Wat is een sollicitatiebrief?

wat is een sollicitatiebrief

Een goed geschreven sollicitatiebrief kan het verschil maken bij het krijgen van je (eerste) droombaan. Maar wat is een sollicitatiebrief precies? Hoe schrijf je er een die opvalt tussen de rest? In dit artikel duiken we in de details van het maken van een overtuigende sollicitatiebrief die jouw vaardigheden, ervaringen en passie voor de functie waar je naar solliciteert, laat zien! 

Wat is een sollicitatiebrief? 

Een sollicitatiebrief is een document dat je samen met je cv opstuurt naar een potentiële werkgever. Hierin laat je jouw relevantie werkervaring, kwaliteiten en motivatie voor een specifieke functie zien.  

Waarom is een sollicitatiebrief belangrijk? 

Een goed geschreven sollicitatiebrief is om verschillende redenen belangrijk: 

Eerste indruk: Je sollicitatiebrief is vaak het eerste contact tussen jou en je potentiële werkgever. Het stelt je in staat om een sterkte eerste indruk te maken en je te onderscheiden van andere kandidaten.  

Persoonlijke benadering: Op je cv staat een uitgebreid overzicht van je kwalificaties. Met een sollicitatiebrief kun je inspelen op een specifieke functie bij een specifiek bedrijf. Hiermee laat je zien dat je de tijd hebt genomen om onderzoek te doen naar de organisatie en hun behoeften.  

Benadrukken van je sterke punten: Je sollicitatiebrief biedt de mogelijkheid om je vaardigheden, ervaringen en prestaties te benadrukken die het meest relevant zijn voor de baan. Hiermee laat je zien waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie.  

Het laten zien van communicatieve vaardigheden: Met een duidelijke en originele sollicitatiebrief toon je jouw vermogen om effectief te communiceren. Een belangrijke vaardigheid in veel functies!  

sollicitatiebrief schrijven

De onderdelen van een sollicitatiebrief  

Een goed gestructureerde sollicitatiebrief bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen. Laten we elk van de onderdelen bekijken: 

 • Contactinformatie. Begin je brief door je contactinformatie bovenaan het document te vermelden. Dit moet je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres bevatten. Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres gebruikt dat je naam weerspiegelt. 
 • Aanhef. Spreek de ontvanger formeel aan door zijn of haar naam en passende titel te gebruiken. Als je twijfelt over het geslacht of de naam van de ontvanger, gebruik dan een algemene term zoals ‘ Beste meneer/mevrouw’.  
 • Opening alinea. De eerste alinea van je brief moet de aandacht van de lezer en interesse wekken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een pakkende openingszin, een interessant feit of een persoonlijke anekdote die verband houdt met de functie waar je naar solliciteert. Het doel is om de lezer direct te betrekken en nieuwsgierig te maken naar de rest van je brief. 
 • Kernparagrafen. De kernparagrafen vormen het belangrijkste deel van de brief. Hier heb je de mogelijkheid om je kwalificaties, ervaringen en prestaties te presenteren die relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Het is belangrijk om je brief op maat te maken voor de specifieke baan en het bedrijf. Onderstaand zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het schrijven van de kernparagrafen: 
  • Relevantie: Benadruk de ervaringen en vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functie. Bespreek specifieke projecten, prestaties of verantwoordelijkheden die aantonen dat je over de benodigde expertise beschikt. 
  • Resultaten: Geef concrete voorbeelden van successen die je hebt behaald in eerdere functies. Vermeld bijvoorbeeld verbeterde processen, kostenbesparingen, klanttevredenheid of teamresultaten. 
  • Motivatie: Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Laat zien dat je de waarden, cultuur en missie van het bedrijf begrijpt en hoe jouw eigen doelen en waarden daarbij aansluiten. 
  • Taalgebruik: Gebruik een professionele en positieve toon in je brief. Wees zelfverzekerd maar niet arrogant. Vermijd vaktaal en zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en begrijpelijk is voor de lezer. 
 • Slot alinea: In de slot alinea kun je je interesse in de functie nogmaals benadrukken en je beschikbaarheid voor een persoonlijk gesprek aangeven. Bedank de lezer voor zijn of haar tijd en gebruik een beleefde afsluiting zoals ‘Met vriendelijke groet’. Eindig je brief met je volledige naam en eventueel een handtekening.  

 

Veelgestelde vragen 

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een cv? 

Een sollicitatiebrief is een begeleidende brief die je samen met je cv verstuurt. Het biedt je de mogelijkheid om jezelf voor te stellen, je motivatie uit te leggen en je kwalificaties te benadrukken. Een cv daarentegen is een overzicht van je professionele achtergrond, opleiding, werkervaring en vaardigheden. Lees hier hoe je een goed cv maakt die er mooi uitziet. 

Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn? 

Een sollicitatiebrief moet beknopt en to the point zijn. Over het algemeen wordt aanbevolen om de brief te beperken tot één pagina. Houd de inhoud relevant en focus op de belangrijkste kwalificaties en ervaringen die aansluiten bij de functie. 

Moet ik een sollicitatiebrief typen of schrijven? 

Het is gebruikelijk om een sollicitatiebrief te typen in een zakelijke en professionele opmaak. Dit zorgt voor een nette en leesbare brief. Als je de brief per post verstuurt, kun je een handgeschreven handtekening toevoegen, maar de inhoud van de brief zelf moet getypt zijn. 

Hoe kan ik mijn brief aanpassen aan een specifieke functie? 

Om je sollicitatiebrief aan te passen aan een specifieke functie, is het belangrijk om de vacature goed te bestuderen en de vereisten en verwachtingen van de werkgever te begrijpen. Pas je brief aan door relevante ervaringen, vaardigheden en prestaties te benadrukken die aansluiten bij de gevraagde kwalificaties. 

Wat moet ik vermijden in een sollicitatiebrief? 

Het is belangrijk om clichés, vage beweringen en negativiteit te vermijden. Wees specifiek, positief en toon enthousiasme voor de functie. Vermijd ook spelfouten en grammaticale fouten door je brief zorgvuldig te proeflezen. 

Moet ik een sollicitatiebrief meesturen bij een online sollicitatie? 

Bij online sollicitaties wordt meestal gevraagd om zowel je cv als een sollicitatiebrief in te dienen. Zorg ervoor dat je de instructies van de werkgever opvolgt en de benodigde documenten uploadt volgens hun vereisten. 

Een goed geschreven sollicitatiebrief is een krachtig hulpmiddel om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Het stelt je in staat om je kwalificaties, ervaringen en motivatie op een overtuigende manier te communiceren. Door de juiste structuur en inhoud te gebruiken, kun je je sollicitatiebrief onderscheidend maken en je kansen vergroten om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om je brief zorgvuldig te schrijven, te bewerken en te proeflezen voordat je hem verstuurt. En bekijk eventueel een voorbeeld sollicitatiebrief om inspiratie op te doen. Succes met schrijven!

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....