Hoe word ik een allround timmerman

HaBé Timmerman 4

Je bent geïnteresseerd in het timmermanschap maar je hebt geen idee waar je moet beginnen of wat de eisen zijn. In dit artikel wordt van begin tot eind uitgelegd welke opties en stappen er zijn om een allround timmerman te worden. 

Als timmerman in opleiding begin je met de mbo-opleiding assistent bouw en infra, ook wel timmerman niveau 1 genoemd. Na een jaar kun je doorgaan naar de opleiding timmerman niveau 2. Hier leer je de basis kneepjes van het vak. Als je na maximaal 2 jaar genoeg ervaring hebt opgedaan kun je doorstromen naar de laatste opleiding, timmerman niveau 3. Benieuwd naar wat je leert en wat de verschillen zijn tussen de niveaus, lees gerust verder.  

Timmerman niveau 1

De opleiding timmerman niveau 1 wordt in het mbo ook wel Assistent Bouw en Infra genoemd. Als je geen educatieve achtergrond hebt kan je met deze opleiding beginnen. Deze opleiding duurt maximaal 1 jaar en kan ook sneller worden afgerond. Na de opleiding gehaald te hebben begint het echte werk, een stage. Zoals de naam van de opleiding aangeeft ben je vooral een assistent en assisteer je vakmensen die werkzaam zijn in de bouw. Tijdens je stage leer je over veiligheid, het opvolgen van instructies, het bouwen van constructies en proef je de sfeer van de bouw. 

Je bent officieel nog geen timmerman als je de opleiding hebt behaald. Om een officiële timmerman te worden is het behalen van de opleiding timmerman niveau 2 nodig. De meeste werkgevers stimuleren studenten om te werken en te studeren tegelijkertijd, zo neem je meteen werkervaring mee. 

Timmerman niveau 2

Om een officiële timmerman te worden heb je timmerman niveau 2 nodig. Je kan hier met verschillende diploma’s instromen. Je kan instromen met een diploma van een entreeopleiding, vmbo basisberoepsgerichte leerweg, assistent bouw en infra of bij een ander ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. De opleiding duurt maximaal twee jaar en je kan de opleiding meteen combineren met een stage of baan bij een bouwbedrijf. Tijdens je werkzaamheden sta je constant onder begeleiding van een vakman. Je leert hier dan alle kneepjes van het vak zoals aftimmeren, het werken met machines en gereedschappen, kozijnen stellen en nog veel meer. 

Als je de opleiding timmerman niveau 2 hebt gehaald kan je verschillende kanten op gaan. Je kan een eigen bouwbedrijf beginnen als ZZP’er (Link), je kan er voor kiezen om te werken bij een bouwbedrijf om ervaring op te doen of je kan doorstuderen voor de opleiding timmerman niveau 3. De meeste afgestudeerden kiezen ervoor eerst ervaring op te doen in de bouw. 

Timmerman niveau 3

De laatste behaalbare opleiding is timmerman niveau 3, ook wel allround timmerman genoemd. Deze opleiding duurt net als timmerman niveau 2 maximaal 2 jaar.  

De opleiding allround timmerman kan je instromen met verschillende diploma’s: 

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo) 
  • Mbo: een diploma in de basis beroepsopleiding 
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4  
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling 
          Kiesmbo.nl

Tijdens de opleiding, allround timmerman, kun je keuze maken uit bepaalde vakken zodat je de ruimte krijgt om jezelf te specialiseren in een bepaalde richting. Je gaat nog dieper in het timmermanschap dan bij de opleiding timmerman niveau 2. Je leert dan over steigerwerk, het maken van kozijnen, maatvoeren, het samenstellen van complexe constructies en eigenlijk alles dat een allround timmerman nodig heeft om zelfstandig aan de slag te kunnen.  

Als je de opleiding allround timmerman hebt afgerond kun je voor jezelf aan de slag (ZZP) of bij een bouwbedrijf aan de bak. Een baan vinden met een timmerman niveau 3 diploma zal een kleine moeite zijn. Als je jezelf over de jaren heen blijft verbeteren in het vakmanschap als timmerman kun je er een afwisselende, boeiende en interessante carrière aan overhouden. 
Benieuwd naar vacatures timmerman? Neem een kijkje!

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...