Sollicitatiegesprek? 6 tips

Sollicitatiegesprek tips Flox Veenendaal

Tips nodig voor een succesvol sollicitatiegesprek? Dan is dit artikel perfect voor jou. Om je op weg te helpen met je sollicitatiegesprek hebben we 6 tips voor je op een rijtje gezet. Lees ze door, pas ze toe en jij gaat scoren in dat gesprek!

Tips vóór je sollicitatiegesprek

1. Verdiep je in het bedrijf waar je wilt werken

Neem voorafgaand aan het gesprek de website van het bedrijf goed door. Je kunt beter te veel weten dan te weinig! Schieten er tijdens het gesprek vragen door je hoofd? Schrijf ze gelijk op. Deze komen straks tijdens het gesprek nog van pas!

2. Bedenk wat je over jezelf kunt vertellen

Een nieuwe werkgever wil weten wie je bent. Bedenk daarom van tevoren wat dingen die je over jezelf wilt vertellen. Deze dingen hoeven niet per se over werk te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je sinds kort samenwoont met je vriendin, gek bent op je hond of elke zaterdag de benen uit je lijf rent op het voetbalveld (topper!).

3. Kom verzorgd voor de dag

In welke kleding voel jij je comfortabel en zie je er netjes uit? Kies een outfit die past bij het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek gaat. Strak in het pak op gesprek bij een bouwbedrijf is niet nodig. Maar een trainingsbroek wordt ook niet overal gewaardeerd. Kies je kleding minstens een dag van tevoren uit zodat je nog tijd hebt om het te wassen als dat nodig is. Zorg ervoor dat je zelf ook schoon bent en dat je er verzorgd uitziet.

Scoor ook een gesprek bij de mooiste club van Veenendaal! Bekijk onze vacatures.

Tips voor tijdens je sollicitatiegesprek

4. Kom op tijd

Op tijd bij je sollicitatiegesprek zijn klinkt simpel, en zo simpel is deze tip ook. Zorg ervoor dat je netjes vijf minuten van tevoren aanwezig bent. Stap hiervoor net iets eerder op de fiets of in de auto of neem een bus eerder, zodat een beetje vertraging niet gelijk een probleem is. Als je te laat komt, sta je gelijk 1-0 achter. En dat wil je niet.

Heb je file, een lekke band of andere pech waardoor je toch te laat komt? Laat dit dan weten! Hiermee laat je de ander niet onnodig wachten en laat je zien dat je je verantwoordelijkheid neemt.

5. Praat niet negatief over je vorige werkgever

Iedereen snapt dat je niet voor niets op zoek bent naar een nieuwe baan. Misschien is de reden dat je vorige werkgever helemaal geen fijn persoon is en heb je er flink de balen van. Dat begrijpen we. Probeer je in je sollicitatiegesprek toch te focussen op de positieve kanten van je vorige baan. Wat heb je bij deze werkgever geleerd en neem je nu mee als werkervaring? Hoe heb jij geprobeerd om de situatie beter te maken?

6. Toon interesse

Een goed gesprek komt van twee kanten. Ook van jouw kant dus! Antwoord niet alleen op de vragen die jou gesteld worden, maar stel zelf ook vragen. Bijvoorbeeld de vragen die je te binnen schoten toen je de website doornam. Andere leuke vragen om te stellen zijn:

  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Hoe ziet het team eruit?
  • Hebben jullie een vrijdagmiddagborrel?
  • Hoe ziet het inwerktraject eruit?
  • Als ik aangenomen word, wat zou dan mijn eerste klus zijn?
  • Wat zijn eventuele doorgroeimogelijkheden?

Tips na het sollicitatiegesprek

Zo, dat zit erop. Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, en we zijn trots op je omdat je de stap gezet hebt. Als je niet schiet, kun je ook niet winnen!

Neem na het gesprek even de tijd om te bedenken hoe je het gesprek vond en of deze baan je wat lijkt. Binnen een paar dagen neemt Flox contact met je op. Het kan snel gaan, misschien ga jij volgende week lekker aan de slag bij je nieuwe baan!

Heb jij een sollicitatiegesprek op de planning staan? Zo bereid je je goed voor op het sollicitatiegesprek!

Nog geen gesprek op de planning? Check dan hier onze vacatures in de bouw, logistiek, techniek en office.

Andere blogs:

Meer salaris ontvangen komt natuurlijk altijd van pas! Maar het vragen erom, dat is een ander verhaal. Veel mensen ervaren het salarisonderhandeling gesprek als een vervelende taak. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en adviezen die je kunt volgen, zodat het allemaal net wat makkelijker en soepeler gaat. Sleep jij die extra euro’s in the pocket? Doe je voordeel met deze 7 tips voor het salarisonderhandeling gesprek!...