Carrièreswitch: van kok naar kantoor

Carrièreswitch

Een carrièreswitch maken. Velen dromen ervan, maar enkelen durven de stap te zetten. Ramon is een van hen. 

Het begin van Ramons carrière  

‘Ik haalde mijn vmbo-diploma, maar had geen idee wat voor opleiding of werk ik daarna wilde doen. Daarom begon ik met werken in de horeca. Dat beviel goed, want ik haal er veel plezier uit om in contact te zijn met anderen mensen.   

In mijn vrije tijd stond ik graag in de keuken om lekkere maaltijden te koken. Daarom besloot ik om naast mijn werk in de horeca de koksopleiding te doen. Ik groeide door in het vak en uiteindelijk was ik chefkok.’ 

De carrièreswitch: van kok naar kantoor  

‘Toch begon het na zeven jaar in de horeca te kriebelen. Ik werd wat ouder en wilde graag in het weekend thuis zijn en kerst vieren met mijn partner. Maar als kok moet je juist dan vlammen. Daarom begon ik om me heen te kijken.  

Ik kwam in contact met een detacheringsbureau en via hen probeerde ik verschillende banen uit. Ik deed sloopwerk, plaatste zonneschermen en verhuurde steigers. En zo kreeg ik ook mijn eerste kantoorbaan. Dat was wel wennen hoor. De eerste keer dat ik een dag achter de computer zat, dacht ik: wat heb ik nou de hele dag gedaan?’ 

Kwaliteiten  

‘Toen zag ik een advertentie van Flox op Facebook. Ik reageerde erop en binnen een half uur had ik Derek aan de lijn. Niet veel later belde ik aan bij het clubhuis van Flox voor een kennismakingsgesprek.  

Derek vroeg stevig door. Over wat ik leuk vind, wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik verwacht van een baan. Op basis van mijn antwoorden stelde hij me voor als verkoper zonnepanelen bij Mobisolar.’ 

Zonnepanelen verkopen  

‘Hier had ik zelf nooit aan gedacht, maar het leek me wel wat. Inmiddels werk ik een jaar bij Mobisolar en kan ik je vertellen dat ik het enorm naar mijn zin heb.  

Ik heb een hele sociale functie. Het is mijn taak om mensen te adviseren over de zonnepanelen die het beste bij hen passen. Hiervoor kom ik bij veel verschillende mensen thuis. Het contact is persoonlijk, net als in de horeca.’ 

Wat wil je meegeven aan mensen die een carrièreswitch overwegen? 

‘Kijk voordat je iets beslist naar waar jij echt gelukkig van wordt. Ik heb veel contact met anderen nodig, maar voor jou kan dat iets anders zijn. Zoek dan een baan die echt bij jou past. Het kan handig zijn om je hierbij te laten helpen door iemand zoals Derek van Flox.  

En tot slot: wees ook niet bang om een stap te zitten in een richting waarin je nog geen ervaring of opleiding hebt. Ook zonder papiertje kun je er komen!’ 

Overweeg jij ook een carrièreswitch? Lees hier onze 4 tips voor als je een carrièreswitch wilt maken.  

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....