Een leuke vacature gezien, maar hoe maak ik een cv? Als dit je vraag is, ben je hier op de juiste plek. Wat is een cv, wat is het nut van een cv, hoe maak ik een cv en wat moet ik wel en niet op mijn cv zetten? De antwoorden vind je hier! En ik laat je trouwens ook zien hoe je ervoor zorgt dat je cv er supertof uitziet!
Wat is een cv?
Voordat ik antwoord geef op de vraag ‘ Hoe maak ik een cv?’, beantwoord ik eerst deze vraag. Wat is een cv? Een cv, of ook wel ‘curriculum vitae’ is een lijst van je werkervaring, opleiding, vaardigheden en alle coole dingen die je op werkgebied hebt gedaan. Een cv is jouw professionele levensverhaal op één of twee pagina’s.
Een werkgever wil op jouw cv snel kunnen zien wat je werkervaring is. Daarom zijn de zaken op je cv beknopt weergegeven. Er staan geen hele verhalen op, maar de belangrijkste dingen zijn puntsgewijs weergegeven.
Heb jij een LinkedIn-profiel? Dit is ook een versie van je cv. Op jouw profiel zie je precies welke opleiding je hebt gedaan en wanneer, waar je gewerkt hebt, wat je skills zijn en waar je nu werkt.
Wat is het nut van een cv?
Met een cv kan een werkgever in een oogopslag zien of jij mogelijk geschikt bent voor een functie bij zijn bedrijf. Dankzij de beknopte opmaak van het document is het snel zichtbaar welke opleiding, werkervaring en vaardigheden je hebt. Een cv is dus een nuttig document! Ook voor jezelf heeft een cv nut. Hiermee heb je op één plek een duidelijk overzicht van je loopbaan.
Opleiding en werkervaring zeggen natuurlijk niet alles. Ook zonder de gewenste opleiding of ervaring kun jij een geschikte kandidaat zijn voor een bepaalde functie. Daarom gaat je cv altijd gepaard met een motivatie- of sollicitatiebrief.
Het verschil tussen een sollicitatiebrief en cv
Wanneer je solliciteert op een functie, wordt er vaak gevraagd om een sollicitatiebrief (ook wel: motivatie) en een cv. Dit kan verwarrend zijn. Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en cv? Een sollicitatiebrief en cv vullen elkaar aan. Zoals je hierboven kunt lezen, is je cv een opsomming van alle feiten en cijfers over je werkervaring, opleiding en vaardigheden. In een sollicitatiebrief vertel je meer over jezelf. Bijvoorbeeld over je hobby’s en waarom je op zoek bent naar een (andere) baan. Ook licht je in de sollicitatiebrief toe waarom je denkt dat jij geschikt bent voor de vacature of waarom je goed past bij het bedrijf waar je solliciteert. Een sollicitatiebrief is dus bij elke sollicitatie sowieso anders, terwijl je cv hetzelfde kan blijven.
Moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief? Zo schrijf je in een handomdraai een goede sollicitatiebrief met ChatGPT!
Wat moet je wel en niet op je cv zetten?
Wat zet je wel en niet op je cv? Een goede vraag. Een eenduidig antwoord heb ik niet, want dit verschilt per functie waar je op solliciteert. Er zijn wel zaken die je kunt meenemen in je afweging en waarmee je kunt bepalen wat jij het beste wel en niet op je cv kunt zetten.
Welke opleiding zet je wel en niet op je cv?
De basisschool kun je sowieso weglaten van je cv. Op welke basisschool je hebt gezeten, is eigenlijk nooit relevant bij een sollicitatie. De middelbare school kan relevant zijn om te noemen. Het hangt er vanaf hoeveel werkervaring en opleiding je al hebt. Ben je wat ouder en heb je al meerdere banen gehad, dan is de middelbare school niet meer zo relevant. Maar als je nog geen werkervaring hebt en alleen een opleiding, dan kun je de middelbare school beter wel op je cv zetten. Vertel er dan bijvoorbeeld bij welke keuzevakken je gevolgd hebt.
Ben je een studie begonnen maar heb je deze niet afgemaakt? Dat hoeft niet erg te zijn. Je hebt vast een goede reden waarom je de studie niet hebt afgemaakt. Of niet, ook dat kan de beste overkomen. Als het lang geleden is dat je deze studie volgde, kun je hem weglaten van je cv. Als het een meer recente ervaring is, zet je hem er gewoon bij. Hiermee voorkom je een gat op je cv dat je hoe dan ook uit moet leggen.
Welke banen zet je wel en niet op je cv?
Als je aan het begin van je carrière staat, geldt: zet al je banen op je cv. Ook je bijbanen. Ze zijn inhoudelijk misschien geen relevante werkervaring, maar laten wel zien dat jij de afgelopen jaren lekker de handen uit de mouwen hebt gestoken! Wanneer je al wat verder bent in je carrière doen je bijbanen er niet meer zo toe. Noem dan alleen je hoofdbanen.
Ook als je werkervaring niet direct relevant is voor de functie waar je op solliciteert, is het boeiend om deze ervaring op je cv te noemen. Het zegt namelijk wel wat over jou als je eerst in de sales werkte en nu in het onderwijs. Of als je na jaren ondernemer geweest te zijn, iets heel anders bent gaan doen in loondienst. In je sollicitatiebrief kun je deze keuzes eventueel toelichten, of anders in het sollicitatiegesprek dat hopelijk op de brief volgt!
Zet je korte banen op je cv? In principe wel. Een baan is niet voor niets kort. Een werkgever zal misschien willen weten waarom je ergens maar kort gewerkt hebt. Als je een gat op je cv hebt, zal een werkgever mogelijk ook willen weten wat je in die tijd gedaan hebt. Een korte baan is niet direct iets om je voor te schamen. Misschien beviel de samenwerking van jouw kant niet, misschien zag de werkgever het toch niet zitten. Dat kan allemaal gebeuren. Waar het echt om gaat, is hoe je nu in de wedstrijd staat! Geef een positieve draai aan eventuele vervelende ervaringen door te benoemen wat je ervan geleerd hebt en hoe je de situatie nu misschien anders zou aanpakken.
Heb je een korte baan gehad die lang geleden is en niet relevant voor de functie waar je op solliciteert? Dan kun je deze weglaten van je cv.
Wel of geen foto op je cv?
De vraag of je wel of geen foto op je cv moet zetten, is een kwestie van stijl en persoonlijke voorkeur. Ook zijn er verschillende reden om wel of geen foto op je cv te zetten.
Redenen om wel een foto op je cv te zetten:
- Een foto maakt je cv persoonlijker. De lezer weet nu niet alleen over je professionele ervaring, maar heeft ook een beeld bij jou. Alsof hij je al een beetje kent.
- Een manier om je te onderscheiden. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een creatieve functie? Dan is de foto op je cv een manier om te laten zien wat je in huis hebt.
Redenen om geen foto op je cv te zetten:
- Focus op je kwaliteiten. Een cv en sollicitatie draaien om de kennis en ervaring die je hebt. Niet om je uiterlijk. Een foto kan afleiden.
- Non-discriminatie. Werkgevers mogen je niet beoordelen op basis van uiterlijk. Een foto kan onbedoelde vooroordelen in de hand werken.
Besluit je om een foto toe te voegen aan je cv? Kies dan voor een foto waar je representatief opstaat. Foto’s van feestjes, foto’s in zwemkleding en foto’s waarbij je een glas alcohol in je hand hebt kun je beter vermijden.
Als een werkgever om een foto vraagt en het voelt ongepast, overweeg dan nog eens of dit het soort bedrijf is waarvoor je wilt werken.
Hoe maak ik een cv?
Goed, je weet nu wat er allemaal op je cv moet komen. Tijd om aan de slag te gaan en alle feiten en cijfers over jouw professionele leven op een rijtje te zetten! Hoe maak je een cv? Heb je een LinkedIn-profiel? Pak deze er dan nu bij. Dat bespaart je een hoop werk! De informatie over je opleidingen en werkervaring kun je dan daar vandaan halen. Open een Word document op je computer, dan kunnen we beginnen! We gaan eerst alle informatie opsommen.
Cv maken stap 1
Begin met de basics: je naam, telefoonnummer, e-mailadres en woonadres. Noem eventueel ook je leeftijd of geboortedatum.
Cv maken stap 2
Schrijf een korte samenvatting over jezelf. Hierin vertel je in een paar zinnen wat je gedaan hebt en waar je goed in bent. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben een timmerman met 3 jaar ervaring, voornamelijk in de nieuwbouw. Ik vind het leuk om leiding te geven aan een team.’
Cv maken stap 3
Nu gaan we je opleidingen opsommen. Begin met je meest recente opleiding. Deze staat op een cv altijd bovenaan. Noem de naam van de opleiding, de school waar je de opleiding volgde en de periode waarin je deze opleiding volgde. Doe dit voor elke opleiding die je gevolgd hebt. Vergeet ook eventuele cursussen niet! Je kunt per opleiding in een paar zinnen vertellen wat je hier geleerd hebt of welke bijzondere projecten je gedaan hebt. Bijvoorbeeld ‘Stage gelopen in een ziekenhuis in Kenia’.
Cv maken stap 4
Doe hetzelfde voor je werkervaring. Begin met je meest recente baan. Noem de werkgever en de periode waarin je hier gewerkt hebt. Als je nog steeds voor deze werkgever werkt, geef je dit aan door geen einddatum te noemen maar ‘heden’. Vertel in één of twee zinnen wat je werk inhoudt. Bijvoorbeeld: ‘Ik zorg ervoor dat alle klussen ingepland zijn en dat collega’s weten wanneer ze waar moeten zijn. Daarnaast bestel ik de materialen zodat we nooit met lege handen staan.’ Doe dit voor elke baan.
Doe jij naast je werk vrijwilligerswerk? Dan kun je dit ook op je cv zetten. Daarmee zet je jezelf mooi op de kaart!
Cv maken stap 5
Je hebt nu twee lijstjes: één met opleidingen en één met banen. Maak nu ook nog een lijstje met je vaardigheden. Welke vaardigheden je noemt, is afhankelijk van de baan waar je op solliciteert. Als je solliciteert naar een administratieve functie, is het waardevol om te laten zien dat je goed overweg kunt met Word en Excel. Voor een ander soort functie zijn vaardigheden als leidinggeven, doorzettingsvermogen of klantvriendelijkheid bijvoorbeeld belangrijk.
Cv maken stap 6
Je hebt nu alle essentiële informatie voor op je cv verzameld. Vul deze eventueel nog aan met andere zaken die je graag op je cv wilt hebben, zoals bijvoorbeeld je hobby’s. Je kunt ervoor kiezen om de informatie onder elkaar in Word te zetten. Maar om jezelf nog beter neer te zetten, kun je je cv ook in een mooi uiterlijk steken. Dit is helemaal niet moeilijk! In de alinea’s ‘Cv maken met Word’ en ‘Cv maken met Canva’ leg ik uit hoe je dit doet!
Hoe maak ik een cv voor mijn eerste baan
Ben je een starter en wil je solliciteren voor je eerste baan? Het lijkt dan misschien lastig om een indrukwekkend cv op te stellen. Focus je op je studies en stages die relevant zijn voor de baan. Heb je die ook niet? Dan heb je vast eigenschappen die uitstekend van pas komen bij dit werk. Of een hele mooie motivatie om dit werk te doen. Laat zien wat je in huis hebt op je cv voor een eerste baan. Is het weinig? We moeten allemaal ergens beginnen en dat is niet per se erg.
Cv maken met Canva
Canva is een gratis online programma dat je onder andere kunt gebruiken om je cv een mooi uiterlijk te geven. Hoe maak ik een cv met Canva? Het is heel simpel! Je cv maken met Canva doe je zo:
- Ga naar www.canva.com.
- Je moet een account aanmaken voordat je een cv kunt maken met Canva. Dit is gratis. Kies hoe je wilt inloggen.
- Wanneer je een account hebt, kom je op een startpagina. Type in de zoekbalk ‘cv’. Je krijgt nu allemaal sjablonen waarin je je cv kunt opmaken.
- Blader door de sjablonen en kies er een die past bij jou en bij de baan waar je op wilt solliciteren. Zo kun je kiezen voor een simpele, een zakelijke of juist een creatieve uitstraling. Sjablonen waar je een geel kroontje bij ziet staan, zijn niet gratis.
- Pas nu in het gekozen sjabloon de tekst aan naar jouw cv tekst. Je kunt eenvoudig kleuren wijzigen en vakken verplaatsen of van formaat veranderen. Ook kun je nog wat toevoegen en weghalen.
- Ben je tevreden? Klik bovenin op ‘delen’ en dan op ‘downloaden’. Sla je cv op als een pdf.
Cv maken in Word
Wil jij je cv mooi maar eenvoudig opmaken? Dan is het handig om je cv te maken in Word. Hoe maak ik een cv in Word? Ook dit is erg makkelijk. Je maakt je cv in Word zo:
- Open Word op je computer of laptop.
- Kies ‘nieuw’.
- Type in de zoekbalk ‘cv’. Je krijgt nu allemaal cv sjablonen te zien.
- Blader door de sjablonen en kies er een uit.
- Vul je gegevens op de juiste plekken in.
- Klaar! Download je cv.
8 tips voor een goed cv
Sta jij klaar om je cv te maken? Met deze 8 tips haal je het maximale uit jouw cv!
- Gebruik herkenbare tussenkopjes om je cv overzichtelijk te houden.
- Maak je cv niet te lang. 1 of 2 kantjes is genoeg.
- Begin met een sterke profielschets. Hierin vat je samen wie je bent en wat je kunt.
- Vertel niet alleen wat je hebt gedaan, maar ook wat je hebt bereikt. Bijvoorbeeld projecten die je hebt afgerond of erkenning die je gekregen hebt.
- Wees eerlijk. Eerlijkheid duurt het langst. Wees trots op je prestaties, maar overdrijf niet. Hiermee voorkom je problemen!
- Vergeet je contactgegevens niet.
- Zorg ervoor dat je cv er aantrekkelijk en verzorgd uitziet, bijvoorbeeld door hem op te maken in Canva.
- Laat je cv aan anderen zien voordat je hem verstuurt. Anderen zien soms dingen die jij gemist hebt en kunnen je feedback geven.
Cv voorbeeld
Hoe maak ik een cv? Na bovenstaande informatie heb je antwoord op deze vraag. Voor je begint met het maken van je cv, is het fijn om een cv voorbeeld te hebben. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Zo zie je een cv die gemaakt is in Canva, één die gemaakt is in Word en een cv van iemand die solliciteert voor zijn eerst baan. Klik op de cv om een grotere afbeelding te zien.
Veel succes met het maken van je cv!
Hebben jouw cv en sollicitatiebrief resultaat en mag je op gesprek? Met deze 6 tips ga jij scoren in dat sollicitatiegesprek!