Hoe word je een houtbouwer?

Willemsen timmerman 3

Duurzaamheid is anno 2023 een kernbegrip waar je dagelijks iets van hoort. Er is teveel CO2 uitstoot, teveel ontbossing en teveel gebruik van plastic. Om deze problemen te verhelpen en te verminderen wordt er veel geïnnoveerd, waar de houtbouw een mooi voorbeeld van is. Vergeleken met de traditionele manier van woningbouw is houtbouw een milieuvriendelijkere en in sommige gevallen een efficiëntere manier van woningbouw. Benieuwd naar wat een houtbouwer doet, hoe je het wordt en waarom het beter is voor het milieu, lees vooral verder!

Wat is houtbouw?

Een houtbouwer is een persoon of bedrijf dat door middel van houten materialen verschillende constructies kan maken.
Bij traditioneel bouwen wordt er gebruik gemaakt van materialen zoals hout, beton en steen. Bij houtbouw is de volledige constructie van hout. Dit staat dus apart van het traditioneel bouwen omdat het maken van een houten constructie veel kennis en kunde kost.

Welke soorten houtbouw?

Er zijn twee soorten bouwtechnieken binnen het begrip houtbouw, namelijk;
• Houtskeletbouw
• houtmassiefbouw

Bij houtskeletbouw worden wanden en daken opgebouwd uit een houten skelet, daarna wordt dit gevuld met isolatie.
Bij houtmassiefbouw wordt een constructie gebouwd op massief houten muren, daarna wordt aan de buitenkant van de constructie isolatie aangebracht. Op deze manier blijft het hout aan de binnenzijde van het gebouw zichtbaar.

Houtbouwers worden dan ook niet alleen gevraagd voor het maken van woningen maar ook voor kleinere constructies zoals een veranda of een schuur. Hier is de handigheid van de houtbouw erg fijn bij door het snelle bouwen. Ook is het fijn dat de klant niet op zoek hoeft naar materialen aangezien een houtbouwer al een voorraad heeft of materiaal met een scherpe prijs kan krijgen.

Hoe word je een houtbouwer?

Een houtbouwer wordt je niet zomaar, er is dan ook een opleiding specifiek gewijd aan houtskeletbouw. Met deze opleiding wordt je een allround houtskeletbouwer een leer je alles wat je moet weten. Je leert bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften, bedrijfsrichtlijnen en de nodige vaardigheden om werkopdrachten goed te begeleiden.
Je kunt de opleiding allround houtskeletbouwer (niveau 3) instromen met minimaal een vmbo-diploma van een verwante basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). De opleiding duurt maximaal 2 jaar en tijdens de opleiding volg je een stage of werk je bij een bouwbedrijf.

Naast een opleiding in de houtskeletbouw kun je ook instromen met de kennis van een allround timmerman. De vaardigheden van een timmerman en een houtbouwer komen goed overheen en kunnen voor beide vakken worden toegepast.

Overweeg jij een carrièreswitch naar houtbouwer? Lees hier wat je moet weten over omscholen!

Wat verdien je als houtbouwer?

Het salaris van een houtbouwer varieert breed van €2.315 tot €3.130 (werkzoeken, 2022). Het salaris hangt af van je werkervaring en vaardigheden. Wat voordelig uitpakt voor een houtbouwer omdat je met de opleiding houtbouw al 2 jaar aan werkervaring kunt meerekenen.

“Houtbouw biedt ontegenzeggelijk veel voordelen voor de MRA op het gebied van klimaat, circulariteit, gezondheid, bouwplaats voordelen en esthetiek.”

Voordelen houtbouw

  • Goede isolatie – Houtbouw staat bekend om de goede isolatiewaardes. De combinatie van houtbouw met sterke isolatie zorgt voor besparing op de energie rekening wat vooral in deze tijd belangrijk is. Houtskeletbouw bestaat namelijk vaak uit open houten ruimte, wat gemakkelijk te isoleren is.
  • Korte bouwtijd – De bouwtijd van een woning duurt voor een traditionele bouw gemakkelijk een jaar, terwijl een woning gemaakt via houtbouw gemiddeld klaar is in 6 maanden.
  • Droogbouw – Houtbouw wordt ook wel droogbouw genoemd, dit komt door de snelle bouwtijd waardoor de woning minder lang is blootgesteld aan weersomstandigheden
  • Millieubewust – Houtproducten zijn veelal voorzien van een FSC-keurmerk, net als plaatmaterialen. Dit betekent dat ze zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoten, ook komt er minder afval uit voort dan bij het bouwen op de traditionele manier. Daarnaast kan houtafval ook worden herbruikt en wordt er gemiddeld minder gebruik gemaakt van energie dan bij het bouwen met beton en staal.
  • Eenvoudig – Er is minder mankracht nodig omdat het eenvoudig in de verwerking is. Voor kleine bedrijven in de bouw is dit een groot voordeel.
  • Bouw op eigen locatie – Houtbouwers beschikken vaak over een eigen locatie of loods waardoor zij vaak een houten constructie kunnen bouwen op een plek zonder dat de klant er last van heeft.

Fabels over de houtbouw

  1. Houtbouw draagt bij aan ontbossing: Dit is helemaal niet waar, het tegenovergestelde zelfs. Duurzaam geproduceerd hout groeit soms wel meerdere malen terug binnen de levensduur van het product of gebouw. Op deze manier heb je eindeloos herbruikbaar materiaal. In tegenstelling tot de traditionele bouw waar materialen zoals staal en beton steeds schaarser worden.
  2. Er is weinig hout beschikbaar: Geloof het of niet maar 38% van het Europees landoppervlak bestaat uit bos. Dit oppervlak groeit dan ook elk jaar met gemiddeld 750,000 hectare per jaar sinds 2000 (1 voetbalveld is gemiddeld 0,7 hectare).
  3. Houtbouw is erg duur: Bij goede voorbereiding biedt prefab houtbouw grote voordelen tijdens het bouwproces. Door de lichte bouwmethode kan er bespaard worden op de materieel, funderingen en transportbewegingen. Door de prefabricage is er een zeer korte bouwtijd mogelijk wat ook meerdere voordelen bij zich draagt. Namelijk eerdere inkomsten, lagere financieringskosten, risicoreserveringen en ontwerpkosten.
    (TU Delft, 2021)

De toekomst van houtbouw

Wij denken dat er een grote toekomst zit in houtbouw. Dit vertrouwen in de potentie van houtbouw zit in verschillende redenen. Om het tekort aan woningen op te lossen in Nederland moet er in 2030 een miljoen woningen bij. Maar tegelijkertijd wilt Nederland ook klimaateisen voor 2030 halen. Deze twee doelstellingen tegelijkertijd halen is bijna niet realistisch door de grote uitstoot van de huidige manier van bouwen met cement, beton en staal. Met houtbouw wordt er geholpen aan beide doelstellingen, namelijk een versneld proces van bouwen en een enorme reductie aan CO2 uitstoot wat helpt bij de klimaateisen.
Wil jij een baan van de toekomst of meer informatie over de functie? Bekijk hier de vacature houtbouwer.

Andere blogs:

Elk sollicitatiegesprek is een kans. Een kans om die droombaan te krijgen, je carrière te versnellen of om gewoon een nieuwe start te maken....
Wat zet je wel en niet op je cv? En hoe zorg je ervoor dat hij opvalt? ...