Vakantiegeld: alles wat je moet weten

vakantiegeld 2024

Het vakantiegeld: voor veel mensen een jaarlijks extraatje waar ze naar uitkijken! Hoe werkt vakantiegeld, wanneer krijg je vakantiegeld en voor wie is vakantiegeld? Lees verder voor het antwoord op al je vragen over vakantiegeld!  

Wat is vakantiegeld?  

Vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag of vakantiebijslag, is een verplichte jaarlijkse uitkering in Nederland. Deze uitkering is bedoeld om werknemers financieel te ondersteunen tijdens hun vakantie. Het bedrag is meestal 8% van het brutoloon dat je in een jaar hebt verdiend.  

Wie krijgt vakantiegeld? 

Iedereen die werkt of een uitkering ontvangt, heeft recht op vakantiegeld.  

Vakantiegeld bij een nulurencontract 

Ook wanneer je een nulurencontract hebt, heb je recht op vakantiegeld. Je hebt recht op vakantiegeld over de gewerkte uren van het afgelopen jaar, net als wanneer je een ander soort contract hebt.  

Vakantiegeld bij een bijbaan of deeltijdbaan 

Wanneer je een bijbaan of deeltijdbaan hebt, heb je ook recht op vakantiegeld. Ook hier geldt dat je recht hebt op vakantiegeld over de gewerkte uren van het afgelopen jaar.  

Vakantiegeld bij ziekte en verlof  

Wanneer je ziekgemeld bent, bouw je gewoon vakantiegeld op. Ben je langdurig ziek en krijg je 70% van je loon uitbetaald? Dan heb je ook recht op 70% van je vakantietoeslag.  

Ben je met verlof, zoals een zwangerschapsverlof? Tijdens deze periode krijg je 100% loon en hierbij bouw je ook vakantiegeld op.  

Bij onbetaald verlof ontvang je geen salaris en dus ook geen vakantietoeslag.  

Vakantiegeld en het UWV 

Ben je ziek of werkloos en ontvang je een uitkering van het UWV? Ook dan heb je recht op vakantiegeld. Je hebt recht op 8% van de bruto-uitkering die je hebt gekregen in de twaalf maanden voor de maand mei. In mei wordt het vakantiegeld van het UWV uitbetaald. Wanneer je een Ziektewet-uitkering of een uitkering via de Wet arbeid en zorg (WAZO) ontvangt, krijg je je vakantiegeld elke maand bovenop je uitkering uitbetaald. In dit geval krijg je in mei dus niet extra uitbetaald.  

Op de maandelijkse betaalspecificatie van het UWV (vergelijkbaar met een loonstrook), staat het opgebouwde vakantiegeld niet genoemd. Dit is omdat het bedrag nog kan veranderen na controle van je inkomsten. Je krijgt een aparte betaalspecificatie voor het vakantiegeld. Deze staat vanaf mei in Mijn UWV 

Als je uitkering stopt, ontvang je een eindafrekening van het UWV met daarop ook het vakantiegeld. Je ontvangt dan automatisch het vakantiegeld waar je nog recht op hebt.  

Wanneer krijg je vakantiegeld?  

Er zijn twee gebruikelijke manieren waarop vakantiegeld wordt uitbetaald: 

  • Vakantiegeld maandelijks uitbetalen. In sommige gevallen betaalt de werkgever je vakantiegeld elke maand, samen met je salaris. Als dit het geval is, moet dit expliciet in je arbeidsovereenkomst zijn afgesproken.  
  • Vakantiegeld jaarlijks uitbetalen. Jaarlijks uitbetalen van vakantiegeld komt het meeste voor. Meestal wordt het vakantiegeld in mei of juni betaald.  

Vakantiegeld bij ontslag 

Vakantiegeld wordt meestal in mei uitbetaald. Maar wat als je op een ander moment in het jaar ontslag neemt of ontslag krijgt? Bij ontslag gaat het opgebouwde vakantiegeld mee in de eindafrekening. Je krijgt dit bedrag dus als je uit dienst gaat, ongeacht welke maand dit is.  

Wanneer je een nieuwe baan begint, bouw je vanaf dat moment vakantiebijslag op bij die werkgever. Stel je begint een baan in september. In mei krijg je dan vakantiegeld over de periode september tot mei.  

vakantiegeld wanneer uitbetaald

Hoeveel vakantiegeld krijg je?  

Het standaard vakantiegeld is 8% van je bruto jaarloon. Op je loonstrook kun je zien hoeveel vakantiegeld je tot nu toe hebt opgebouwd. Vaak staat dit vermeld onder het kopje ‘reservering vakantiegeld’. De werkgever bewaart dit potje met vakantiegeld tot het moment van uitbetalen in mei of juni. 

Berekenen hoeveel vakantiegeld je krijgt  

Je kunt zelf berekenen hoeveel vakantiegeld je krijgt. Hiervoor gebruik je je bruto maandloon. Stel je hebt een bruto maandloon van € 2.200.  

€ 2.200 (bruto maandloon) x 0,08 (8%) = € 176. Je bouwt dan dus € 176 vakantiegeld per maand op.  Krijg jij je vakantiegeld jaarlijks uitbetaald? Dan bereken je zo hoeveel vakantiegeld je krijgt: 

€ 176 (vakantiegeld per maand) x 12 (aantal maanden) = € 2.112.  

Dus met een bruto maandloon van € 2.200, bouw je in een jaar € 2.112 vakantiegeld op.  

Let op, over deze bedragen moet je nog wel belasting betalen.  

Vakantiegeld over 13e maand, bonus en overuren 

Je vakantiegeld wordt berekend over het loon dat je verdiende in het afgelopen jaar. Een bonus, 13e maand en winstuitkering worden niet meegenomen in de berekening van je vakantiegeld. Voor overwerk moet een werkgever je gewoon loon betalen. Deze overuren worden daarom wel meegenomen bij het berekenen van vakantiegeld. Wanneer je overwerktoeslag krijgt, wordt deze ook meegenomen.  

Belasting over vakantiegeld 

Bovenstaande bedragen zijn dus niet het vakantiegeld dat je op je rekening krijgt. Hoeveel belasting moet je over je vakantiegeld betalen? Dit hangt af van je bruto jaarsalaris. Dit is het totaal van je salaris, vakantiegeld en bonussen etc. De belasting over het vakantiegeld bereken je met de tabel loonheffing bijzonder tarief. Wat belasting betreft, wordt het vakantiegeld dus niet bij je normale inkomen gerekend. Hiermee voorkom je dat je door je vakantiegeld in een hogere belastingschijf terecht komt.  

Hoeveel gaat er van je vakantiegeld af? Het belastingtarief voor vakantiegeld is dus niet voor iedereen hetzelfde. In de tabel loonheffing bijzondere beloning 2024 van de Belastingdienst zie je welk tarief op jouw situatie van toepassing is. Deze tabel ziet er vrij ingewikkeld uit. Kort gezegd gelden de volgende belastingpercentages voor vakantiegeld in 2024:  

  • 36,97% bij een inkomen tot € 75.519.  
  • 49,50% bij een inkomen van € 75.519 of hoger.  

 

Deze tarieven gelden alleen bij werknemers waar geen algemene heffingskorting wordt toegepast. Als dit wel toegepast wordt, krijg je te maken met verrekeningspercentages. Het is vrij ingewikkeld om dan de belasting over vakantiegeld te berekenen. Dit wordt meestal gedaan door een expert op het gebied van salarisadministratie. Het is niet eenvoudig te zien hoeveel vakantiegeld je netto overhoudt.  

Al met al is het vakantiegeld een leuk extraatje bovenop je standaard salaris. Je kunt deze gebruiken voor het betalen van je vakantie, maar dat staat je helemaal vrij. Je kunt ook nieuwe meubels, een nieuwe fiets (maak dan vooral gebruik van het fietsplan!) of iets anders kopen of het gewoon op je spaarrekening zetten. De keuze is aan jou!

Op zoek naar een baan waarmee je een leuk salaris en vakantiegeld verdient? Bekijk dan onze vacatures in de bouw, logistiek, techniek en op kantoor!

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....