De 3 beste beroepskeuzetesten

Beroepskeuzetest

Sommigen weten het al van kleins af aan: ‘ik wil brandweerman, juffrouw of dokter worden’. Voor anderen (velen!) is een beroepskeuze echter niet zo simpel. De keuze is reuze en het is onmogelijk om alle opties diepgaand te verkennen. Misschien heb jij en beroepskeuze gemaakt die je niet goed bevalt en overweeg je om je om te scholen. Omdat je toch ergens moet beginnen als je voor een beroepskeuze staat, zijn er beroepskeuzetesten om je te helpen.  

Beroepskeuzetesten zijn er, net als beroepen zelf, in overvloed. Er zijn gratis beroepskeuzetesten en betaalde. Sommige testen zijn verbonden aan een school of bijvoorbeeld het UWV. Wij geven je overzicht in het enorme aanbod en laten je hier de drie beste beroepskeuzetesten zien.  

#1 Beroepskeuzetest van nationaleberoepengids.nl 

Op nationaleberoepengids.nl vind je een uitgebreid overzicht van beroepen. Sowieso een handige website om een kijkje te nemen als je nadenkt over welk beroep je wilt uitoefenen! Om richting te geven aan je zoektocht ontwikkelde Nationale beroepengids een beroepskeuzetest. Je kunt kiezen tussen een korte, middellange en zeer uitgebreide test. Met de uitgebreide test ben je zo’n 10-15 minuten bezig. Na afloop van de test krijg je lijst te zien met beroepen die mogelijk bij jou passen.  

Doe de test

#2 Beroepenvinder van het UWV 

Ook het UWV ontwikkelde een tool waarmee je ontdekt welke banen bij jou passen. Je vindt de beroepenvinder op werk.nl, de website van het UWV. Deze test is een stuk minder uitgebreid en vul je in slechts een paar minuten in. Je kiest competenties die bij jou passen uit een lijst en vinkt vervolgens aan in welke sectoren je zou willen werken. In het volgende scherm krijg je een lijst beroepsgroepen te zien. Per beroepsgroep zie je ook openstaande vacatures. Zo wordt het gelijk lekker concreet. Met de beroepenkaart check je of er in een beroep een goede kans is op werk in jouw regio.  

Vul de beroepenvinder in

Naast de beroepentest kun je op werk.nl ook onder andere een competentietest, een persoonlijkheidstest en werkwaardentest doen. Ontvang je op dit moment een WW-uitkering? Dan kun je de uitslag(en) van de test(en) met een adviseur doorspreken.  

#3 Beroepskeuzetest van 123test.nl 

Op 123test.nl vind je veel testen, en zo ook een beroepskeuzetest. Je kunt kiezen uit twee testen: een gratis beroepskeuzetest en een betaalde test. Beide testen gaan uit van zes beroepstypen: praktisch, onderzoekend, artistiek, mensgericht, ondernemend en conventioneel. Mensen, beroepen en werkomgevingen worden ingedeeld in een of meer van deze beroepstypen en zo aan elkaar gematcht.  

De gratis test is een zeer korte test met 15 stellingen. Hieruit krijg je een heel globaal overzicht van werk dat bij jou zou kunnen passen. De betaalde test kost € 12,50. Deze test is een stuk uitgebreider. Je ontvangt de uitslag van de test in een pdf-rapportage.  

Doe de beroepskeuzetesten

Omscholen 

Misschien sta jij niet voor het eerst voor een beroepskeuze. Soms heb je de eerste keer niet de juiste beroepskeuze gemaakt, zijn je omstandigheden veranderd of ben je simpelweg toe aan iets anders. Wat de reden ook is, in de huidige arbeidsmarkt zijn er opties genoeg om je om te scholen en voor een ander beroep te kiezen. Vaak zelfs met behoud van salaris! Overweeg jij je om te scholen? Lees hier onze tips over omscholen!

De volgende stap  

Heb jij aan de hand van de beroepskeuzetesten een idee gekregen van welk werk jij wilt doen? Super! Nu kun je nadenken over de volgende stap. Heb je opleiding nodig voor dit werk en zo ja, welke? En weet je al of je fulltime wilt studeren? Of ga jij voor een combinatie van werken en leren?  

De meeste opleidingen starten in september. Maar bij sommige scholen is het ook mogelijk om op een ander moment van het jaar in te stromen. Check dus altijd goed de mogelijkheden!  

Als je gaat voor een combinatie van werken en leren, betaalt je werkgever in de meeste gevallen je opleiding. Een interessante keuze dus! Informeer bij school en bij werkgevers in de buurt naar de mogelijkheden. Als je wilt omscholen ben je vaak al gewend aan een bepaald salaris. In dit artikel lees je alles over omscholen met salaris. 

Een mooie baan voor jou 

Je werk maakt een groot onderdeel uit van je leven. Zonde als je dat met tegenzin doet! Daarom helpen we bij Flox graag mensen bij het vinden van een mooie baan. Relatie is voor ons belangrijk. We zijn oprecht nieuwsgierig naar jouw verhaal en bieden altijd een luisterend oor. Samen gaan we als geen ander keihard aan de slag om jouw ideale positie te vinden! Dus zoek jij werk of een werk-/leertraject in de bouw, techniek, logistiek of op kantoor? Plan dan een afspraak in! We leren je graag kennen!  

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....