De afgelopen tijd zie je steeds vaker vacatures voor een isolatiemonteur. Het lijkt wel alsof de monteurs niet aan te slepen zijn! Volgens de meeste vacatures verdien je niet slecht als isolatiemonteur. Het kan dus interessant zijn om een carrièreswitch te overwegen en monteur te worden! Voordat je zo’n beslissing kunt maken, moet je natuurlijk wel weten welke werkzaamheden een isolatiemonteur uitvoert! In dit artikel lees je over de verschillende soorten isolatie die er zijn, de isolatiematerialen die gebruikt worden, welke opleiding je nodig hebt om monteur te worden en of je ook als zzp’er dit werk kunt uitvoeren.
Waarom is er veel vraag naar isolatiemonteurs?
De energieprijzen stijgen de laatste tijd de pan uit. Veel mensen denken na over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun huishouden minder energie gaat verbruiken. Isoleren is hierop het antwoord. Door huizen te isoleren blijft de warmte beter binnen en heb je minder energie nodig voor een warm huis. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Daarnaast is het ook goed voor het milieu om minder energie te verbruiken.
De overheid geeft regelmatig subsidies aan huiseigenaren die hun huis laten isoleren. Dit maakt het extra aantrekkelijk om een isolatiebedrijf in de arm te nemen.
Deze dingen verklaren de groeiende vraag naar isolatiemonteurs.
Verschillende soorten isolatie
Isolatiemonteurs brengen isolatie aan op verschillende plaatsen in woningen en gebouwen.
Isolatie spouwmuur
Spouwmuurisolatie is een snelle, makkelijke en goedkope manier om huizen te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenmuur. Daar tussenin zit een open ruimte: de spouw. In de spouw wordt isolatiemateriaal gestopt. Isolatiemonteurs doen dit door kleine gaatjes in de voegen van de muur te maken. Door deze gaatje spuiten ze het isolatiemateriaal naar binnen.
Isolatie vloer
Via de vloer kruipt er veel kou huizen in. Veel mensen laten daarom hun vloer isoleren. Als een huis warmer is van zichzelf, scheelt dat een hoop stookkosten!
Vloerisolatie gebeurt meestal via de kruipruimte van een woning. Isolatiemonteurs spuiten een laag isolatieschuim tegen de onderkant van de vloer. Deze laag is zo’n 10 cm dik en isoleert de vloer.
In sommige gevallen is een schuimlaag niet mogelijk. Dan wordt er bijvoorbeeld een laag ‘parels’ op de bodem van de kruipruimte verdeelt. Of er worden onder de vloerbedekking of het laminaat isolerende vloerplaten aangebracht.
Isolatie dak
Via het dak kan een gebouw veel warmte verliezen. Geen wonder dat dakisolatie erg in trek is! Om een dak te isoleren, plaatsen monteurs platen met isolatiemateriaal tegen het dak aan. Ze werken dit netjes af, zodat er vanbinnen niets van te zien is.
Isolatiemonteur opleiding
Om isolatiemonteur te worden heb je niet per se een opleiding of ervaring nodig. Bij veel bedrijven leer je het vak door te doen. Naast het werk bieden ze je dan een opleiding of cursus aan.
Kom jij graag goed voorbereid bij je nieuwe baan? Volg dan de mbo 2 opleiding Isolatiemonteur. Hier leer je alles over de gereedschappen die een monteur gebruikt. Ook leer je hoe je ruimtes klaarmaakt voor isolatie. Je kunt deze opleiding voltijd of deeltijd doen. Als je hem deeltijd doet, kun je ernaast alvast werken in de installatietechniek. Het voordeel hiervan is dat je geld verdient en dat je werkgever waarschijnlijk je opleiding betaalt.
Werkgevers vragen in vacatures om een Vca-certificaat. Vca staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hiermee ken je de basis om veilig en gezond te werken. Als je nog geen vca-certificaat hebt, zorgt de werkgever er in de meeste gevallen voor dat je deze kunt halen.
Wat is een Vca en wanneer heb je deze nodig?
Isolatiemonteurs gezocht
Bedrijven in Veenendaal en omgeving zijn op zoek naar werknemers in de isolatie. Opleiding of ervaring is in de meeste gevallen niet nodig. De werkgever zorgt ervoor dat je het vak van monteur in de praktijk leert. Overweeg jij om isolatiemonteur te worden? Een goede monteur bezit de volgende eigenschappen.
Eigenschappen isolatiemonteur:
- Je wilt hard werken.
- Je vindt het geen probleem om buiten te werken.
- Werken op hoogte is voor jou geen probleem.
Bij veel bedrijven is een rijbewijs B vereist. Wil jij huizen en gebouwen isoleren? Bekijk onze isolatiemonteur vacatures.
Doe je momenteel ander werk maar wil je een carrièreswitch maken naar isolatiemonteur? Een goede keuze! Lees hier alles wat je wilt weten over omscholen.
Aan de slag als zzp’er
Ook als je zzp’er bent kun je aan de slag als isolatiemonteur. De vraag naar monteurs is groot en bedrijven staan open voor zowel werknemers in loondienst als zzp’ers. Ook zzp’ers kunnen solliciteren op onze isolatiemonteur vacatures.