6 sollicitatietips om je op weg te helpen

Sollicitatietips Flox

Heb je een sollicitatiegesprek? Super! Om je op weg te helpen hebben we een aantal sollicitatietips voor je op een rijtje gezet. Lees ze door, pas ze toe en jij gaat scoren in dat gesprek!  

Sollicitatietips vóór het gesprek 

#1 Verdiep je in het bedrijf waar je wilt werken  

Neem voorafgaand aan het gesprek de website van het bedrijf goed door. Je kunt beter te veel weten dan te weinig! Schieten er tijdens het gesprek vragen door je hoofd? Schrijf ze gelijk op. Deze komen straks tijdens het gesprek nog van pas!  

#2 Bedenk wat je over jezelf kunt vertellen 

Een nieuwe werkgever wil weten wie je bent. Bedenk daarom van tevoren wat dingen die je over jezelf wilt vertellen. Deze dingen hoeven niet per se over werk te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je sinds kort samenwoont met je vriendin, gek bent op je hond of elke zaterdag de benen uit je lijf rent op het voetbalveld (topper!). 

#3 Kom verzorgd voor de dag 

In welke kleding voel jij je comfortabel en zie je er netjes uit? Kies een outfit die past bij het bedrijf waar je op gesprek gaat. Strak in het pak op gesprek bij een bouwbedrijf is niet nodig. Vraag je moeder of ze je outfit nog even lekker wast, en vergeet niet om zelf ook nog even onder de douche te springen.  

Scoor ook een gesprek bij de mooiste club van Veenendaal! Bekijk onze vacatures. 

Sollicitatietips tijdens het gesprek 

#4 Wees op tijd 

Op tijd komen klinkt simpel, en zo simpel is deze tip ook. Zorg ervoor dat je netjes vijf minuten van tevoren aanwezig bent. Als je te laat komt, sta je gelijk 1-0 achter. En dat wil je niet.  

#5 Praat niet negatief over je vorige werkgever  

Iedereen snapt dat je niet voor niets op zoek bent naar een nieuwe baan. Misschien was je vorige werkgever helemaal geen fijn persoon en heb je er flink de balen van. Dat begrijpen we. Probeer je in je sollicitatiegesprek toch te focussen op de positieve kanten van je vorige baan. Wat heb je bij deze werkgever geleerd en neem je nu mee als werkervaring?  

#6 Toon interesse 

Een goed gesprek komt van twee kanten. Ook van jouw kant dus! Antwoord niet alleen op de vragen die jou gesteld worden, maar stel zelf ook vragen. Bijvoorbeeld de vragen die je te binnen schoten toen je de website doornam. Andere leuke vragen om te stellen zijn: 

  • Hoe ziet een typische werkdag eruit? 
  • Hebben jullie een vrijdagmiddagborrel? 
  • Als ik aangenomen word, wat zou dan mijn eerste klus zijn?  

Sollicitatietips na het gesprek  

Zo, dat zit erop. Solliciteren is altijd spannend, en we zijn trots op je omdat je de stap gezet hebt. Als je niet schiet, kun je ook niet winnen!   

Neem na het gesprek even de tijd om te bedenken hoe je het gesprek vond en of deze baan je wat lijkt. Binnen een paar dagen neemt Flox contact met je op. Het kan snel gaan, misschien ga jij volgende week lekker aan de slag bij je nieuwe baan! 

Nog geen gesprek op de planning? Check dan hier onze vacatures in de bouw, logistiek, techniek en office. 

Andere blogs:

Wil jij je omscholen uit de zorg en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel bekijken we de kwaliteiten die jij meebrengt en wat je mogelijkheden zijn. Ideaal als je je aan het oriënteren bent op een carrière switch!  ...
Een opleiding naast een uitkering? Betaalt het UWV jouw opleiding? Ik zocht het voor je uit. Hier lees je alles over omscholen en het UWV. ...
Ben jij de veertig, vijftig of zestig gepasseerd en denk je na over omscholen? Omscholen op latere leeftijd is geen gek idee en komt vaker voor dan je denkt!...