Werving en selectie, detachering of toch uitzenden?

Veel ondernemers vinden bovenstaande vraag maar een moeilijke. Want wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze manieren van personeelsbemiddeling? Ik leg je graag uit wat wervingen en selectie, detachering en uitzenden inhouden en welke manier het beste past bij jouw onderneming!

Werving en selectie

Als de zoektocht naar goed gekwalificeerde werknemers lastig is voor jou, kun je overwegen om de werving en selectie van personeel uit te besteden. Een werving- en selectiebureau heeft de expertise én het netwerk om passende werknemers te vinden voor jouw organisatie. Het begint met een inventarisatie. De recruiter komt bij jou op gesprek om in kaart te brengen waaraan een nieuwe collega moet voldoen. En, misschien nog wel belangrijker, hoe de sfeer en bedrijfscultuur binnen jouw bedrijf is. Welke persoon past daarbij?

Met deze informatie op zak gaat de recruiter op zoek naar dé kandidaat voor jouw vacature. De vacature wordt via diverse betaalde en onbetaalde kanalen uitgezet. Daarnaast maakt de recruiter gebruik van zijn uitgebreide netwerk. In de tussentijd hoef jij je nergens druk over te maken en kun je gewoon doen waar jíj goed in bent. Als er een geschikte kandidaat gevonden is en beide partijen zijn tevreden, betaal je een vooraf afgesproken bedrag aan het werving- en selectiebureau. De nieuwe medewerker komt direct bij jou in dienst en het werving- en selectieproces is hiermee succesvol afgesloten.

Wanneer kies je voor werving en selectie?

Kort gezegd: werving en selectie uitbesteden is iets voor jou als je tijd wilt besparen en toch goed personeel wilt vinden. Wil je dit? Neem dan contact op met Flox. We denken graag met je mee!

Uitzenden

Stel: je bent ondernemer en hebt met spoed een schilder nodig voor twee weken. Waar haal je die zo gauw vandaan? Een uitzendbureau helpt je hierbij.

Het begint met een inventarisatie. In gesprek met een recruiter breng je in kaart waaraan een tijdelijke collega moet voldoen. De recruiter gebruikt zijn expertise en netwerk om een geschikte kandidaat te vinden. Als de ondernemer als de kandidaat enthousiast zijn, kan de kandidaat aan de slag met de schilderklus. Een uitzendkracht kan meestal snel aan de slag. Hij is in dienst van het uitzendbureau en wordt ter beschikking gesteld aan jouw organisatie.

Als de klus onverwacht toch maar één week duurt, is dat geen probleem. Zowel jij als de schilder kan elke dag besluiten de samenwerking te stoppen. Je betaalt alleen voor de gewerkte uren.

Naast dat je met uitzenden dus makkelijk en snel kunt op- en afschalen met personeel, scheelt het je een hoop administratie. Omdat een uitzendkracht officieel in dienst is bij het uitzendbureau, regelt het uitzendbureau ook alle administratieve zaken. Denk aan salaris betalen, vakantiegeld reserveren en verlof registreren. Ook het risico op doorbetaling bij ziekte is voor rekening van het uitzendbureau.

Wanneer kies je voor uitzenden?

Uitzenden is ideaal voor jou als je snel wilt kunnen op- en afschalen met personeel én geen zin hebt in administratieve rompslomp. Klinkt dat goed voor jou? Neem dan contact op met Flox. We helpen jouw organisatie graag met flexibel personeel.

Detachering

Als je een gekwalificeerde werknemer voor langere tijd zoekt, is detachering misschien ideaal voor jou.

Detacheren wordt ook wel het lenen van personeel van een derde partij genoemd. Het proces start met een inventarisatie. De recruiter komt bij jou op gesprek om in kaart te brengen waaraan een nieuwe collega moet voldoen. En, misschien nog wel belangrijker, hoe de sfeer en bedrijfscultuur binnen jouw bedrijf is. Welke persoon past daarbij? Vervolgens gaat het bureau op zoek naar een passende medewerker. De vacature wordt via diverse betaalde en onbetaalde kanalen uitgezet. Ook maakt de recruiter gebruik van zijn uitgebreide netwerk. In tussentijd hoef jij je nergens druk over te maken en kun je gewoon doen waar jíj goed in bent.

Als de recruiter een passende kandidaat gevonden heeft en beide partijen enthousiast zijn, dan kan de kandidaat aan de slag! Hij komt bij het personeelsbemiddelingsbureau op de loonlijst. Als ondernemer betaal je een vast uurtarief voor je nieuwe werknemer. Je betaalt alleen voor de uren die de werknemer daadwerkelijk werkt. Detachering is tijdelijk, maar wel voor een lange periode. Meestal wordt er een periode van een paar maanden tot een paar jaar afgesproken.

Detachering heeft meerdere voordelen voor jou als ondernemer. Ten eerste kun je het werk van de werving en selectie overslaan. Je hoeft geen vacaturetekst te schrijven en sollicitatiebrieven te lezen. Daardoor bespaar je veel tijd! Daarnaast bezitten gedetacheerde werknemers een frisse blik. Ze hebben vaak een flink aantal bedrijven van binnenuit gezien en zitten daardoor minder vast aan een bepaalde werkwijze. Tot slot loop je minder risico’s door te detacheren. Het risico op loondoorbetaling bij ziekte bijvoorbeeld wordt gedragen door het bureau, omdat het personeel daar op de loonlijst staat.

Wanneer kies je voor detacheren?

Dus: detacheren is ideaal voor jou als je personeel nodig hebt voor langere tijd. Bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschapsverlof of een speciaal project. Ben jij benieuwd naar detachering bij jouw organisatie? Neem dan contact op met Flox. We bespreken graag de mogelijkheden!

Welke vorm van personeelsbemiddeling past bij jouw organisatie?

Dat is veel informatie! Om je te helpen bij het kiezen van de juiste vorm van personeelsbemiddeling, zie je hieronder een schema. Beantwoord de vragen en volg de pijlen, dan zie je wat het beste past bij jouw organisatie: werving en selectie, detachering of uitzenden!

werving selectie

 

Andere blogs:

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....