Omscholen techniek – iets voor jou?

omscholen techniek

Omscholen techniek. Iets voor jou? Of je nou uit de zorg, horeca of bouw komt. Ook jij kan je omscholen in de techniek! In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in de techniek te werken? Welke opleidingen kun je volgen? En wat zijn de opties voor werken en leren? Lees verder voor alles wat je wilt weten over omscholen naar de techniek.  

Werken in de techniek  

Werken in de techniek is werken met je handen. Problemen oplossen. En geen dag is hetzelfde. De techniek is een branche waar veel werkgelegenheid is en waar we voorlopig niet zonder kunnen. Een mooie branche om je naar te laten omscholen dus! Er zijn veel banen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan servicemonteur, installatiemonteur, zonnepanelenmonteur en elektromonteur.  

Jouw achtergrond 

Wat is jouw historie? Misschien kom je uit de horeca of zorg en zoek je meer regelmatige werktijden. Of heb je jaren in het leger gezeten. Of wil je juist met je handen gaan werken nadat je veel op kantoor zat? Wij kijken nergens van op. In principe maakt het niet uit welke (werk)historie je hebt. Veel belangrijker is jouw motivatie. Waarom wil je werken in de techniek? En voldoe je aan de volgende punten?  

Hier moet je aan voldoen om je om te scholen naar de techniek  

Zoals gezegd, jouw achtergrond doet er niet zoveel toe. Dit zijn zaken die er wél toe doen! 

  • Je kunt goed in een team werken. Dat wil zeggen dat je kunt samenwerken en in het Nederlands kunt communiceren met je collega’s.  
  • De handen uit de mouwen steken, daar houd je van. Jij zit niet stilletjes in een hoekje toe te kijken, maar stapt op je collega’s af en vraagt hen waar je kunt helpen of pakt uit jezelf taken op.  
  • Je wilt het vak graag leren, in de praktijk of via opleiding.  
  • Je bent minimaal 24 uur per week beschikbaar. Deze tijd heb je echt nodig om de fijne kneepjes van het vak te leren en te werken.  

Omscholen techniek? Bekijk interessante vacatures  

Zoals je ziet staat er in dit lijstje niets over ervaring of affiniteit met de techniek. Heb je dit, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen! Maar dit is geen harde eis. Als je maar gemotiveerd bent kun je ook zonder ervaring aan de slag in de techniek!  

Omscholen techniek – werken en leren  

Een werken en leren traject is ideaal als jij je wilt omscholen naar een baan in de techniek. De voordelen? 

  • Je verdient gelijk salaris 
  • Je werkgever betaalt de scholing 
  • Het is super praktisch, je leert ook in de praktijk  

Als je maar gemotiveerd bent kun je ook zonder ervaring aan de slag in de techniek! 

Bij een werken en leren traject ga je gelijk aan de slag bij je werkgever. Je wordt op sleeptouw genomen door je collega’s. Zij leren je op de werkvloer precies wat je moet doen.  

Natuurlijk is het ook fijn om een papiertje te hebben waarmee je kunt bewijzen wat je geleerd hebt. En het is belangrijk om bepaalde veiligheidsvoorschriften te kennen. Bij de meeste werkgevers volg je daarom een opleiding van één of enkele dagen.  

Bijvoorbeeld de NEN 3140 VP cursus. Met dit diploma toon je aan dat je vakbekwaam bent. Oftewel: dat je de gevaren en risico’s van het vak kent. Maar ook dat je veilig kunt werken aan bijvoorbeeld schakelkasten, groepenkasten en machines. Je weet hoe je een eerstelijns storing zoekt en hoe je herstelwerkzaamheden uitvoert. Na afloop van de cursus krijg je een certificaat dat drie jaar geldig is.  

Als je je omschoolt tot zonnepanelenmonteur, volg je vaak de opleiding eerste monteur zonnestroominstallaties op het dak (vp). Hierin leer je op een veilige manier zonnepanelen installeren. Hierbij let je op de dakconstructie en dakafwerking, de windweerstand van systemen en of het dak waterdicht blijft. De cursus duurt twee dagen. Je doet ook gelijk theorie- en praktijkexamen.  

Vind jouw baan in de techniek  

Ben jij enthousiast en wil je omscholen naar de techniek? Bekijk hier ons aanbod banen in de techniek. Bij veel van onze werkgevers is het mogelijk om het vak intern te leren en om een opleiding te volgen. Wil je samen met ons ontdekken wat bij jou past? Neem dan contact op met ons team techniek.  

Bert-Jan | 0624860096 | bertjan@flox.nl 

Derek | 0611627287 | derek@flox.nl 

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....