Een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo! Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken. Hoe zorg je ervoor dat je die kans optimaal benut? Laten we het hebben over een sollicitatiegesprek voorbereiden.
Waarom een sollicitatiegesprek voorbereiden belangrijk is
Van ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ heb je vast weleens gehoord. Dit geldt zeker ook voor sollicitatiegesprekken! Door je goed voor te bereiden, laat je zien dat je moeite gedaan hebt en geef je jezelf een voorsprong. Dat betekent een grotere kans op succes!
Dit moet je weten over het bedrijf waar je solliciteert
Als je begint met je sollicitatiegesprek voorbereiden, begin dan bij de website van het bedrijf. Bekijk elke pagina en zorg ervoor dat je in elk geval de volgende dingen weet:
- Wat het bedrijf precies doet en/of verkoopt.
- Hoeveel mensen er ongeveer werken.
- Wat de functie is van de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt.
- De missie en visie van het bedrijf.
- Of er recent belangrijke gebeurtenissen zoals fusies, overnames en productlanceringen hebben plaatsgevonden.
Natuurlijk is een groot onderdeel van je sollicitatiegesprek voorbereiden ook dat je de vacature goed doorleest en op de hoogte bent van de taakomschrijving.
Vragen die je kunt verwachten
Tijdens het sollicitatiegesprek vertelt de ander waarschijnlijk het een en ander over het bedrijf. Daarnaast zal hij jou vragen stellen. Van sommige vragen is de kans groot dat je ze krijgt. Ook op dit deel van het sollicitatiegesprek kun je je voorbereiden. Bereid je voor en heb een goed antwoord paraat. Zo laat je een goede indruk achter! Een aantal vragen die je kunt verwachten:
- Waarom solliciteer je bij dit bedrijf?
- Wat spreekt je aan in de functie?
- Wat vind je het leukste aan jouw werk?
- Wat zijn je sterke en zwakke punten?
- Waarom wil je weg bij je huidige baan? / Waarom ben je weggegaan bij je vorige baan?
- Wat wil je gaan verdienen?
Meestal komt het salaris tijdens een eerste gesprek nog niet aan bod, maar soms wel. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent. Weet wat je minimaal wilt verdienen en wat een gangbaar salaris is voor de functie waar je op solliciteert.
En tot slot een vraag die je zeker weten kunt verwachten: Heb je zelf nog vragen? Je laat een goede indruk achter als je vragen hebt. Hiermee toon je betrokkenheid. In de volgende alinea lees je een aantal voorbeeldvragen.
Vragen die je zelf kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek
Door vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Het geeft aan dat je je huiswerk gedaan hebt en dat je graag meer wilt weten. Hiermee laat je gelijk zien dat je proactief bent.
Los van het achterlaten van een goede indruk, helpt het stellen van vragen je ook bij het maken van een goede beslissing. Het sollicitatiegesprek is niet alleen voor de werkgever om jou te beoordelen, maar ook voor jou om het bedrijf te beoordelen. Door vragen te stellen krijg je een beter beeld van de organisatie en kun je beter beslissen of deze bij je past. Misschien zijn er bepaalde aspecten van de functie of het bedrijf tijdens het gesprek niet aan bod gekomen. Door vragen te stellen, zorg je ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt.
Vragen die je zelf kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Wat is de bedrijfscultuur?
- Stel ik ga hier werken, hoe ziet de inwerkperiode er dan uit?
- Hoe zou een gemiddelde werkdag eruitzien na de inwerkperiode?
- Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor het bedrijf/het team?
- Zijn er mogelijkheden om door te groeien?
- Hoe ziet het sollicitatieproces er verder uit?
Jezelf presenteren
Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Een reden om je sollicitatiegesprek voorbereiden serieus te nemen en ervoor te zorgen dat het een goede is!
Houd bij het sollicitatiegesprek voorbereiden rekening met je kledingkeuze. Je kledingkeuze kan variëren afhankelijk van de rol en het bedrijf waar je solliciteert. Doe onderzoek naar wat passend is en kies iets waar je je comfortabel in voelt. En zorg ervoor dat de kleding op de dag van het sollicitatiegesprek schoon en fris gewassen is.
Ook je lichaamstaal draagt bij aan de indruk die je achterlaat. Een stevige handdruk, oogcontact en een rechte houding kunnen allemaal bijdragen aan een positieve eerste indruk.
Een dag van tevoren bestaat je voorbereiding voor het sollicitatiegesprek uit een goede nachtrust en het vermijden van stressvolle situaties. Je wilt immers fris en alert zijn tijdens het gesprek. Zorg er op de dag van het sollicitatiegesprek voor dat je op tijd bent.
Veelvoorkomende fouten
Iedereen maakt fouten. Maar door je bewust te zijn van deze, kun je ze hopelijk vermijden. Een aantal veelvoorkomende fouten:
- Liegen over je werkervaring. Als je leugen, hoe klein ook, uitkomt, sta je er erg slecht op. Je kunt beter eerlijk zijn, ook als je verleden er niet helemaal rooskleurig uitziet. Je maakt er zelfs iets positiefs van als je kunt vertellen wat je van de situatie geleerd hebt.
- Te laat komen. Wanneer je te laat komt, geef je je gesprekspartner al gauw het idee dat je andere dingen belangrijker vindt dan het sollicitatiegesprek op dat moment. En dat wil je niet! Vertrek dus op tijd zodat je eventuele vertragingen kunt hebben. Heb je pech en kom je alsnog te laat? Bel dan even, zodat de werkgever niet voor niks op je zit te wachten.
- Een negatieve houding. Negativiteit is nooit aantrekkelijk, zo ook niet tijdens een sollicitatiegesprek. Natuurlijk heeft iedereen negatieve ervaringen in het leven, en sommige zullen aan bod komen tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer daarbij niet in het negatieve te blijven hangen. Vertel ook hier wat je geleerd hebt van de ervaring en hoe je er beter door bent gekomen. Hiermee laat je zien dat je in staat bent om te gaan met negatieve dingen.
Sollicitatiegesprek voorbereiden: een leerervaring
Een sollicitatiegesprek voorbereiden en het gesprek zelf zijn altijd een leerervaring. Of je de baan nu krijgt/aanneemt of niet, elk gesprek biedt je de kans om te groeien en je voor te bereiden op de eventuele volgende. Dus doe je best, maar neem het dus ook weer niet té zwaar op. Want elke ervaring, goed of slecht, is een kans om te leren!
Na het sollicitatiegesprek beslis je of je zelf interesse hebt in deze baan. Hier moet je op letten bij het kiezen van je eerste baan.