Omscholen met salaris

omscholen met salaris Flox Veenendaal

Omscholen met salaris, hoe klinkt dat voor jou? Soms kom je in een situatie waarin je niet meer blij bent met je huidige werk. Simpelweg wisselen van baan is niet de oplossing, jij wilt een ander beroep!  

Bij het concreet maken van je plannen komt al snel het financiële plaatje van omscholen om de hoek kijken. Hoe betaal je een opleiding en hoe zorg je ervoor dat je je vaste lasten kunt blijven betalen terwijl je ook tijd nodig hebt om te studeren?  

Misschien heb jij die centen voor je levensonderhoud en studie gewoon op je rekening staan en neem je een tijdje vrij van werk om je te focussen op een studie. De meesten van ons zijn echter niet zo gezegend en zullen ervoor moeten zorgen dat ze een inkomen hebben terwijl zij zich omscholen. En dus gaan ze op zoek naar een manier van omscholen met salaris. 

Er zijn verschillende manieren om een inkomen te hebben/houden als je je omschoolt. We zetten ze voor je op een rijtje. Maar voordat we dat doen, kijken we naar jouw financiële situatie. En wist je dat het mogelijk is om, ook op latere leeftijd, studiefinanciering te ontvangen of voordelig te lenen?  

Je financiën op orde  

Om te beginnen is het goed om je financiële situatie onder de loep te nemen. Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Zijn er nog dingen waar je op kunt besparen? Denk aan abonnementen waar je toch geen of nauwelijks gebruik van maakt of een energiecontract dat ergens anders veel goedkoper is.  

Omscholen financiën op een rijtje zetten be like

Normaal gesproken spaar je waarschijnlijk maandelijks een bepaald bedrag. Het kan zijn dat dit in een traject van omscholen niet meer helemaal lukt. Misschien heb jij zoveel gespaard dat je nu elke maand een klein beetje van je spaarrekening kunt gebruiken.  

Zoek goed uit hoe jouw situatie eruitziet. Hierna kun je bepalen hoeveel geld er beslist elke maand binnen moet komen. Dit is belangrijk voor het bepalen van de route van jouw omscholing.  

Studiefinanciering, levenlanglerenkrediet en STAP-budget 

Voordat we de opties van omscholen met salaris beter bekijken, staan we nog even stil bij studiefinanciering, het levenlanglerenkrediet en het STAP-budget.  

Omscholen overheid betaalt

Studiefinanciering 

Misschien heb jij nooit eerder gestudeerd en studiefinanciering ontvangen. Ben je jonger dan 30 jaar? Dan is er goed nieuws: je komt in aanmerking om studiefinanciering van de overheid te ontvangen! Uiteraard moet je hiervoor aan een aantal voorwaarden voldoen en is elke situatie anders. In dit artikel kunnen we dus verder niet bepalen of dit een aantrekkelijke optie voor jou is. Maar het is zeker de moeite waard om uit te zoeken! Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering op de website van DUO.  

Levenlanglerenkrediet  

Heb jij geen recht meer op reguliere studiefinanciering? De Nederlandse overheid stimuleert dat je blijft ontwikkelen en speciaal daarvoor is het levenlanglerenkrediet. Met dit krediet kun je jaarlijks een bedrag lenen zo hoog als je collegegeld of lesgeld. Als je je studie hebt afgerond, begin je met terugbetalen. Je betaalt ook een (laag) percentage rente over het geleende bedrag.  

Ook voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld jonger dan 56 jaar zijn. Bekijk de overige voorwaarden en meer informatie over het levenlanglerenkrediet op de website van DUO.  

STAP-budget 

Tot slot heeft de overheid nog een potje waaruit je jouw studie (deels) kunt financieren: het STAP-budget. Dit budget is er om jou als werkende of werkzoekende te stimuleren om te blijven ontwikkelen. Elk jaar is er € 1.000 per persoon beschikbaar om te besteden aan een training, cursus of opleiding. Dat is mooi meegenomen!

Ook voor het STAP-budget zijn er uiteraard een aantal voorwaarden waar je aan moet doen. Lees de voorwaarden voor het STAP-budget en hoe het werkt op de website van de rijksoverheid.  

Nu we meer inzicht hebben in jouw financiële situatie, kunnen we de opties voor omscholen met salaris beter bekijken. We zetten 3 opties voor je op een rijtje:  

Een studie volgen naast je huidige werk  

Omscholen is vaak een meerjarenplan. Heb jij een opleiding nodig voordat je aan de slag kunt in jouw nieuwe beroep? Dan is het een goede optie om je huidige baan nog even aan te houden. Kies ervoor om een halve of hele dag minder te werken als je je dit financieel kunt veroorloven. In die tijd kun je deeltijd studeren en zo kom je steeds een stapje dichter bij je doel!   

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ander werk te doen terwijl je studeert. Bijvoorbeeld werk dat je vroeg in de ochtend of juist in de avond kunt doen. Net wat past bij jouw situatie!  

meme werken leren omscholen

Werken en leren  

In sommige beroepsgroepen is het mogelijk om te kiezen voor een combinatie van werken en leren. Je gaat dan 4 dagen per week aan de slag bij je nieuwe werkgever. De andere dag ga je naar school. Het leuke aan deze combinatie is dat je wat je leert gelijk kunt toepassen in de praktijk. En je leert ook uit de praktijk, doordat je collega’s je mee op sleeptouw nemen. Een bijkomend voordeel van werken en leren is dat de werkgever je opleiding betaalt én dat je gelijk salaris verdient. Dit salaris zal hoger worden zodra je je diploma op zak hebt.  

De combinatie van werken en leren kom je vaak tegen in het onderwijs, commerciële functies en in de marketing.  

Leren op de werkvloer  

Het is niet altijd nodig om een opleiding te volgen als je een nieuw vak wilt uitoefenen. Soms is leren in de praktijk alles wat er nodig is. In zo’n geval kun je je huidige baan opzeggen en gelijk aan de slag bij je nieuwe werk. Je collega’s leiden je intern op. Dit betekent dat je met hen meeloopt en zo elke dag een beetje meer over het vak leert. Soms is het wel nodig om bepaalde certificaten op zak te hebben om het werk te mogen doen. Bijvoorbeeld het NEN 3140 VP certificaat, waarmee je aantoont dat je de gevaren en risico’s van het vak kent.  

Als je gelijk aan het werk bent, verdien je natuurlijk ook gelijk salaris. Ideaal!  

Beroepen waar je het vak op de werkvloer kunt leren, zijn bijvoorbeeld zonnepanelenmonteur, logistiek medewerker en klantenservicemedewerker.  

Zoals je ziet, er zijn mogelijkheden om je om te scholen met salaris. Welke optie past het beste in jouw situatie?  

Bij Flox helpen we je zoeken naar een fijne werkplek. Ook als je nog geen ervaring of opleiding hebt in een specifieke branche, helpen we je graag. Je komt met ons in contact via info@flox.nl of 0318-255300.  

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...