#omscholen

Omscholen – alles wat je wilt weten

Droom jij weleens over een carrièreswitch? Omscholen en helemaal opnieuw beginnen? Dan zit je hier goed! Op deze pagina lees je alles wat je wilt weten over omscholen.  

Omscholen doe je niet zomaar. Daar gaat een heel proces en vaak ook een hele periode aan vooraf. Misschien wíl jij wel het beroep van je dromen gaan uitoefenen, maar zie je nog een heel stel leeuwen en beren op de weg. Kun je je vaste lasten nog betalen als je opnieuw begint in een andere branche? Hoe leer je het vak? En wat als je droombaan uiteindelijk vies tegenvalt?  

Je bent niet de enige die deze vragen heeft en velen zijn je voorgegaan! Overweeg jij omscholen?

Omscholen met salaris

Veel mensen die een carrièreswitch overwegen, staan niet meer helemaal aan het begin van hun loopbaan. Dit betekent dat je gewend bent aan een bepaald salaris en dat je vaste lasten hier ook op ingericht zijn. Het liefst ga je dus niet (te veel) achteruit qua salaris! En dat is logisch.  

Gelukkig kun je je omscholen zonder dat je je inkomen helemaal verliest. Hiervoor zijn verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om een dag(deel) minder te gaan werken in de week en in die tijd een nieuw vak te leren. Of je kiest voor een combinatie van werken en leren, waarbij je het nieuwe vak deels leert op de werkvloer. De werkgever betaalt dan jouw opleiding en salaris.

Het STAP-budget

De overheid wil dat je als werkende of werkzoekende kunt beslissen over jouw ontwikkeling. Daarom is er elk jaar per persoon een budget van € 1.000 beschikbaar om een training, cursus of opleiding van te volgen. Hiermee heb je meer kans om je baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden.  

Dit budget, het STAP-budget, is ideaal als je je wilt omscholen. Die duizend euro is mooi meegenomen! Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om het STAP-budget te krijgen:  

In 2023 is er in totaal 170 miljoen euro aan STAP-budget beschikbaar. Er zijn vijf aanvraagtijdvakken. Het eerstvolgende aanvraagmoment is vrijdag 17 maart 2023 om 10.00 uur.

Je dient je aanvraag voor het STAP-budget hier in. Zorg ervoor dat je op tijd klaar zit om je aanvraag in te dienen, want op is op! Als het budget vergeven is, zul je moeten wachten tot het volgende aanvraagmoment. 

Naast het STAP-budget kun je ook subsidie krijgen / geld lenen van de overheid via de studiefinanciering en het levenlanglerenkrediet. Of je hier gebruik van kunt maken hangt van je situatie af. Deze opties zijn zeker de moeite van het uitzoeken waard. Ze kunnen je net die financiële vrijheid geven waardoor je een omscholingstraject wél ziet zitten.  

omscholen en het uwv Flox Veenendaal

Omscholen en het UWV

Mag je een opleiding volgen als je een uitkering ontvangt? En betaalt het UWV in dat geval je opleiding? 

Wanneer je werkloos of ziek (geweest) bent en een uitkering van het UWV ontvangt, zijn er bepaalde regels en mogelijkheden rondom omscholen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel. 

Omscholen op latere leeftijd

Ben jij de veertig, vijftig of zestig gepasseerd en denk je na over omscholen? Omscholen op latere leeftijd is geen gek idee en komt vaker voor dan je denkt! Soms omdat vanwege fysieke beperkingen het huidige werk niet meer aantrekkelijk is. Maar ook omdat andere beroepen lonken en mensen graag wat nieuws leren. Wat is jouw reden om een carrièreswitch te overwegen? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de belangrijke zaken rondom omscholen op latere leeftijd.  

Beroepskeuzetesten

Omscholen is niet niks en het liefst kies je in één keer de juiste richting. Om je daarbij te helpen zijn er meerdere beroepskeuzetesten in omloop. Aan de hand van een aantal vragen geeft zo’n test je een lijst van beroepen die mogelijk goed bij jou passen. Welke test kun je het beste doen? Wij zetten de 3 beste beroepskeuzetesten voor jou op een rijtje!  

Pink Blue Pastel Playful Fashion Collection Presentation 169

#1 Nationaleberoepengids

Keuze uit een korte, middellange en zeer uitgebreide test. Na afloop krijg je een lijst beroepen die mogelijk bij jou passen. 

Pink Blue Pastel Playful Fashion Collection Presentation 169 2

#2 UWV

Duurt slechts een paar minuten. Je krijgt een lijst met mogelijke beroepen inclusief openstaande vacatures in dat vakgebied. 

Pink Blue Pastel Playful Fashion Collection Presentation 169 1

#3 123test.nl

Keuze uit een gratis en betaalde test. Mensen, beroepen en werkomgevingen worden ingedeeld in zes beroepstypen.

Banen van de toekomst

Als je nadenkt over een carrièreswitch denk je niet alleen na over een baan die je leuk vindt, maar ook een baan waar toekomst in zit. Je wilt je natuurlijk niet omscholen naar werk dat over vijf jaar misschien niet meer nodig is!  

Met de opkomst van machines, robots en AI bestaat die kans wel. Steeds meer banen worden geautomatiseerd. Maar sommige banen kunnen we niet automatiseren en er zijn altijd nog mensen nodig. Kies daarom voor een baan van de toekomst. Een baan die je voor langere tijd (+10 jaar) kunt doen, waar je met plezier werkt en waar je wordt uitgedaagd om jezelf te ontwikkelen!

Omscholen naar de techniek - iets voor jou?

Werken is leuk
Werken in de techniek is werken met je handen. Problemen oplossen. En geen dag is hetzelfde. De techniek is een branche waar veel werkgelegenheid is en waar we voorlopig niet zonder kunnen. Een mooie branche om je naar te laten omscholen dus! Er zijn veel banen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan servicemonteur, installatiemonteur, zonnepanelenmonteur en elektromonteur. 

Omscholen in de techniek
In de techniek zijn volop mogelijkheden voor een werken en leren traject. Zo blijf je inkomen houden tijdens je omscholing. Wil jij weten of je voldoet aan de voorwaarden om je om te scholen naar de techniek?
Lees dan in dit artikel of omscholen naar de techniek wat voor jou is. Spoiler: als je maar gemotiveerd bent, kun je ook zonder ervaring aan de slag in de techniek!  

Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....