Omscholen uit de zorg

Omscholen uit de zorg

Wil jij je omscholen uit de zorg en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel bekijken we de kwaliteiten die jij meebrengt en wat je mogelijkheden zijn. Ideaal als je je aan het oriënteren bent op een carrière switch!  

Weg uit de zorg 

Sinds 2019 zien we meer en meer werknemers die zich laten omscholen uit de zorg. En dat is niet voor niets! De werkdruk in de zorg is onder andere sinds Covid-19 flink toegenomen. Daarnaast vertellen zorgmedewerkers slechte ervaringen te hebben met hun management of organisatie. Ook weer door de werkdruk wordt er vaak gewisseld van leidinggevende. Hierdoor is er weinig persoonlijke aandacht en waardering.  

Niet zo gek dus, dat veel zorgmedewerkers een carrière switch overwegen en willen omscholen uit de zorg. 

Clipboard 1

Kwaliteiten die jij als zorgmedewerker meebrengt

Als zorgmedewerker breng jij veel kwaliteiten met je mee die ook toepasbaar zijn op jouw volgende baan! Dit zijn kwaliteiten die jij als zorgmedewerker hebt opgedaan. Herken jij je hierin? 

  • Goede communicatie.: Je kunt goed luisteren naar de behoeftes van de mensen om je heen. Hierdoor voelen mensen zich gehoord en wek je vertrouwen op.  
  • Flexibel.  In de zorg wordt er vaak van je gevraagd om ’s avonds, op feestdagen en in het weekend te werken. Ook komen hier vaak overuren bij kijken. Het is dus geen vraag of jij flexibel bent! 
  • Oplossingsgericht denken. Problemen zijn er om opgelost te worden! Zo sta jij erin. In de zorg is geen tijd voor twijfelen en dubben en dus denk jij oplossingsgericht. Een handige kwaliteit op werk, maar ook voor jezelf. 
  • Zelfstandigheid. Je neemt het initiatief om problemen op te lossen. Je neemt dan ook zelf je keuzes of stuurt anderen aan om dingen te doen.  
  • Oog voor detail hebben. Als details ergens belangrijk zijn, dan is het wel in de zorg. Ziet iemand wat bleker dan normaal? Of is mevrouw wat lusteloos? Jij signaleert het en verleent de juiste zorg. Dit oog voor detail komt ook in andere beroepsgroepen goed van pas.  
  • Empathisch vermogen. Jij kunt je goed inleven in de mensen om je heen. Het resultaat: je begrijpt anderen, snapt wat er nodig is en anderen voelen zich door jou gezien.  
  • Teamspeler:. Je bent zelfstandig maar speelt tegelijkertijd ook in een team. Je moet vaak je collega’s ondersteunen of cliënten coachen. 
  • Leergierig: Je weet al veel maar wilt nog meer weten, elke dag leer je wel iets. Deze kwaliteit is een van de redenen dat jij je wilt laten omscholen. 

Veel van de opgenoemde kwaliteiten zijn toepasbaar op andere branches als je je wilt laten omscholen uit de zorg. Welke branches dit zijn en welke kwaliteiten hierbij zijn toe te passen vertellen we hier meer over.

Verschillende omscholing opties  

Omscholen in de techniek
Heb jij die leergierigheid nog steeds in je en wil je van alle markten thuis zijn? Dan is het omscholen in de techniek een leerzame en realistische keuze! Door heel Nederland kun je je laten omscholen in de techniek door onder andere het grote aanbod in banen in de sector techniek. Naast leergierig zijn werk je ook hier in een team dus moet je een teamspeler zijn die goed kan luisteren naar klanten en kan communiceren met je collega’s. Naarmate je beter wordt in het vak kan je steeds meer zelfstandig te werk gaan.  

Zie jij jezelf omscholen uit de zorg en banen uitoefenen zoals zonnepanelenmonteur, elektromonteur of installatiemonteur? Dat is allemaal mogelijk! Lees meer over de voorwaarden en mogelijkheden in ons blog Omscholen in de techniek

Omscholen in de bouw
Al lijken de branches bouw en zorg ver uit elkaar te liggen, omscholen in de bouw is mogelijk. Door het grote woningtekort is er een groot aanbod aan functies in de bouw. De kwaliteiten oplossingsgericht denken, oog voor detail hebben en een teamspeler zijn, zijn kwaliteiten die je nodig hebt in de bouw. Er kunnen vaak problemen ontstaan zoals kapotte apparatuur of vertraagde projecten. Op dit moment moet je kunnen schakelen en op zoek gaan naar een oplossing. Daarnaast werk je ook vrijwel altijd in een team waarin je overlegt over taken en hoe taken moeten worden uitgevoerd. 
Bekijk vacatures in de bouw 

Omscholen naar officemedewerker
Veel zorgmedewerkers die zich laten omscholen uit de zorg kiezen ervoor om zich te laten omscholen als officemedewerker. Dit is een logische keuze door de vergelijkbare taken en bezigheden die beide branches met zich meebrengen. Denk aan taken als de administratie bijhouden en in contact zijn met veel verschillende mensen. Hierbij komen de kwaliteiten oplossingsgericht denken, goed kunnen luisteren en communicatief vaardig zijn goed van pas. . De voordelen van werken als een officemedewerker zijn de flexibele werktijden en de online toegankelijke office omscholing cursussen.
Bekijk vacatures in de office branche

Beroepskeuzetest  

Het verlaten van een sector waar je al een tijdje in werkt kan lastig zijn. Neem dan ook vooral de tijd en ruimte om iets te vinden wat je echt aanspreekt en wat past bij jou. Maak voor jezelf duidelijk wat je belangrijk vindt, of je voltijd of deeltijd wilt studeren en hoeveel uur je wekelijks wilt besteden aan werken.  

Heb jij hier moeite mee en wil je graag een richting op worden gestuurd? Doe de online beroepskeuzetest waar wij meer over vertellen in ons artikel de 3 beste beroepskeuzetesten. 

Twijfel jij nog over omscholen vanwege de financiën? Lees dan ons artikel over omscholen met salaris. Hier lees je alles wat je moet weten over de financiële kant van omscholen uit de zorg!  

Omscholen uit de zorg

 

Andere blogs:

Werkstress heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gezondheid. De druk om te presteren, lange werkuren en een onbalans tussen werk en privéleven kunnen bijdragen aan hoge stressniveaus....
Deze werkstress symptomen moet je serieus nemen! Werkstress is een groeiend probleem in onze samenleving. De druk om te presteren, de lange werkuren en de balans tussen werk en privé kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van stress....