Het vinden van je eerste baan is een spannend nieuw hoofdstuk in je leven! Je eerste baan legt de basis voor je toekomstige carrière. Het liefste kies je in één keer goed!
Een baan kan natuurlijk altijd tegenvallen. Je kunt de kans hierop wel verkleinen! Dit doe je door bij het uitzoeken van een baan goed op deze 5 dingen te letten:
- De inhoud van het werk
- Wat de doorgroeimogelijkheden zijn
- De bedrijfscultuur
- De reistijd
- Het salaris
Deze 5 onderwerpen zien er bij elke vacature anders uit. Door goed te onderzoeken hoe precies, kun je een goed overwogen keuze maken. Op naar een succesvolle start van je carrière!
1. De inhoud van het werk
De ene baan als timmerman is de andere niet. De ene vacature voor een administratief medewerker omvat andere taken dan een andere vacature. Kortom: een functienaam zegt niet alles over wat je daadwerkelijk bij een baan gaat doen!
Krijg helder welke onderdelen van je vakgebied je het meeste aanspreken. Welke vakken van je opleiding vond je bijvoorbeeld leuk om te volgen? Om straks plezier in je werk te hebben, is het belangrijk dat een groot deel van je werkzaamheden bestaat uit taken die je leuk vindt om te doen. Lees vacatures goed door en kijk naar de taakomschrijving. Twijfel je over de inhoud van de functie? In de meeste vacatures staat een contactpersoon. Bel die gerust op om je vragen te stellen!
Ik ga er vanuit dat je net een opleiding hebt afgerond en weet in welke richting je een baan zoekt. Is dit niet het geval? Bepaal dan richting door een beroepskeuzetest in te vullen!
2. De doorgroeimogelijkheden
Je eerste baan is het begin van je carrière. Bij de meeste mensen volgt er na de eerste baan nog een heel aantal banen. Het is begrijpelijk als je nog niet precies weet waar je naartoe wilt in je carrière en dat je er vooral naar uitkijkt om lekker aan de slag te gaan. In de praktijk blijkt wel dat de meeste starters op de arbeidsmarkt na een jaar of twee graag een stukje hogerop willen. Ook al weet je nog niet precies welke richting je op wilt, het is wel goed om na te gaan of er überhaupt doorgroeimogelijkheden zijn voor de functie waar je naar kijkt.
3.De bedrijfscultuur
De inhoud van je functie is belangrijk als het gaat om plezier hebben in je werk. En de bedrijfscultuur is minstens zo belangrijk! Er zijn grote verschillen in de cultuur bij verschillende bedrijven. Het ene bedrijf is bijvoorbeeld heel formeel. Vragen moeten via e-mail en je moet netjes gekleed verschijnen. Andere bedrijven hechten veel waarde aan vrijheid. Daar mag je zelf je werktijden bepalen en thuis of in het buitenland werken is geen probleem. Of je komt terecht in een familiebedrijf waar een informele sfeer hangt en er veel oog voor ieder persoonlijk is.
Er zijn heel veel verschillende bedrijfsculturen. De cultuur bepaalt ook deels de sfeer op de werkvloer. Die voel je meestal snel genoeg tijdens een sollicitatiegesprek. Een aantal onderwerpen die wat zeggen over de bedrijfscultuur:
- Vaste werktijden of niet
- Of je op een andere locatie mag werken (bijv. vanuit huis of het buitenland)
- Gezamenlijke lunches of juist niet
- Kledingvoorschriften
- Of collega’s na werktijd met elkaar afspreken
- De hoeveelheid teamuitjes per jaar
Weet je niet goed of de cultuur van een bedrijf bij je past? Vraag of je een dagje mag meelopen! Dan merk je het snel genoeg.
4. De reistijd
Hoeveel reistijd vind jij acceptabel? Stel je vindt een eerste baan die er op alle vlakken ideaal uitziet. Om bij deze baan te komen, moet je 1,5 uur met het openbaar vervoer. Ga je de baan aannemen? Voor de een is 1,5 uur reistijd prima te doen, een ander moet er niet aan denken. Denk hierover na en stel grenzen voor jezelf. Houd hierbij rekening met of je met de auto (dan moet je opletten) of met het openbaar vervoer (misschien ruimte voor ontspanning) wilt gaan reizen.
5. Het salaris
Tot slot: het salaris van je eerste baan. Hoe weet je of je genoeg betaald krijgt? Neem hierbij 2 factoren in overweging:
- Wat een gebruikelijk salaris is voor de functie
- Hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen
Wat is een gebruikelijk salaris voor de functie waar jij naar zoekt? Dat check je eenvoudig met de salaris check op loonwijzer.nl. Je vult je functie, opleiding en aantal jaar ervaring in en de salaris check geeft je het minimum, maximum en gemiddelde salaris in je beroepsgroep. Neem dit mee in de onderhandeling over je salaris.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel geld je elke maand nodig hebt om te kunnen leven. Denk aan de huur, hypotheek of kostgeld, boodschappen, het vervoer om bij je werk te komen, verzekeringen, abonnementen, etc. Het beste is als je alle lasten kunt betalen en dan nog geld overhoudt om te sparen en om leuke dingen van te doen.
Hoe weet je of je de juiste eerste baan kiest?
Hoe weet je of je de juiste baan kiest? Bovenstaande 5 onderwerpen helpen je bij het maken van een goede keuze. Toch weet je van tevoren nooit 100% zeker wat de juiste keuze is. Misschien zie je iets over het hoofd, verandert er iets in jouw omstandigheden of krijgt het bedrijf waar je werkt te maken met een grote verandering. Je kunt niet alles voorzien en zeker weten. En dat geeft ook niet. Valt je eerste baan je tegen? Praat er dan over met iemand die dicht bij je staat. Het helpt om je hart te luchten en wie weet krijg je nog handige tips waarmee je verder kunt. Als je baan tegen blijft vallen, maak dit dan ook op het werk bespreekbaar. Misschien zit je met wat hulp beter op je plek of vinden jullie met elkaar een andere oplossing.
Hoe lang moet je bij je eerste baan blijven?
Hoe lang moet je bij je eerste baan blijven? Daar zijn geen vaste regels voor. Als je eerste baan niet bevalt en jullie kunnen er samen niets beters van maken, dan is het beter voor je carrière om verder te gaan. Daar zal je meer van leren!
Het is niet erg als er een baan op je cv staat waar je maar even gewerkt hebt, als je dit maar goed kunt uitleggen in een sollicitatiegesprek. Het is echter niet slim om meerdere korte (korter dan een jaar) banen op je cv te hebben. Een eventuele nieuwe werkgever zal daar vraagtekens bij hebben. Ga dus niet jobhoppen om enkel het salaris bijvoorbeeld. En probeer altijd te kijken naar de dingen die je wél leuk vindt aan een baan en wat je nog kunt leren.
Vind jij het lastig om een goede eerste baan te vinden? Wij lopen dit traject graag met je mee! Bij Flox helpen we al jaren jongeren die net van school afkomen aan een baan die bij hen past. Neem contact met ons op of bekijk direct onze vacatures in Veenendaal en omgeving.
Meer tips? Hier lees je alles wat je moet weten over een sollicitatiegesprek voorbereiden!