Omscholen: 4 tips

Ramon carriereswitch omscholen

Omscholen en een en carrièreswitch maken. Misschien droom je er weleens van, maar zie je vooral leeuwen en beren op de weg. Kun je je huis nog wel betalen als je weer naar school gaat? Hoe zal het zijn om weer onderaan de ladder te beginnen? En wat als de nieuwe baan je ook niet zo goed bevalt?  

Deze vragen zijn niet gek en het is verstandig om hier goed over na te denken. Overweeg jij een carrièreswitch? Wij geven je tips voor als je je wilt omscholen. Deze stappen helpen je met het maken van een verstandige keuze.  

1. Kijk in de spiegel  

De eerste stap naar het maken van een carrièreswitch: kijk goed naar jezelf. Twee vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn: wat wil ik? En: wat kan ik? Als jij droomt over je ideale baan, wat zie jij jezelf dan doen? En bij welk bedrijf doe je dat? Als je geen idee hebt, geeft een beroepskeuzetest je richting. Het kan best spannend zijn om op deze manier na te denken over je toekomst. Het is goed om ook te kijken naar wat je kunt. Spoiler alert: dit is vaak meer dan je van tevoren denkt! Misschien heb je niet exact de opleiding die nodig is voor jouw droombaan, maar heb je wel bepaalde vaardigheden die verdraaid handig zijn.  

Ook Ramon overwoog een carrièreswitch. Hij maakte de stap van kok naar kantoor. Hier lees je zijn verhaal.

2. Zet je financiën op een rijtje  

De mogelijke financiële onzekerheid is een groot obstakel voor mensen die zich willen omscholen. Het is dus zaak om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Zet je vaste lasten eens onder elkaar. Hoeveel geld heb je elke maand minimaal nodig om rond te kunnen komen? Kun je misschien nog op dingen besparen?  

Een nieuw vak leren kan op veel manieren. Het is niet altijd nodig om fulltime naar school te gaan. Soms kun je een dag school in de week combineren met een betaalde stage of leer je op de werkvloer. Het is ook mogelijk om een dag in de week naar school te gaan en verder je huidige werk te blijven doen. Op deze manier heb je nog steeds een inkomen terwijl je een nieuw vak leert. Jouw mogelijkheden hangen natuurlijk af van welk beroep je wilt gaan uitoefenen. 

Daarnaast heeft de overheid verschillende regelingen voor mensen die een nieuw vak willen leren. Denk aan het STAP-budget en het levenlanglerenkrediet. In de meeste gevallen is het heel goed mogelijk om je om te scholen en daarnaast een redelijk inkomen te houden! Lees alles over de opties in ons artikel omscholen met salaris.

3. Doe het niet alleen 

Omscholen en een carrièreswitch zijn grote veranderingen die veel impact hebben op je leven. Zet de stap dus niet alleen! Jouw vrienden en familie kunnen je goed helpen bij het nadenken over waar je kwaliteiten liggen. Zij kijken met andere ogen en zien soms weer andere dingen dan jij.  

Daarnaast is het handig om een deskundige in te schakelen die je kan begeleiden in het hele proces. Met zijn of haar kennis en ervaring kun je een goed afgewogen keuze maken. Daarnaast heeft zo iemand vaak een groot netwerk van werkgevers en opleiders waar je gebruikt van kunt maken.  

4. Durf de carrièreswitch te maken  

Tot slot: durf! Wie niet durft te falen, krijgt ook niet de kans om te slagen. Soms moet je de stap gewoon zetten!  

Kun jij wel wat hulp gebruiken rondom omscholen? Wij hebben ervaring met het begeleiden van carrièreswitches en helpen ook jou graag naar een baan in de logistiek, techniek, bouw of op kantoor. Bel 0318-255300 of mail naar info@flox.nl. 

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...