Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief met ChatGPT (stappenplan en prompt)

sollicitatiebrief met ChatGPT

Een goede sollicitatiebrief met ChatGPT schrijven. Heb jij de vacature van je dromen gezien en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Het enige dat je nog scheidt van je droombaan is de sollicitatie.  

Zie jij jezelf ook al uren achter je computer zitten zweten op de perfecte sollicitatiebrief? Met ChatGPT is dit gelukkig verleden tijd! Met deze tool heb jij in een wip een ijzersterke brief geschreven. Hoe? In dit artikel vind je een stappenplan en gratis prompt voor het schrijven van een sollicitatiebrief met ChatGPT. Lees dus gauw verder!  

Wat is ChatGPT? 

ChatGPT is een online tool die teksten genereert op basis van instructies. De teksten zijn van goede kwaliteit, alsof ze door een mens geschreven zijn. Je kunt deze tool (of ook wel: robot) dus opdracht geven om een sollicitatiebrief voor jou te schrijven! Zo’n opdracht noem je ook wel een prompt. Het klinkt nu misschien wat ingewikkeld, maar geloof me, dat is het niet! Met ChatGPT heb jij in een handomdraai een unieke sollicitatiebrief en ben je een stapje dichter bij die leuke baan!

sollicitatiebrief met chatgpt schrijven 

Hoe ziet een goede sollicitatiebrief eruit? 

Een sollicitatiebrief is jouw eerste indruk bij een werkgever. Het is een kans om je te presenteren en te laten zien waarom ze jou moeten hebben voor de functie! Een goede sollicitatiebrief overtuigt de ontvanger om jou uit te nodigen op een sollicitatiegesprek. Hiervoor is het belangrijk dat je geen standaard brief stuurt, maar een brief waarin je echt iets over jezelf vertelt. Persoonlijke verhalen doen het altijd goed. Zorg er wel voor dat je brief niet te lang is. 1 kantje is voldoende.  

Naast persoonlijke informatie is er een aantal standaard onderwerpen dat terugkomt in een goede sollicitatiebrief. Die lees je hier in het artikel wat is een sollicitatiebrief? Laten we gaan kijken hoe je een goede sollicitatiebrief met ChatGPT kunt schrijven. 

Stappenplan sollicitatiebrief met ChatGPT schrijven  

Stap 1. Een account aanmaken  

Het lijkt misschien even veel werk, maar het valt wel mee en geloof me: het is de moeite waard. Ga naar chat.openai.com. Je krijgt een Engelse website te zien. Hier moet je even doorheen, straks krijg je gewoon een sollicitatiebrief in het Nederlands. Klik op ‘sign up’ om een account aan te maken. Dit is gratis. Als je een account aangemaakt hebt, gaan we beginnen! 

Stap 2. Prompt formuleren  

Je gaat nu de opdracht geven aan ChatGPT. Je moet laten weten dat je een sollicitatiebrief met ChatGPT wilt schrijven. Pak de vacature waar je op wil solliciteren erbij. Onderstaande prompt kun je aanpassen naar eigen wens en gebruiken als opdracht aan ChatGPT.  

Ik wil een sollicitatiebrief schrijven voor deze vacature [de link naar de vacature]. Ik ben [leeftijd] jaar en woon in [woonplaats]. Ik heb de opleiding [naam van opleiding en evt. niveau] afgerond. Ik heb [aantal jaar] jaar werkervaring als [huidige en evt. vorige functienaam]. Mijn sterke punten zijn [noem twee of drie kwaliteiten van jou]. Wil je deze sollicitatiebrief voor me schrijven? 

Vul tussen de haakjes jouw informatie in. Plak vervolgens de prompt in ChatGPT en druk op enter. ChatGPT maakt nu een sollicitatiebrief voor je. Zo eenvoudig is het om een sollicitatiebrief met ChatGPT te maken!  

Stap 3. Controleren en verbeteren  

Deze stap is belangrijk. Je kunt de brief niet zomaar kopiëren en naar de werkgever sturen! Lees de brief goed door. Vul tussen de haakjes jouw persoonlijke informatie in. Pas aan wat eventueel niet klopt. Staat er dat je ervaring hebt met het coördineren van projecten, maar heb je dat niet? Haal het er dan uit! Hiermee voorkom je een lastig gesprek later. Voeg voorbeelden van successen die je behaald hebt toe.  

Je kunt ChatGPT vragen om nog extra tekst te schrijven of zelf nog iets toevoegen. Wordt er in de vacature specifiek naar een rijbewijs gevraagd bijvoorbeeld? Voeg daarover dan nog iets toe in je brief.  

Denk ook na over de schrijfstijl van de brief. Is hij (in)formeel genoeg? ChatGPT schrijft vaak formeel. Past een wat lossere schrijfstijl beter bij jou en het bedrijf waar je solliciteert? Vraag ChatGPT dan om de brief te herschrijven naar een iets minder formele variant.  

De naam en adresgegevens bovenaan de brief kun je weghalen als je de brief via e-mail verstuurt.  

Moet je een cv meesturen met je sollicitatie? Hier lees je hoe je een goed cv maakt én hoe je je cv mooi maakt en op laat vallen. 

Lees tot slot alles nog 1 keer goed door. Ben je tevreden over je sollicitatiebrief met ChatGPT? Stuur je brief dan snel op en hopelijk zit jij snel tegenover de werkgever op sollicitatiegesprek!  

Was je sollicitatiebrief met ChatGPT een succes en mag je op gesprek komen? Met deze 6 tips ga je scoren in je sollicitatiegesprek! 

Andere blogs:

Meer salaris ontvangen komt natuurlijk altijd van pas! Maar het vragen erom, dat is een ander verhaal. Veel mensen ervaren het salarisonderhandeling gesprek als een vervelende taak. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en adviezen die je kunt volgen, zodat het allemaal net wat makkelijker en soepeler gaat. Sleep jij die extra euro’s in the pocket? Doe je voordeel met deze 7 tips voor het salarisonderhandeling gesprek!...