Wat doet een logistiek medewerker op een dag?

Wat doet een logistiek medewerker voor taken

Logistiek medewerker is zo’n term waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. Maar wat houdt deze functie precies in? Wel, als logistiek medewerker hoef je je in ieder geval nooit te vervelen, want de functie omvat een breed scala aan taken. Deze zijn vaak gericht op het organiseren, coördineren en/of uitvoeren van logistieke activiteiten binnen óf buiten het bedrijf. Nog steeds wat vaag? Hieronder zetten we een aantal taken op een rijtje die een logistiek medewerker zou kunnen doen op een dag. 

Wat doet een logistiek medewerker: uitleg 

Hieronder hebben we de taken van een logistiek medewerker opgesplitst in een aantal onderdelen. Houd er rekening mee dat wat een logistiek medewerker doet kan verschillen per bedrijf. Ook kunnen taken elkaar (deels) overlappen. 

Goederen ontvangen 

Komen er veel ladingen of voorraad binnen bij een bedrijf? De logistiek medewerker checkt en registreert deze inkomende goederen. Hij of zij verifieert of de levering inderdaad de bestelde artikelen bevat en of er niets ontbreekt. Daarnaast wordt de ontvangst van deze goederen netjes gedocumenteerd en verwerkt in het bestelsysteem. Soms is dit alles een dagtaak, elders een randtaak. Dat hangt net af van wat voor soort bedrijf het is. 

Goederen opslaan in magazijn 

Die aangekomen goederen moeten natuurlijk ook ergens gestald worden. Vaak worden deze opgeslagen in een magazijn. De logistiek medewerker zorgt hiervoor. Zo worden de goederen gelabeld en worden voorraadniveaus bijgewerkt. Vaak is een heftruck of andere soort machine nodig om alles netjes te verwerken. Zo kan het ook handig zijn dat de logistiek medewerker bevoegd is om een heftruck te besturen. In sommige gevallen bepaalt de logistiek medewerker ook de inrichting van het magazijn. 

Orderpicking en verpakken 

Het kan ook andersom zijn, dat de logistiek medewerker helpt om goederen uit het magazijn te vervoeren. Dat begint met orderpicken, waar in veel magazijnen ook weer de hierboven genoemde heftruck plus bevoegdheid voor nodig is. Daarna moet de order in zijn totaliteit netjes verpakt worden, zodat deze onbeschadigd verzonden kan worden. 

Verzending en distributie regelen 

De logistiek medewerker doet vaak het hele proces regelen, dus diegene zorgt er ook voor dat het pakket met de vervoerder meegaat. Soms behoort het tot de taken om ook nog eens de voordeligste vervoerder voor de binnen- of buitenlandse verzending te zoeken. De logistiek medewerker volgt de status van het pakket en grijpt in bij problemen. Gaat het om een bedrijf dat zelf vervoerders op de weg heeft, dan kan de logistiek medewerker tevens een planning maken. 

taken logistiek medewerker

Voorraad beheren 

Ook het voorraadbeheer behoort vaak tot de taken van de logistiek medewerker. Zo heeft diegene het inzicht in wanneer er een nieuwe bestelling nodig is. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van software, om vraagpatronen, voorraadniveaus en trends te analyseren. Zo heeft de logistiek medewerker ook tijdig inzicht in de nodige veranderingen op het gebied van opslagcapaciteit. De logistiek medewerker kan tevens budget inzichten verschaffen. 

Kwaliteitscontroles uitvoeren 

Kwaliteitscontroles zijn in de basis in ieder bedrijf belangrijk, en in sommige branches nog wat meer dan in andere branches. De logistiek medewerker zorgt ervoor dat alle inkomende en uitgaande goederen voldoen aan de gestelde normen en specificaties. Dat gaat in dit geval dan verder dan de standaard controle of het ‘geleverd is’, maar omvat ook het daadwerkelijk testen van de producten. Denk aan een meting van geleverde onderdelen waarbij nauwkeurigheid erg belangrijk is, of het controleren van voedsel. 

Administratie en communicatie 

Last but not least verzorgt de logistiek medewerker ook een deel van de administratie. Geen moeilijke cijfertjes, nee hoor! Het gaat juist specifiek om het op de juiste manier documenteren en administreren van de voorraad, verzendingen en alles wat daarbij komt kijken. Indien nodig is communicatie met collega’s nodig, zoals interne afdelingen als inkoop, verkoop en klantenservice. Zo is de logistiek medewerker een noodzakelijke spil om alles in het bedrijf soepel te laten verlopen, van begin tot eind. 

 

Logistiek medewerker worden? 

 Lijkt het je geweldig om (een deel van) bovengenoemde taken te vervullen? Dan hebben we nog wel een mooie afsluitende tip voor je! Bij Flox Uitzendbureau hebben we namelijk de leukste vacatures voor logistiek medewerker in Midden-Nederland voor je verzameld! Per functieomschrijving vind je nog eens een duidelijk stukje tekst dat verder inzoomt op de precieze taken die je gaat doen bij het bedrijf in kwestie. Zo weet je dus vooraf precies wat je mag verwachten van jouw nieuwe functie als logistiek medewerker! 

Ontdek logistieke vacatures

Andere blogs:

Meer salaris ontvangen komt natuurlijk altijd van pas! Maar het vragen erom, dat is een ander verhaal. Veel mensen ervaren het salarisonderhandeling gesprek als een vervelende taak. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en adviezen die je kunt volgen, zodat het allemaal net wat makkelijker en soepeler gaat. Sleep jij die extra euro’s in the pocket? Doe je voordeel met deze 7 tips voor het salarisonderhandeling gesprek!...
Soms loop je per toeval tegen je droomvacature aan, maar zeker niet altijd! Wil je graag een baan zoeken, bijvoorbeeld omdat je net de arbeidsmarkt opgaat, of omdat je niet meer tevreden bent bij je huidige werkgever? Er zijn een tal manieren om een nieuwe baan te vinden, als je maar weet waar en hoe je moet zoeken. Doe je voordeel met de baan zoeken tips in dit artikel en zet de eerste stap naar je nieuwe droombaan....