er ook nadelen aan het fietsplan? In principe niet. De eerste keer is het voor werkgever even een klus om het fietsplan 2024 op te zetten en soms ook om deze te stimuleren. Niet iedere werknemer staat er immers om te springen om fietsend door weer en wind naar het werk te komen. Afhankelijk van de gekozen manier van financiering, bijbehorende regels, afstand naar het werk en eigen motivatie, kan het fietsplan voor werknemers wel of niet aantrekkelijk zijn.

Bovendien kan het fietsplan 2024 prima opgezet worden naast de huidige voorwaarden, zoals een auto van de zaak (indien nodig) of de bekende kilometervergoeding. Dit kan ook per afstand naar het werk (dus per werknemer) bepaald worden. Is er nog geen fietsplan 2024? Of je nu werkgever of werknemer bent, gooi het dus gerust eens op binnen de organisatie. Blije werknemers, betekent vaak ook betere resultaten. Een win-winsituatie!

Werkgever met fietsplan zoeken? Flox!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan waar gezondheid en milieu hoog in het vaandel staan en waar je gebruik maakt van het fietsplan? Bij Flox uitzendbureau helpen we je graag met zoeken. Neem gerust contact met ons op als je op zoek bent naar een specifieke functie en/of voorwaarden of snuffel door de vacatures in Midden-Nederland.

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....